Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Τι αισθάνεται το παιδί, όταν ξεκινάει τον παιδικό σταθμό;

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Α' ΤΕΣΤ. Ανιχνευτική Δοκιμασία Σχολικής Ετοιμότητας
Η μετάβαση από το οικείο περιβάλλον του σπιτιού στον παιδικό σταθμό δεν είναι εύκολη υπόθεση για ένα μικρό παιδί. Ας γνωρίσουμε τα συναισθήματά του και ας δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να το βοηθήσουμε να προσαρμοστεί.

Το παιδί βιώνει πολύ έντονα τον αποχωρισμό από τους γονείς και το οικείο περιβάλλον του σπιτιού του, νιώθει άγχος για την επαφή με τη δασκάλα και τα συνομήλικα παιδιά, ενώ καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του σχολείου, να υπακούει σε κανόνες και να πειθαρχεί.

6 τρόποι για την ομαλή προσαρμογή

1. Συζήτηση:
Μιλάμε με το παιδί και του εξηγούμε τους λόγους που υπαγορεύουν τη φοίτησή του στο σχολείο.

2. Ενθάρρυνση:
Παροτρύνουμε το παιδί και το εφοδιάζουμε με το θάρρος που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στη νέα κατάσταση.

3. Σεβασμός: Δείχνουμε κατανόηση και σεβασμό στα συναισθήματα που εκφράζει το παιδί, συμμεριζόμαστε τις αγωνίες και τις φοβίες του ως απόλυτα λογικές και αναμενόμενες.


4. Σταθερότητα: Κρατάμε μια σταθερή, αμετακίνητη θέση, από τη στιγμή που αποφασίζουμε να στείλουμε το παιδί στο "σχολείο". Τα δικά μας πισωγυρίσματα μόνο να το βοηθήσουν στην προσαρμογή δεν θα καταφέρουν.

5. Ψυχραιμία: Το παιδί μπορεί να κλαίει, να χτυπιέται, να ουρλιάζει, να γραπώνεται πάνω μας, κάθε φορά που το αφήνουμε στον σταθμό. Με σύμβουλο την ψυχραιμία, θα καταφέρουμε να το καθησυχάσουμε αποτελεσματικά.

6. Επιμονή:
Όσο έντονες και αν είναι οι αντιδράσεις του παιδιού και παρότι μπορεί να τραβάνε στον χρόνο, δεν αναθεωρούμε την απόφασή μας να στείλουμε το παιδί στον παιδικό σταθμό (εκτός αν οι δασκάλες του έχουν αντίθετη άποψη). Η δική μας επιμονή θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την προσαρμογή του παιδιού στο νέο περιβάλλον.

www.babyspace.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου