Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Παίζοντας μαζί!

Παίζοντας μαζί
Πριν την ηλικία των 3 ετών, τα παιδιά τείνουν να παίζουν "παράλληλα", δηλαδή σπάνια πάνω στο παιχνίδι αλληλεπιδρούν με άλλα συνομήλικα παιδιά, αφού τείνουν να εστιάζουν στα δικά τους παιχνίδια. Έτσι το παιχνίδι των νηπίων είναι να καθίσουν στο πάτωμα μαζί και να ασχοληθεί το καθένα με ό,τι του αρέσει. Ακόμα και δύο αδέρφια που έχουν συνηθίσει να παίζουν μαζί, όταν βρεθούν σε ένα χώρο με άγνωστα παιδιά της ίδιας ηλικίας επιλέγουν το "παράλληλο" παιχνίδι.

Η περίοδος της κοινωνικοποίησης ξεκινά μετά τα 3 με 4 έτη, όπου το νήπιο ξεκινά να αλληλεπιδρά με άλλα παιδιά της ηλικίας του. Η αλληλεπίδραση αυτή είναι κατά βάση θετική, και περιλαμβάνει τη μίμηση, τα από κοινού σχέδια ή το μοίρασμα των παιχνιδιών, χωρίς να λείπουν φυσικά και οι αρνητικές αντιδράσεις ως μέρος του παιχνιδιού. Οι συναθροίσεις για παιχνίδι είναι οι κατάλληλες ευκαιρίες για να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει τους πρώτους του φίλους. Να θυμάστε:
  • Η ώρα του παιχνιδιού καλό θα ήταν να διαρκεί λίγο, περίπου 30 με 45 λεπτά. Αν κάποιες φορές τα μικρό σας δεν νιώθει άνετα, φύγετε νωρίτερα, καθώς το πιο σημαντικό είναι να περνάει καλά όσο είναι εκεί. Όταν είναι έτοιμο, θα έχει τη δυνατότητα να μείνει περισσότερο.
  • Τα παιδιά είναι έξυπνο να εφοδιάζονται με παρόμοια παιχνίδια, ώστε να μετριάζονται οι ζήλιες και οι αντιπαραθέσεις. Μην μπείτε, όμως, στον πειρασμό να τους δώσετε ίδια παιχνίδια, αφού χωρίς ποικιλία θα βαρεθούν γρήγορα, ενώ δεν θα δοθεί σε εσάς η δυνατότητα να τα εκπαιδεύσετε στο σωστό τρόπο παιχνιδιού (δεν δαγκώνουμε, δεν χτυπάμε, δεν αρπάζουμε, περιμένουμε την σειρά μας, κ.λπ.).
  • Βοηθήστε το παιδί σας προτείνοντας κάποιους στόχους. Για παράδειγμα, αν παίζει με τουβλάκια, ρωτήστε το αν προτιμά να φτιάξει ένα μεγάλο πύργο ή δύο μικρότερους.
  • Αν αντιληφθείτε ότι ένα από τα παιδιά δυσκολεύεται, καλό είναι να επέμβετε καθοδηγώντας το θετικά για να προλάβετε την αρνητική αντίδραση των υπόλοιπων παιδιών.
  • Δώστε χρόνο στο παιδί σας να αισθανθεί άνετα με τα υπόλοιπα παιδιά. Μην το πιέσετε να παίξει, καθώς είναι σημαντικό να του αφήσετε χώρο. Αν στην αρχή θέλει να μείνει κοντά σας, αφήστε το. Ούτως ή άλλως μόλις αισθανθεί το περιβάλλον οικείο και νιώσει άνετα με τα υπόλοιπα παιδιά, θα συμμετέχει στο παιχνίδι.
  • Αν το μικρό σας αντιδρά αρνητικά, αντί να το εμποδίζετε να παίρνει τα παιχνίδια, φροντίστε να το καθοδηγήσετε με θετικό τρόπο, όπως π.χ. δείχνοντάς του πώς να περιμένει τη σειρά του.
www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου