Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Παιχνίδι, παιχνιδάκι μου!


Παιχνίδι παιχνιδάκι μου



















Το μωρό σας μεγαλώνει και μέρα με τη μέρα και αποκτά συνεχώς νέες δεξιότητες. Εσείς από την πλευρά σας, ενισχύστε την ανάπτυξή του προσφέροντάς του τα κατάλληλα για την ηλικία του παιχνίδια.

Εκτός από το ότι προσφέρει ατέλειωτες ώρες διασκέδασης, το παιχνίδι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη ενός παιδιού και στην ανάπτυξη των ευρύτερων δεξιοτήτων του. Είναι ο ιδανικός τρόπος για να αλληλεπιδράσει με τους γύρω του, να κατανοήσει τον κόσμο, να καλλιεργήσει την κοινωνικότητά του, να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, αλλά και να καλλιεργήσει τη φαντασία του. Βέβαια, για να τα καταφέρει όλα αυτά ένα παιχνίδι πρέπει να είναι ανάλογο της ηλικίας του παιδιού. Ποια είναι όμως τα ιδανικά παιχνίδια για κάθε ηλικία;

0 - 3 μηνών… Με οδηγό τις αισθήσεις


Εσείς μπορεί να νομίζετε πως το μόνο που κάνει το νεογέννητο μωρό σας είναι να τρώει, να κοιμάται και… να λερώνει πάνες. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι από τις πρώτες μέρες της ζωής του έχει εκπληκτικές ικανότητες. Ναι, και ας είναι μια σταλιά! Ακόμα, βέβαια, δε μπορεί να παίξει στην κυριολεξία. Μπορεί, όμως, να εστιάζει σε πρόσωπα και αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση 20 - 30 εκατοστών και να γυρίζει το κεφαλάκι του προς την κατεύθυνση που ακούγεται θόρυβος. Τέλεια παιχνίδια που βοηθούν την ανάπτυξη της όρασης (παρατηρητικότητα - παρακολούθηση κίνησης), της ακοής και της αφής είναι τα εξής:

  • Μόμπιλο. Κρεμάστε το στην κούνια και δώστε στο μωρό την ευκαιρία να παρατηρήσει τα χρωματιστά αντικείμενα να… χορεύουν στο ρυθμό της μουσικής!
  • Καθρεφτάκι. Στερεώστε έναν άθραυστο καθρέφτη στο εσωτερικό της κούνιας έτσι ώστε, το μωρό σας να μπορεί να παρατηρεί τον εαυτό του όσο είναι ξαπλωμένο. 
  • Κουρδιστό μουσικό παιχνίδι. Η καλύτερη ώρα για να το θέσετε σε λειτουργία είναι λίγο πριν τον ύπνο. Το μωρό, εκτός από το ότι θα χαλαρώσει, θα μάθει να συνδέει τη συγκεκριμένη μουσική με τη συγκεκριμένη ρουτίνα.
3 - 6 μηνών…Έχει τον έλεγχο (των κινήσεών του)

Το μωρό σας αυτό το τρίμηνο ανακαλύπτει πόσα μπορεί να καταφέρει με τα χεράκια του! Έχοντας βελτιώσει τον έλεγχο των χεριών του, δεν χορταίνει να τα χρησιμοποιεί, για να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του. Με κάθε ευκαιρία θα το βλέπετε να αρπάζει διάφορα αντικείμενα, να τα κρατά σφιχτά στην παλάμη του και με ενθουσιασμό να τα κουνά πάνω - κάτω. Μάλιστα, αν αυτά τα αντικείμενα παράγουν και ήχο ταυτόχρονα με την κίνηση, το παιχνίδι γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον! Μπορείτε να του προσφέρετε:

  • Κουδουνίστρα. Εκτός από το ότι διεγείρει την ακουστική αντίληψη, βοηθά το μωρό να αντιληφθεί την ικανότητα που έχει πλέον να πιάνει και να κρατά αντικείμενα στην παλάμη του. Επίσης, ανακαλύπτει πως η κίνησή του φέρνει αποτέλεσμα: κάθε φορά που κουνά την κουδουνίστρα παράγεται ήχος. 
  • Πάνινα παιχνίδια. Επιλέξτε ζωάκια σε έντονο χρώμα και προσφέρετέ τα στο μωρό. Φροντίστε μόνο να χωράνε στα χεράκια του και να έχουν ήχο (π.χ. μουσική, φωνή ζώου) και θα γίνουν σίγουρα τα αγαπημένα του!
  • Γυμναστήριο εδάφους. Εδώ, εκτός από το ότι θα… ξεπιάνεται, γιατί θα τεντώνει τα χεράκια και τα ποδαράκια του, θα περνά ευχάριστα την ώρα του παίζοντας με τα παιχνίδια που κρέμονται. Αυτά, κεντρίζουν το οπτικό του ενδιαφέρον και το ενθαρρύνουν να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες.
  • Παιχνίδια καρπού. Προς το τέλος αυτού του τριμήνου, το μωρό θα μπορεί να μεταφέρει αντικείμενα από το ένα χεράκι στο άλλο. Βοηθήστε το να καλλιεργήσει τη νέα του δεξιότητα με ελαφριά παιχνίδια που πιάνονται εύκολα (π.χ. κρίκοι).
  • Μασητικά. Επιλέξτε κάποιο μασητικό σε έντονο χρώμα, το οποίο, ενώ θα ανακουφίζει το μωρό από πιθανές ενοχλήσεις των ούλων του, ταυτόχρονα θα το διασκεδάζει. 
  • Παιχνίδια καροτσιού. Θα κάνουν την παραμονή του στο καρότσι ευχάριστη, αλλά και τις βόλτες σας ακόμα πιο ενδιαφέρουσες - και πιο ήρεμες!
6 - 9 μηνών… Είναι θέμα αλληλεπίδρασης

Με τη διανοητική και κινητική ανάπτυξη να προχωρά με γοργούς ρυθμούς, το μωρό σας αντιλαμβάνεται πολύ καλά όσα συμβαίνουν γύρω του και αντιδρά με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο! Επίσης, αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στο παιχνίδι μαζί σας αποκτώντας πλέον ενεργό ρόλο. Το διάστημα αυτό θα καταφέρει να στηρίζει το κορμάκι του και να κάθεται, να στέκεται όρθιο, αν του κρατάτε τα χεράκια, και ενδεχομένως να μπουσουλά. Ενισχύστε την ανάπτυξή του με τα εξής παιχνίδια:

  • Παιχνίδια μπάνιου. Θα τα πιάνει, θα τα βυθίζει, θα τα πετά στο νερό… Τα παιχνίδια θα κάνουν την ώρα του μπάνιου τόσο διασκεδαστική!
  • Μαλακά βιβλιαράκια. Ότι πρέπει για να ανακαλύπτει νέες υφές και να περνά ευχάριστα την ώρα του με τη μουσική που ακούγεται κάθε φορά που γυρνά σελίδα.
  • Πίνακες δραστηριοτήτων. Το μωρό σας θα εκτιμήσει ιδιαίτερα όσους διαθέτουν πολύχρωμα φωτάκια, μοχλούς, κουμπιά, πορτάκια ή και παραθυράκια! Όλα αυτά εξάπτουν τη φαντασία του και την περιέργειά του να ανακαλύψει πώς λειτουργούν.
  • Πυραμίδα. Με τους ξύλινους ή πλαστικούς χρωματιστούς κρίκους, τους οποίους πρέπει να στοιβάξει τον έναν πάνω στον άλλον, το μωρό σας καλλιεργεί τη λεπτή κινητικότητα και την παρατηρητικότητά του.
  • Μπάλες. Βάλτε το μωρό σας μπρούμυτα στο πάτωμα και κυλήστε μπροστά του μια μπάλα. Στην αρχή, θα κοιτάζει την πορεία της και στη συνέχεια, θα προσπαθήσει να την πιάσει. Τόσο οι μπάλες όσο και τα κουρδιστά παιχνιδάκια που "περπατάνε" ενθαρρύνουν το μωρό να αρχίσει να μπουσουλά. 
  • Κουβαδάκι με σχήματα. Την ώρα που το μωρό προσπαθεί να ανακαλύψει το σωστό άνοιγμα στο καπάκι, για να γεμίσει το κουβαδάκι του με τα σχήματα, μαθαίνει να συντονίζει ακόμα καλύτερα τις κινήσεις του. Και μπορεί κάποιες φορές να δυσκολεύεται, μαθαίνει όμως να επιμένει μέχρι να τα καταφέρει. 
9 - 12 μηνών… Χτίζοντας την προσωπικότητά του

Το "μεγάλο" πλέον μωρό σας μπορεί να στηρίζει το σώμα του στα χέρια και στα γόνατα και να απολαμβάνει ανενόχλητο τις βόλτες του μέσα στο σπίτι! Έχοντας μάλιστα αποκτήσει αρκετή δύναμη, δεν αποκλείεται, γύρω στο 10ο μήνα, να το δείτε να στέκεται όρθιο μπροστά σας! Αυτή την περίοδο επίσης, αυξάνεται η ακρίβεια με την οποία πιάνει αντικείμενα, αφού πλέον μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο τον δείκτη και τον αντίχειρά του για να μεταφέρει κάτι. Το ενδιαφέρον του για τη σχέση αιτίου - αποτελέσματος είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ η προσπάθειά του να σας μιμείται θα είναι τώρα όλο και πιο έντονη. Όσο για τα πολυπόθητα "μαμά" και "μπαμπά", πιθανότατα τα ακούσετε προς το τέλος του πρώτου χρόνου. Κατάλληλα παιχνίδια αυτής της περιόδου είναι:

  • Αυτοκινητάκια. Τα παιχνίδια με ρόδες δίνουν τον απόλυτο έλεγχο στο παιδί, αφού μπορεί να τα κινεί προς όποια κατεύθυνση θέλει και μετά να πηγαίνει μπουσουλώντας να τα βρίσκει. Και πάλι από την αρχή!
  • Ζωάκια που πιέζονται. Κάθε φορά που το μωρό πιέζει την κοιλίτσα, το χέρι ή το πόδι τους ακούγονται τραγουδάκια, ομιλίες ή οι φωνούλες τους! Τα ζωάκια, αλλά και όλα τα παιχνίδια που πιέζονται, το συναρπάζουν γιατί αντιλαμβάνεται πως υπεύθυνο για κάθε ήχο που ακούγεται είναι αποκλειστικά εκείνο (δράση: πιέζει, αντίδραση: ήχος). Επίσης, μια καλή ιδέα είναι να του προσφέρετε παιχνίδια που πατώντας ένα κουμπί εκτοξεύουν μπαλίτσες στο χώρο το "προκαλούν" να τις μαζέψει.
  • Παζλ. Επιλέξτε εκείνα που αποτελούνται από 3 έως 5 μεγάλα κομμάτια, απλώστε τα στο πάτωμα και αφήστε το μικρό σας να φτιάξει την εικόνα. Τα παζλ θα το βοηθήσουν να συντονίσει ακόμα καλύτερα την όραση με την κίνηση και ταυτόχρονα θα εξασκήσει την παρατηρητικότητά του.
  • Κύβοι. Άλλο ένα παιχνίδι, που, επίσης, μαθαίνει στο παιδί να συντονίζει τις κινήσεις του είναι οι χρωματιστοί κύβοι που στοιβάζονται.
  • Τύμπανο. Από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών αυτής της ηλικίας είναι τα κρουστά μουσικά όργανα. Τα συναρπάζει όταν συνειδητοποιούν πως ακούγεται ήχος κάθε φορά που χτυπούν το όργανο!
  • Τηλέφωνο. Πρόκειται για ένα από τα γνωστά παιχνίδια που παροτρύνουν το παιδί να σας μιμείται. Άλλα τέτοια παιχνίδια είναι τα κουζινικά, οι τσουγκράνες, οι κούκλες, κ.λπ. 
  • Βιβλία. Επιλέξτε εκείνα που έχουν μεγάλες εικόνες και έντονα χρώματα και αρχίστε να του διαβάζετε βάζοντας χρώμα στη φωνή σας ή αλλάζοντάς τη όταν τα πρόσωπα της ιστορίας είναι παραπάνω από ένα. 
Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια
  • Αγοράζετε παιχνίδια που απευθύνονται στην ηλικία του παιδιού σας.
  • Αναζητάτε πάντα το σήμα "CE", για να βεβαιωθείτε ότι το παιχνίδι συμμορφώνεται με τις σχετικές εφαρμοστέες κοινοτικές απαιτήσεις, που είναι από τις πιο αυστηρές στον κόσμο.
  • Διαβάζετε πάντα την ετικέτα της συσκευασίας για να ενημερώνεστε για τα τμήματα του παιχνιδιού, αλλά και τον τρόπο χρήσης του. Δείχνετε πάντα στο παιδί "πώς παίζεται" το εκάστοτε παιχνίδι.
  • Αποφεύγετε τα παιχνίδια που κάνουν έντονο θόρυβο, για να προστατέψετε την ακοή του μικρού σας, αλλά και όσα περιλαμβάνουν κορδόνια, μπαταρίες κ.λπ. ή έχουν αιχμηρές άκρες. 
  • Σιγουρευτείτε πως δεν αφαιρούνται εύκολα διάφορα τμήματα του παιχνιδιού - π.χ. μάτια.
  • Συγκεντρώνετε όλα τα παιχνίδια στο τέλος της ημέρας σε ένα κουτί ή καλάθι αποθήκευσης προς αποφυγή ατυχημάτων.
  • Βάζετε τακτικά στο πλυντήριο τα υφασμάτινα, τα πάνινα και τα λούτρινα παιχνίδια, ενώ όσον αφορά τα πλαστικά, πλένετέ τα σε λεκάνες με νερό και απορρυπαντικό. 
Ο χρυσός κανόνας!

Όπως μας συμβουλεύει η Δρ Κωνσταντίνα Γκόλτσιου, "καλό είναι να μην φορτώνουμε το παιδί με πολλά παιχνίδια. Καθημερινά φροντίζουμε να καθόμαστε λίγη ώρα μαζί του στο πάτωμα με ένα παιχνίδι και να παίζουμε, προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρουν του. Εκείνη την ώρα, τηλεοράσεις, τηλέφωνα ή άλλες συζητήσεις δεν μας αποσπούν"

Με τη συνεργασία της Δρ Κωνσταντίνας Γκόλτσιου, παιδίατρος - αναπτυξιολόγος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου