Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Αναπτύξτε την οικολογική συνείδηση του παιδιού στις διακοπές!

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Μια οικολογική, πράσινη οικογένεια!
Τον χειμώνα τα παιδιά σας στο σχολείο έμαθαν και ανέπτυξαν την οικολογική τους συνείδηση. Μάζευαν τα πλαστικά καπάκια, ξεχώριζαν τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια και σας υπενθύμιζαν κάθε φορά να τα πετάτε στους μπλε κάδους. Αυτό, μπορείτε να το συνεχίσετε και το καλοκαίρι.

1. Αρχικά πείτε "ναι" στα φυτικά αντηλιακά. Προσφέρουν εξίσου αποτελεσματική προστασία στα παιδιά σας και ένα ομοιόμορφο και υγιές μαύρισμα σε εσάς.

2. Πείτε "όχι" στις πλαστικές σακούλες και εφοδιαστείτε με πάνινες. Έτσι κάθε φορά που θα αγοράζετε κάτι από το σούπερ μάρκετ ή τα διάφορα καταστήματα στο νησί ή το χωριό που θα βρίσκεστε να τις χρησιμοποιείτε.

3. Αφήστε στην άκρη το αυτοκίνητο και μετακινηθείτε όσο μπορείτε με τα πόδια ή κάποιο ποδήλατο. Αυτή η συνήθεια μπορεί να κάνει καλό τόσο στο περιβάλλον όσο και την υγεία σας.

4. Πριν φύγετε από οποιαδήποτε παραλία βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζέψει όλα τα σκουπίδια που δημιουργήσατε, από αναψυκτικά, χυμούς και σνακ, που ενδεχομένως να καταναλώσατε.

5. Αν στο μέρος όπου βρίσκεστε υπάρχουν μπλε κάδοι, καλό θα είναι να έχετε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σας ή στον χώρο διαμονής σας μια σακούλα, όπου θα μαζεύετε όλα τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια. Με το που φτάσετε σε κάποιον από αυτούς μπορείτε να τα αφήσετε, ώστε να ανακυκλωθούν. Προσοχή: Μην δένετε σε σακούλες τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια. Η λογική των μπλε κάδων θέλει τα σκουπίδια ριγμένα απευθείας μέσα σε αυτούς, ώστε και το επόμενο βήμα της διαλογής να γίνεται ευκολότερο. Να θυμάστε πως οι μπλε κάδοι αδειάζονται σε τεράστιους ιμάντες πάνω από τους οποίους δεκάδες άνθρωποι διαλέγουν με πολύ γρήγορες κινήσεις τα υλικά, οπότε γίνονται πιο εύκολα κατανοητές οι δυσκολίες που μπορεί να προκαλέσουν σφιχτοδεμένες σακούλες. 


6. Συζητήστε. Τα θέματα που μπορείτε να συζητήσετε με τα παιδιά είναι δεκάδες: Ανάλογα με το γνωστικό επίπεδο των παιδιών σας και την ηλικία τους, μπορείτε να τους μιλήσετε για τη σημασία του να μην αφήνουμε σκουπίδια πίσω μας, την ανακύκλωση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την αγάπη για το περιβάλλον και διάφορα άλλα θέματα, στα οποία μην ξεχνάτε πως θα πρέπει και με τις πράξεις σας να δώσετε πρώτοι εσείς το καλό παράδειγμα...

7. Όταν πάτε μαζί για ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή στα τοπικά καταστήματα, εξηγείστε στα παιδιά ποια είναι τα εποχικά φρούτα και λαχανικά. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να τα αναγνωρίζουν και να μάθουν τα φρούτα της εποχής.

8. Επιλέξτε και προτείνετε στα παιδιά αξιόλογα βιβλία, που θα τα μάθουν να αγαπούν την ανακύκλωση, αλλά και να προστατεύουν το περιβάλλον και τη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου