Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Άγιος Αλέξανδρος

Άγιος Αλέξανδρος: Η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας που τιμάται σήμερα!
Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ονομαστός για την αρετή του. Η μνήμη του εορτάζεται στις 30 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Αλέξανδρος και η Αλεξάνδρα.

Τον Άγιο Αλέξανδρο συναντάμε πρώτη φορά στις ιστορικές πηγές κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, η οποία συγκλήθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325. Ο Άγιος Αλέξανδρος, "ἀνήρ θεοφιλής", ήταν τότε πρεσβύτερος στο αξίωμα. Τον επισκοπικό θρόνο του Βυζαντίου κατείχε ο Άγιος Μητροφάνης, ο οποίος επειδή ήταν υπέργηρος και ασθενής δεν έλαβε μέρος στη Σύνοδο, αλλά έστειλε αντιπρόσωπο τον "συμπρεσβύτερό του" Αλέξανδρο, που είχε από πολλών ετών βοηθό και
 συνεργάτη στο έργο του.

Ο Άγιος Αλέξανδρος γεννήθηκε περί το 240. Έζησε σε παιδική ή νεανική ηλικία τούς τελευταίους μεγάλους διωγμούς κατά της Εκκλησίας από τους αυτοκράτορες Δέκιο (249 - 251 μ.Χ.) και Βαλεριανό (257 - 260) και σε ώριμη ηλικία τούς διωγμούς του Διοκλητιανού (303 - 305) και του Γαλέριου Βαλέριου Μαξιμιανού (305 - 311).

Τα χαρίσματα και η ευσέβεια του Αγίου ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου και γενικότερα στον αγώνα κατά της αρειανικής αιρέσεως. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου και την επικράτηση της ορθοδόξου πίστεως επέστρεψε στην Πόλη, για να αναγγείλει στον γέροντα επίσκοπο Μητροφάνη τα καλά νέα και στη συνέχεια, χωρίς καθυστέρηση, ο ακούραστος εργάτης του Ευαγγελίου, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Συνόδου, ξεκίνησε παρά την ήδη μεγάλη ηλικία του, για περιοδεία στη Θράκη και το Ιλλυρικό (τη σημερινή Σερβία και Αλβανία) με σκοπό να κάνει γνωστή σ' όλους τούς χριστιανούς την απόφαση της Συνόδου να στηρίξει τούς ορθοδόξους μεταφέροντας στους επισκόπους όλων των πόλεων "τα διαπεμφθέντα συνο­δικά γράμματα και την έκθεση της Αγίας Ορθόδοξου Πίστεως". 

Στην Πόλη ο Άγιος Μητροφάνης λίγες ημέρες προ της κοιμήσεώς του και ενώ ο Άγιος Αλέξανδρος έλειπε στην περιοδεία πού αναφέραμε, συμβούλευσε τον Μέγα Κωνσταντί
νο να φροντίσει να τον διαδεχθεί στον επισκοπικό θρόνο ο Άγιος Αλέξανδρος. Στις 4 Ιουνίου του 325 ο Άγιος Μητροφάνης κοιμήθηκε και τον επισκοπικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως ανέλαβε ο Άγιος Αλέξανδρος μετά από επτά ημέρες, μόλις επέστρεψε από την περιοδεία του.

Ο Άγιος Αλέξανδρος απεβίωσε το 337 (ένα έτος μετά τον Μέγα Κωνσταντίνο) σε ηλικία 98 ετών, ενώ είχε συμπληρώσει 23 χρόνια στη διοίκηση της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. 

Ασματική Ακολουθία και βίος του Αγίου Αλεξάνδρου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, 4η εκδ. (Παλαιό Φάληρο: Ιερός Ναός Αγίου Αλεξάνδρου, 2010), 69-78.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου