Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια νόστιμη και υγιεινή μαρμελάδα ροδάκινο; Σίγουρα κανείς! Εξάλλου, όσο πιο λίγα είναι τα υλικά, τόσο πιο εύκολη θα είναι η συνταγή και τόσο πιο υγιεινή για μικρούς και μεγάλους.
Υλικά:
450 γρ. ροδάκινα
200 γρ. μέλι
1 κ.γ χυμό λεμονιού
(προαιρετικά 1 φύλλο αρμπαρόριζας για άρωμα)
Εκτέλεση:
Πλένετε τα ροδάκινα και τα στραγγίζετε καλά. Αφαιρείτε τη φλούδα και τα κουκούτσια. Λιώνετε με ένα πιρούνι τη σάρκα των ροδάκινων (μην χρησιμοποιήσετε μπλέντερ) και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα. Θερμαίνετε σε χαμηλή φωτιά, για να απελευθερωθεί ο χυμός, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα. Με ένα στεγνό κουτάλι αφαιρείτε τον αφρό, που δημιουργείται στις άκρες τις κατσαρόλας.
Στη συνέχεια τοποθετείτε τα μαγειρεμένα ροδάκινα σε σουρωτήρι, αφού το επενδύσετε πρώτα με τέσσερα τετράγωνα κομμάτια τουλπανιού (υφασμάτινο πουγκί ή γάζα). Αφήστε να στάξει ο χυμός για 15 λεπτά (φυλάξτε αν θέλετε τον χυμό, για να φτιάξετε ζελέ).
Ρίξτε ξανά τα ροδάκινα στην κατσαρόλα και προσθέστε το μέλι και το λεμόνι. Συνεχίστε να ανακατεύετε τακτικά για να μην σας κολλήσει. Βράστε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40-50 λεπτά. Θα πρέπει να σωθούν όλα τα υγρά και να έχετε ένα παχύρρευστο μείγμα. Η μαρμελάδα θα έχει δέσει σωστά, όταν μένει μια λεπτή στρώση πάνω στο κουτάλι σας.
Ρίξτε ξανά τα ροδάκινα στην κατσαρόλα και προσθέστε το μέλι και το λεμόνι. Συνεχίστε να ανακατεύετε τακτικά για να μην σας κολλήσει. Βράστε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40-50 λεπτά. Θα πρέπει να σωθούν όλα τα υγρά και να έχετε ένα παχύρρευστο μείγμα. Η μαρμελάδα θα έχει δέσει σωστά, όταν μένει μια λεπτή στρώση πάνω στο κουτάλι σας.
Δοκιμάστε τη γεύση της πριν τη βγάλετε από τη φωτιά. Αν τη θέλετε πιο γλυκιά, απλά προσθέστε λίγο μέλι. Αν πάλι δεν τη θέλετε πολύ γλυκιά, ρίξτε σιγά-σιγά και σταδιακά το μέλι.
Tip: Η διαδικασία της αποστείρωσης των βάζων
Όταν φτιάχνετε γλυκά του κουταλιού ή μαρμελάδες, ένα βασικό στοιχείο για να διατηρηθούν πολύ καιρό εκτός ψυγείου, χωρίς να σας μουχλιάσουν, είναι τα αποστειρωμένα βάζα. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντα γυάλινα βάζα με καπάκι που κλείνει ερμητικά.
Πάντα πριν τα αποστειρώσετε, σαπουνίζετε πολύ καλά τα βάζα και τα καπάκια τους. Τα ξεπλένετε με ζεστό νερό και τα βουτάτε σε νερό που βράζει πιάνοντάς τα με μια καθαρή λαβίδα για να μην καείτε.
Αν τα βάζα είναι χρησιμοποιημένα, καθαρίζετε προσεκτικά τα υπολείμματα από παλιά μαρμελάδα ή σάλτσα, που πιθανόν να υπάρχει γύρω από το χείλος τους. Αν υπάρχουν οσμές, μπορείτε να τις αφαιρέσουμε ρίχνοντας στο βάζο λίγο καθαρό οινόπνευμα. Βιδώνετε το καπάκι και το αφήνετε να μείνει για λίγη ώρα ανάποδα ανακινώντας το κάθε τόσο. Κατόπιν το ξεπλένετε και συνεχίζετε τη διαδικασία της αποστείρωσης.
Με τον ίδιο τρόπο πλένετε βάζα με γυάλινο καπάκι και λάστιχο, το οποίο εφαρμόζει γύρω από το στόμιο. Ελέγχετε μήπως το λάστιχο δεν εφαρμόζει σωστά ή έχει σχιστεί.
Στεγνή αποστείρωση στο φούρνο
Σε μια λαμαρίνα στρώνετε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα διπλωμένη στα δύο. Τοποθετείτε τα βάζα και τα καπάκια τους ανάποδα, με το στόμιο να ακουμπάει επάνω στην πετσέτα, και βάζετε τη λαμαρίνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 100° C, για 15 - 30 λεπτά.
Με γάντια κουζίνας βγάζετε τα βάζα από τον φούρνο κρατώντας τα απ' έξω και προσέχοντας να μην αγγίξετε το αποστειρωμένο εσωτερικό τους. Τα γεμίζετε αμέσως όπως είναι ζεστά μέχρι επάνω με τη ζεστή μαρμελάδα, χρησιμοποιώντας ένα φαρδύ χωνί, που δεν πρέπει να ακουμπάει στο βάζο. Έτσι θα αποφύγετε τις πιτσιλιές και δεν θα λερώσετε το στόμιο. Για να μη σπάσει το βάζο από τη διαφορά θερμοκρασίας, θα πρέπει να είναι ζεστό όπως και η μαρμελάδα.
Κλείνετε αμέσως τα βάζα, πολύ σφιχτά. Τα γυρίζετε ανάποδα, με το καπάκι προς τα κάτω, και τα αφήνετε μέχρι να κρυώσουν. Η κονσερβοποίηση είναι πετυχημένη, όταν στο κέντρο του καπακιού υπάρχει ελαφρύ βαθούλωμα (αφαλός) προς τα μέσα. Χαρακτηριστικός είναι επίσης ο ήχος που ακούγεται, όταν ανοίγετε για πρώτη φορά το βάζο και ο οποίος επιβεβαιώνει την ύπαρξη κενού αέρος. Αν ο αφαλός δεν έχει μπει προς τα μέσα, βάζετε το βάζο στο ψυγείο.
Αποστείρωση και κονσερβοποίηση σε νερό που βράζει
Πλένετε τα βαζάκια με ζεστό νερό και απορρυπαντικό, τα ξεπλένετε καλά με ζεστό νερό και τα αφήνετε να στεγνώσουν εντελώς. Σε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο στρώνετε μια βαμβακερή πετσέτα. Αυτό είναι απαραίτητο, για να μη σπάσουν τα βάζα, όταν έρθουν σε επαφή με τον πάτο. Προσθέτετε νερό και βάζετε να βράσει.
Γεμίζετε τα βάζα με το καυτό γλυκό, τα κλείνετε και τα βάζετε στην κατσαρόλα. Τα βαζάκια θα πρέπει να στέκονται όρθια και το νερό να τα σκεπάζει εντελώς. Τα αφήνετε μέσα στο νερό που βράζει για 10 λεπτά, τα βγάζετε με λαβίδες και πιαστράκια από σιλικόνη, τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου και τα αποθηκεύετε σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος.
Extra tip
Σε μια λαμαρίνα στρώνετε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα διπλωμένη στα δύο. Τοποθετείτε τα βάζα και τα καπάκια τους ανάποδα, με το στόμιο να ακουμπάει επάνω στην πετσέτα, και βάζετε τη λαμαρίνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 100° C, για 15 - 30 λεπτά.
Με γάντια κουζίνας βγάζετε τα βάζα από τον φούρνο κρατώντας τα απ' έξω και προσέχοντας να μην αγγίξετε το αποστειρωμένο εσωτερικό τους. Τα γεμίζετε αμέσως όπως είναι ζεστά μέχρι επάνω με τη ζεστή μαρμελάδα, χρησιμοποιώντας ένα φαρδύ χωνί, που δεν πρέπει να ακουμπάει στο βάζο. Έτσι θα αποφύγετε τις πιτσιλιές και δεν θα λερώσετε το στόμιο. Για να μη σπάσει το βάζο από τη διαφορά θερμοκρασίας, θα πρέπει να είναι ζεστό όπως και η μαρμελάδα.
Κλείνετε αμέσως τα βάζα, πολύ σφιχτά. Τα γυρίζετε ανάποδα, με το καπάκι προς τα κάτω, και τα αφήνετε μέχρι να κρυώσουν. Η κονσερβοποίηση είναι πετυχημένη, όταν στο κέντρο του καπακιού υπάρχει ελαφρύ βαθούλωμα (αφαλός) προς τα μέσα. Χαρακτηριστικός είναι επίσης ο ήχος που ακούγεται, όταν ανοίγετε για πρώτη φορά το βάζο και ο οποίος επιβεβαιώνει την ύπαρξη κενού αέρος. Αν ο αφαλός δεν έχει μπει προς τα μέσα, βάζετε το βάζο στο ψυγείο.
Αποστείρωση και κονσερβοποίηση σε νερό που βράζει
Πλένετε τα βαζάκια με ζεστό νερό και απορρυπαντικό, τα ξεπλένετε καλά με ζεστό νερό και τα αφήνετε να στεγνώσουν εντελώς. Σε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο στρώνετε μια βαμβακερή πετσέτα. Αυτό είναι απαραίτητο, για να μη σπάσουν τα βάζα, όταν έρθουν σε επαφή με τον πάτο. Προσθέτετε νερό και βάζετε να βράσει.
Γεμίζετε τα βάζα με το καυτό γλυκό, τα κλείνετε και τα βάζετε στην κατσαρόλα. Τα βαζάκια θα πρέπει να στέκονται όρθια και το νερό να τα σκεπάζει εντελώς. Τα αφήνετε μέσα στο νερό που βράζει για 10 λεπτά, τα βγάζετε με λαβίδες και πιαστράκια από σιλικόνη, τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου και τα αποθηκεύετε σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος.
Αν τα γυάλινα σκεύη δεν είναι αποστειρωμένα, αφήνετε να κρυώσει το περιεχόμενό τους, τα φυλάτε στο ψυγείο και φροντίζετε να καταναλωθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Στο ψυγείο βάζετε επίσης αποστειρωμένα βάζα από τη στιγμή που έχουν ανοιχτεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου