Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Δυο μωράκια στην κοιλιά!

ANAPTYXH EMBRYOU_DYO MWRAKIA STHN KOILIA


















Η εγκυμοσύνη με δίδυμα είναι ένα ταξίδι διαφορετικό από όλα τα άλλα. Ίσως πιο αντίξοο ή απρόβλεπτο, όμως, σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία εμπειρία μοναδική, αφού στο τέλος του δρόμου σας περιμένει κάτι πραγματικά αξιοθαύμαστο: μια ολόκληρη οικογένεια! 

Ποιες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν δίδυμα

Τα δίδυμα μωράκια, που κάποτε αποτελούσαν σπάνιο φαινόμενο (μια στις 80 περιπτώσεις περίπου), σήμερα είναι περισσότερο συχνά από ποτέ. Οι πιθανότητες να συλλάβετε κι εσείς δίδυμα είναι περισσότερες αν:

Είστε άνω των 35.
Ένας λόγος για την αύξηση των δίδυμων κυήσεων στις χώρες της δύσης είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας που οι γυναίκες αποκτούν παιδιά. Η αναπαραγωγική ικανότητα πέφτει με την πάροδο της ηλικίας. Έτσι μια γυναίκα που προσπαθεί να συλλάβει και είναι άνω των 35, πιθανόν μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποια θεραπεία γονιμότητας που με τη σειρά της αυξάνει την πιθανότητα σύλληψης διδύμων.

Κάνατε θεραπεία υπογονιμότητας ή εξωσωματική γονιμοποίηση. 
Αν ναι, τότε η πιθανότατα πολύδυμης κύησης αυξάνει κατά 20%. Οι θεραπείες υπογονιμότητας αυξάνουν τον αριθμό των ωαρίων που απελευθερώνονται από τις ωοθήκες, οπότε αυξάνονται και οι πιθανότητες δίδυμης κύησης. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση από την άλλη, συνήθως εμφυτεύονται περισσότερα του ενός έμβρυα προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.

Τα δίδυμα είναι συχνά στην οικογένειά σας.
Αν η μητέρα σας ή η γιαγιά σας έκανε δίδυμα είναι πιθανόν να συμβεί και σε σας. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι αν μια γυναίκα έχει γεννήσει δίδυμα έχει μεγάλη πιθανότητα να ξανασυλλάβει δίδυμα.

Από την υποψία στην επιβεβαίωση

Αν και πρέπει να περιμένετε μέχρι το δεύτερο μήνα για να βεβαιωθείτε ότι περιμένετε περισσότερα από ένα μωρά, η ραγδαία αύξηση της BHCG (Β Χοριακή Γοναδοτροπίνη) στις πρώτες εξετάσεις μπορεί ν αποτελεί ένδειξη δίδυμης κύησης. Όταν υπάρχει ένα έμβρυο η τιμή αυξάνει ανά δύο με τρεις μέρες. Στα δίδυμα, όμως, η αύξηση είναι υψηλότερη.

Από εκεί και πέρα τις υποψίες επιβεβαιώνει ο υπέρηχος που γίνεται την 6η με 7η εβδομάδα, που μπορεί να εντοπίσει δυο καρδιακούς παλμούς αλλά και δύο αμνιακούς σάκους.

Μεταξύ 11 - 14ης εβδομάδας γίνεται Έλεγχος Χοριονικότητας, όπου όχι μόνο επιβεβαιώνεται ότι έχετε δίδυμα, αλλά κι αν πρόκειται για διχοριακή ή μονοχοριακή κύηση (αν δηλαδή τα μωρά είναι μέσα σε κοινό σάκο ή όχι με ή χωρίς μεμβράνη να τα χωρίζει).

Ίδια ή διαφορετικά; 

Αν, κατά τη διάρκεια της κύησης το κάθε έμβρυο είναι στον δικό του αμνιακό σάκο και έχει τον δικό του πλακούντα, λέμε ότι τα δίδυμα είναι διωογενή. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση που έχουμε γονιμοποίηση δύο ωαρίων από δυο διαφορετικά σπερματοζωάρια (κάθε μήνα ελευθερώνεται ένα ωάριο από την ωοθήκη, μερικές φορές όμως μπορεί να ελευθερωθούν δύο ωάρια). Αποτελούν περίπου το 70% των διδύμων κυήσεων και δεν μοιάζουν μεταξύ τους περισσότερο από όσο δύο αδέρφια, αφού γενετικά δεν είναι όμοια. Μπορεί μάλιστα να είναι του ιδίου ή διαφορετικού φύλου.

Υπάρχουν, όμως, και αυτά που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό. Είναι τα μονοωογενή δίδυμα, τα οποία προέρχονται από ένα γονιμοποιημένο ωάριο που κάποια στιγμή στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης χωρίζεται στα δύο, παράγοντας ένα δεύτερο αντίγραφο. Είναι πιο σπάνια και η πιθανότητα να γεννηθούν μονοωγενή δίδυμα εξαρτάται κυρίως από την κληρονομικότητα. Τα έμβρυα μπορεί να είναι σε δυο ξεχωριστούς σάκους, αλλά καμιά φορά και σε έναν κοινό. Οι ομφάλιοι λώροι είναι ανεξάρτητοι, αλλά οι πλακούντες μπορεί να επικοινωνούν μεταξύ τους.


Οι 10 προκλήσεις της δίδυμης κύησης…

Κίνδυνος αποβολής
Είναι τρεις φορές πιο συχνή στα δίδυμα, ενώ για τα μονοωογενή το ποσοστό είναι ακόμα πιο ανεβασμένο. Πολλές φορές η αποβολή μπορεί να επηρεάσει μόνο το ένα έμβρυο, το οποίο σταματάει να αναπτύσσεται.

Πιο έντονη ναυτία
Τα συμπτώματα ναυτίας πιθανόν να είναι πιο έντονα στη δίδυμη κύηση. Για τη μείωση της ναυτίας προτιμάτε να μικρά και συχνά γεύματα, να τρώτε στεγνές στερεές τροφές, ψητά και φρυγανιές. Αν οι εμετοί είναι πολλοί και δεν ελαττωθούν μετά το πρώτο τρίμηνο, πιθανόν το πρόβλημα να χρειάζεται ν αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή. 

Αναιμία
Η εμφάνιση αναιμίας όταν περιμένετε δίδυμα είναι συχνότερη από ότι αν περιμένετε ένα μωρό. Οι ανάγκες για σίδηρο και φυλικό οξύ είναι αυξημένες και η χορήγηση συμπληρωμάτων πρέπει να ξεκινά από νωρίς. Σε σπάνιες περιπτώσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα χρειάζεται η μέλλουσα μητέρα μετάγγιση αίματος. 

Αίσθημα κόπωσης
Τόσο τα συμπτώματα υπνηλίας όσο και το αίσθημα κούρασης και εξάντλησης μπορεί να είναι πιο έντονα όταν κυοφορείτε δίδυμα. Γι αυτό είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε.

Προεκλαμψία
Η υπέρταση της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε προεκλαμψία, μια κατάσταση απειλητική για τη μητέρα και το μωρό. Είναι 5 φορές πιο συχνή στην περίπτωση δίδυμη κύησης.

Υδράμνιο
Πρόκειται για παθολογική αύξηση του αμνιακού υγρού. Εμφανίζεται στο 10% των δίδυμων κυήσεων και είναι μια επιπλοκή συχνότερη στα μονοωογενή δίδυμα. 

Μεγαλύτερη αύξηση βάρους
Κατά κανόνα οι γυναίκες που περιμένουν δίδυμα παίρνουν περισσότερο βάρος από αυτές που περιμένουν ένα μωρό. Η αύξηση βάρους αναμένεται να είναι από 17 ως 23 κιλά μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνων στην μέση, δυσκολία στη μετακίνηση, δυσκολία στην αναπνοή και εμφάνιση κιρσών στα κάτω άκρα. Αν ο πόνος στη μέση είναι έντονος και δεν μειώνεται με ξεκούραση, ρωτήσετε τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν φυσιοθεραπευτή.

Καισαρική τομή
Παρόλο που ο φυσιολογικός τοκετός είναι εφικτός, κατά κανόνα στις δίδυμες κυήσεις προτιμάται από την πλειοψηφία των μαιευτήρων η καισαρική τομή, καθώς μειώνονται έτσι οι πιθανότητες επιπλοκών. Αυτό, ως γνωστό συνεπάγεται μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και μια περίοδο ανάκαμψης από το χειρουργείο.

Πρόωρος τοκετός
Ο πρόωρος τοκετός, είναι πιο συχνός στην περίπτωση των δίδυμων. Στο 40% των περιπτώσεων έχουμε τοκετό πριν τις 37 εβδομάδες, ενώ ένα 5% περίπου γεννά πριν τις 32 εβδομάδες. Ο γυναικολόγος φυσικά θα προσπαθήσει να μειώσει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό με διάφορους τρόπους: συμβουλές για ξεκούραση, φαρμακευτική αγωγή, περίδεση τραχήλου, κ.ά. Επίσης, αν ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό είναι αυξημένος, χορηγούνται στη μητέρα ενέσεις κορτιζόνης με σκοπό να ενδυναμώσουν το αναπνευστικό σύστημα των μωρών.

Λιποβαρή μωρά
Ο μέσος όρος των δίδυμων μωρών είναι λιποβαρή, αφού έχει βάρος γύρω στα 2300 (ένα μωρό θεωρείται λιποβαρές, όταν το βάρος γέννησης είναι κάτω των 2500 κιλών). Το βάρος, όμως, αυτό είναι αναμενόμενο για τα δίδυμα. Όσο πιο πρόωρα γεννηθούν τόσο πιο μειωμένο είναι το βάρος. Γι αυτό χρειάζεται να είστε προετοιμασμένη για την πιθανότητα τα μωράκια να χρειαστούν να μείνουν για κάποιο καιρό στο νοσοκομείο και να μπουν σε θερμοκοιτίδα.

Της Φλώρας Κασσαβέτη.
Με τη συνεργασία του Χριστόδουλου Παπανικόπουλου, γυναικολόγου - μαιευτήρα, επιστημονικού συνεργάτη στην "Εμβρυογένεσις". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου