Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς θα μάθετε στα αδέλφια να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους;

Πώς θα τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους;
Τη μια στιγμή παίζουν αγαπημένα, την άλλη φωνάζουν και τσακώνονται για μικροπράγματα. Οι καβγάδες ανάμεσα στα αδέλφια, ειδικά αν έχουν αντίθετες ιδιοσυγκρασίες, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Συχνά δεν μπορείτε να τους αποφύγετε, ενώ πολλές φορές σας φαίνεται ακατόρθωτο να τους προλάβετε. Και όμως, υπάρχουν τρόποι για να τα μάθετε να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, βοηθώντας τα κατ’ επέκταση να σχετίζονται με υγιείς τρόπους και με άλλους ανθρώπους. Δείτε ποιοι είναι αυτοί:

Φροντίστε να περνάτε χρόνο ως οικογένεια. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε παρέα (μπορεί να είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ένα γεύμα, το άκουσμα μουσικής ή μια βόλτα), αλλά προτιμήστε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν αλληλεπίδραση από δραστηριότητες που ο καθένας απασχολείται μόνος και απλά βρίσκεστε στον ίδιο χώρο.

Διδάξτε τον σεβασμό. Είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας να σέβεται τα συναισθήματα του άλλου, ακόμα και αν δεν μπορεί να τα κατανοήσει ακριβώς. Και το πρώτο βήμα για να του διδάξετε κάτι τέτοιο είναι να αποτελέσετε εσείς το παράδειγμα προς μίμηση.

Να επεμβαίνετε στις διαφωνίες, μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Τα παιδιά συνήθως όταν τσακώνονται ή έχουν έντονες διαφωνίες καταλήγουν σε λύσεις που ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματικές από αυτές που θα προτείνατε εσείς αν επεμβαίνατε. Αφήστε που με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν πώς να συμβιβάζονται για να προχωρήσουν, αλλά και πώς να δρουν συλλογικά.

Αν χρειαστεί να λύσετε μια διαφωνία, επικεντρωθείτε στη ρίζα του προβλήματος. Μην επηρεαστείτε από το ποιος είπε τι πρώτος ή δεύτερος ή από το ποιος εκφράζει καλύτερα την άποψή του για όσα συνέβησαν. Επικεντρωθείτε στο πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα εστιάζοντας στη βαθύτερη αιτία: Μήπως τα παιδιά σας είναι κουρασμένα ή πεινάνε; Μήπως η συμπεριφορά τους έχει να κάνει με τον τρόπο που εσείς τα αντιμετωπίζετε ή με αν τους αφιερώνετε αρκετό χρόνο ή όχι;

Δείτε τα παιδιά σας ως ξεχωριστές προσωπικότητες. Μην τα ξεχωρίζετε με βάση την ηλικία ή τα ταλέντα τους. Αφήστε τους χώρο να είναι ο εαυτός τους και μην τους βάζετε "ταμπέλες", που ενδεχομένως να περιορίσουν τον τρόπο που εκφράζονται.

Μην τους επιτρέπετε να βάζουν σε προτεραιότητα τα αντικείμενα. Αν, λόγου χάρη αρχίζουν να τσακώνονται για ένα παιχνίδι ή μια ταινία, θα πρέπει να γνωρίζουν από πριν ότι θα χάσουν το προνόμιο να το χρησιμοποιήσουν.

Αναγνωρίστε τα όμορφα πράγματα που κάνει το ένα για το άλλο και ενθαρρύνετέ τα με θετικό τρόπο.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου