Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Δραστηριότητες που "ακονίζουν" τον εγκέφαλο του μωρού!

IMG_2607
Το μωράκι σας στην ηλικία των 6 - 9 μηνών, μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει πώς να βάζει σε λειτουργία ηλεκτρικά - κουρδιστά αντικείμενα και παιχνίδια που έχουν σταματήσει, αγγίζοντάς τα με το χεράκι του. Για παράδειγμα, αν ένα μουσικό παιχνίδι σταματήσει να κάνει ήχο, πιθανόν το μωράκι σας να στραφεί προς το μέρος σας με νόημα για να το ξεκινήσετε εσείς, να αγγίξει ξανά το αντικείμενο ή να αγγίξει το χέρι σας ζητώντας βοήθεια.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής εξηγεί ότι αυτό είναι μια μεγάλη ανακάλυψη του μωρού σας, διότι με αυτό τον τρόπο μαθαίνει ότι τα παιχνίδια μπορούν να κινούνται ή να βγάζουν ήχους, ανεξάρτητα από εκείνο.

Πώς να βοηθήσουμε το μωρό να συμμετέχει σε παιχνίδια με χειρισμούς:
  • Σιγουρευόμαστε ότι το μωράκι μάς κοιτάζει και βάζουμε σε λειτουργία ένα παιχνίδι. Όταν σταματήσει, περιμένουμε λίγα λεπτά και παρατηρούμε εάν το μωράκι μάς κάνει νεύμα για να το ξεκινήσουμε από την αρχή.
  • Ξεκινάμε την κίνηση του παιχνιδιού, το ρωτάμε εάν θέλει να ξαναπαίξουμε με το παιχνίδι και όταν το μωράκι ακουμπήσει το παιχνίδι ή το χέρι μας, το βάζουμε σε λειτουργία.
  • Εάν δεν κάνει καμία κίνηση ή δεν δείξει καμία αντίδραση, τότε είναι πολύ πιθανό να μην το ενδιαφέρει το συγκεκριμένο παιχνίδι και προσπαθούμε πάλι αργότερα με διαφορετικό. 
  • Παροτρύνουμε το μωρό, αν παρατηρήσουμε ότι ενδιαφέρεται για το παιχνίδι, αλλά δυσκολεύεται να κινηθεί. Βάζουμε τα χεράκια του πάνω στα δικά μας και ξεκινάμε το παιχνίδι
Συμβουλή ειδικού:

Ενθαρρύνουμε το μωρό να αρχίσει να συμμετέχει στο παιχνίδι με νεύματα και μικρές κινήσεις. Δοκιμάζουμε με το μωράκι μας διαφορετικά παιχνίδια, κερδίζοντας την προσοχή και το ενδιαφέρον του. Μερικά προτεινόμενα παιχνίδια είναι:
  • Αυτοκινητάκια κουρδιστά ή ηλεκτροκίνητα με ήχους και φώτα.
  • Μουσικά κουτιά - διάφορες κουδουνίστρες.
  • Πάγκος δραστηριοτήτων με ήχους, λαβές και διακόπτες.
  • Παιχνίδια στη μπανιέρα με κουρδιστά παπάκια.
www.mandou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου