Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Νοητική ανάπτυξη 8-12 μηνών: Τα καλύτερα παιχνίδια βρίσκονται... στην κουζίνα!

Μαγειρεύοντας παρέα με τα παιδιά!
Ένα μωρό οκτώ μηνών έχει περιέργεια για τα πάντα, όμως, η προσοχή του εύκολα αποσπάται και, ενώ ασχολείται με κάτι, πολύ γρήγορα θα στρέψει αλλού την ενέργειά του. Θα αφιερώσει δύο το πολύ τρία λεπτά παίζοντας με ένα παιχνίδι και στη συνέχεια θα κάνει κάτι άλλο.

Στον δωδέκατο μήνα θα θέλει να κάθεται μέχρι και δεκαπέντε λεπτά απορροφημένο με κάποιο αντικείμενο, όμως τον περισσότερο χρόνο θα είναι σε διαρκή κίνηση και δεν θα πρέπει να περιμένετε πως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς.

Παραδόξως αν και τα ράφια των καταστημάτων παιχνιδιών ξεχειλίζουν από παιχνίδια, το ένα πιο ακριβό από το άλλο, εκείνα που ενθουσιάζουν περισσότερο τα παιδιά είναι απλά αντικείμενα του νοικοκυριού, όπως ξύλινες κουτάλες, χαρτονένιες αυγοθήκες και πλαστικά δοχεία διαφόρων σχημάτων και μεγεθών.

Το μωρό σας θα ενδφιαφέρεται ιδιαίτερα για αντικείμενα που λίγο διαφέρουν από εκείνα που ήδη γνωρίζει, επομένως αν έχει πλέον βαρεθεί να παίζει με το κουτί των δημητριακών, μπορείτε να αναεώσετε το ενδιαφέρον του βάζοντας μέσα μία μπάλα ή μετατρέποντάς το σε παιχνίδι που να μπορεί να σέρνει, δένοντας έναν σπάγγο σε κάποιο σημείο του. Οι μικρές αυτές αλλαγές θα βοηθήσουν το μωρό σας να μάθει να εντοπίζει τις μικρές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε αντικείμενα που γνωρίζει.

Θα πρέπει επίσης να μην ξεχνάτε πως αν τα παιχνίδια που διαλέγετε μοιάζουν πολύ με κάποια που του είναι ήδη γνωστά, ελάχιστα θα ασχοληθεί μαζί τους προτού τα παρατήσει, ενώ εάν είναι εντελώς ξένα, μπορεί να του προκαλέσουν σύγχυση ή φόβο. Αντί για αυτά, αναζητήστε αντικείμενα και παιχνίδια που θα το βοηθήσουν να διευρύνει σταδιακά τους ορίζοντές του.

Πολλές φορές δεν θα χρειάζεται τη δική σας βοήθεια για να ανακαλύψει αντικείμενα που πέφτουν στο κέντρο του ενδιαφέροντός του. Στην πραγματικότητα, μόλις είναι σε θέση να μπουσουλάει, θα αρχίσει να αναζητά νέους στόχους για να κατακτήσει. Θα ψαχουλεύει τα συρτάρια σας, θα αδειάζει τα καλάθια αχρήστων, θα ανακατεύει τα ντουλάπια της κουζίνας και θα κάνει σύνθετα πειράματα με οτιδήποτε βρίσκει. Βεβαιωθείτε ότι στα δοχεία και στους χώρους αυτούς δεν υπάρχει τίποτε επικίνδυνο, που μπορεί να τραυματίσει το παιδί σας και επιτηρείτε το πάντοτε για την ασφάλειά του.

Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου