Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Πώς να αρνηθώ στα παιδιά να τους αγοράσω ένα παιχνίδι;

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Παιχνίδια χωρίς... κινδύνους!
Μέσα από το παιχνίδι, ακόμα και αν πρόκειται για αντικείμενα, τα παιδιά αισθάνονται ελεύθερα να εκφραστούν, να φτιάξουν τον κόσμο τους, να δημιουργήσουν, να μάθουν. Στην αγορά κυκλοφορούν πάρα πολλά παιχνίδια, που τα παιδιά νηπιακής ηλικίας έχουν ένα δικό τους ιδιαίτερο τρόπο να διεκδικούν: "σε παρακαλώ μαμά / μπαμπά", "αν δεν το έχω πώς θα είμαστε φίλες με τις συμμαθήτριές μου", "αφού το έχει και ο φίλος μου, το θέλω και εγώ", κ.λπ.

Οι γονείς σκέφτεστε και προβληματίζεστε αν πρέπει να το αγοράσετε και φοβάστε ότι θα πληγώσετε το παιδί σας, αν δεν το αποκτήσει. Συχνά νιώθετε ότι δεν μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας όσα επιθυμούν, ιδιαίτερα σε μία εποχή οικονομικής κρίσης.


Προσπαθήστε να τα κάνετε να καταλάβουν. Μιλήστε τους, εξηγήστε τους, συζητήστε μαζί τους για τους λόγους, που δεν μπορείτε να αγοράσετε ένα παιχνίδι. Εξηγείστε τους ότι οι φίλοι είναι για να μοιράζονται παιχνίδια, να παίζουν μαζί, να γελούν, να βοηθούν ο ένας τον άλλον, ακόμα και να τσακώνονται.

Χρειάζεται να δείξετε υπομονή και ενδιαφέρον, αφιερώνοντας χρόνο για να φτιάξετε μαζί κατασκευές που αναπτύσσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Κάντε τα παιδιά σας να νιώσουν ασφάλεια και αποδοχή. Εξηγείστε τους ότι δεν πειράζει που δεν το έχουν, αφού υπάρχουν πολλοί τρόποι να δημιουργήσουν φιλίες, να διασκεδάσουν και να μοιραστούν στιγμές χαράς με τους φίλους τους. 

Βάλτε τους όρια και βοηθήστε τα να ξεφύγουν από το "εγώ" και το "έχω", ώστε να καταλάβουν ότι και οι άλλοι είναι σημαντικοί. Με αυτό τον τρόπο θα κατανοήσουν ότι παίζοντας με άλλα παιδιά κοινωνικοποιούνται, επικοινωνούν, προσφέρουν και μαθαίνουν τη σημασία της συνεργασίας μέσα σε μια ομάδα.

Χρύσα Γουλή-Σταμόγιαννου, Νηπιαγωγός, M.Ed.,  Διδάκτωρ Τ.Ε.Α.Π.Η Πανεπιστημίου Αθηνών
www.psychologos-papadakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου