Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Το παιδικό δωμάτιο είναι μικρό; Υπάρχουν λύσεις!

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Το παιδικό δωμάτιο είναι μικρό. Υπάρχουν λύσεις!
Από την πρώτη μέρα, τότε που το παιδί σας ήταν ακόμα μωρό και εσείς αγοράζατε τα απαραίτητα, ενώ τα δώρα έφθαναν το ένα μετά το άλλο, αρχίσατε να αντιλαμβάνεστε ότι το άλλοτε ευρύχωρο και πολύ πρακτικό παιδικό δωμάτιο θα χωρά όλο και λιγότερα πράγματα! Μερικές απλές κινήσεις και συμβουλές μπορούν να κερδίσουν χώρο και να βοηθήσουν εσάς και, αργότερα, το νεότερο μέλος της οικογένειας να βάζετε ευκολότερα σε τάξη το δωμάτιό του, αλλά και να έχει χώρο για παιχνίδι! 

Αν αξιοποιήσετε σωστά και έξυπνα τα λίγα τετραγωνικά του παιδικού δωματίου, μπορείτε να δημιουργήσετε ταυτόχρονα μια μικρή κρεβατοκάμαρα, ένα μικρό γραφείο, αλλά και ένα μίνι playroom, αυτόνομα και ξεχωριστά. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι τα αντικείμενα να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όχι ένας, αλλά τρεις διαφορετικοί χώροι! Ένας για καθεμία από τις βασικές δραστηριότητες του παιδιού: Τον ύπνο, τη μελέτη και, βέβαια, το παιχνίδι. 

Αν θέλετε να τοποθετήσετε κρεβάτι - κουκέτα, θα εξοικονομήσετε περισσότερο χώρο για παιχνίδι. Η βιβλιοθήκη και το γραφείο διαμορφώνουν μία γωνία κατάλληλη για απερίσπαστο διάβασμα! Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος του δωματίου είναι στη διάθεση του παιδιού, το οποίο μπορεί να ξαπλώσει, να παίξει, να κινηθεί άνετα, να απλώσει τα παιχνίδια του. Μία καλή ιδέα για να εμπλουτίσετε τις δυνατότητες του μικρού παιχνιδότοπου είναι να αγοράσετε μερικούς πλαστικούς ή ξύλινους κύβους. Είναι διακοσμητικοί, πολύχρωμοι, χρηστικοί (μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι αποθήκευσης) και πολυμορφικοί! Τα παιδιά μπορούν να στήσουν τους κύβους φτιάχνοντας σπιτάκια, καρέκλες, καθίσματα και ό,τι άλλο φανταστούν. Έτσι, αξιοποιούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση του προσωπικού τους χώρου.

Τι να προσέξετε:

  • Τα χρώματα πρέπει να είναι φωτεινά όχι όμως πολύ έντονα. Προτιμήστε απαλά χρώματα, όπως το μπεζ, το ανοιχτό καφέ, το απαλό πορτοκαλί.
  • Η θέα από το παράθυρο αποσπά την προσοχή από το διάβασμα. Οπότε καλύτερα είναι να στηθεί εκεί το playroom και όχι το γραφείο.
  • Για να διαχωρίσετε με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια το χώρο του παιχνιδιού από τους υπόλοιπους, χρησιμοποιήστε μικρά διαφορετικά χαλιά αντί για ένα μεγάλο.
  • Αποφύγετε την έντονη διακόσμηση και δώστε χρώμα με κουρτίνες από πολύχρωμα υφάσματα.
Χρήσιμες συμβουλές

Δυνατότητες για απερίσπαστο παιχνίδι υπάρχουν ακόμη και όταν τα πράγματα στο παιδικό δωμάτιο είναι…στριμωγμένα. Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να εξοικονομήσετε περισσότερο χώρο:

Επιλέξτε έπιπλα με παρόν και μέλλον
Φροντίστε να επιλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερο ευέλικτα έπιπλα για το παιδικό δωμάτιο, καθώς όσο το παιδί θα μεγαλώνει, μαζί με το μέγεθός του, θα αλλάζουν και οι ανάγκες του. Όσο κι αν νομίζετε ότι τα βρεφικά και πρώτα παιδικά έπιπλα θα είναι άχρηστα μετά από λίγο καιρό, υπάρχουν λύσεις και επιλογές που μπορούν να σας εξοικονομήσουν χώρο, αλλά και χρήματα. Έτσι, ένα χαρούμενο τραπεζάκι για παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει το πρώτο του γραφείο, αν έχει τις κατάλληλες διαστάσεις. Μερικά ανθεκτικά κουτιά μπορούν να παίζουν ταυτόχρονα το ρόλο των σκαμπό και των χώρων αποθήκευσης για παπούτσια, ρούχα ή παιχνίδια. Αντίστοιχα, το μικρό καρεκλάκι στο οποίο δεν χωρά πια το μικρό σας, μπορεί να φιλοξενεί τα πολυάριθμα κουκλάκια του.

Προτιμήστε αντικείμενα πασπαρτού
Όταν υπάρχει έλλειψη χώρου, είναι απαραίτητα μεταξύ άλλων μερικά πράγματα που μπορούν να ταιριάξουν σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, ευνοώντας έτσι στην αποσυμφόρηση ενός δωματίου κάθε φορά. Για παράδειγμα, ένα καλάθι επενδυμένο με ύφασμα μπορεί ανά πάσα στιγμή να φύγει από το παιδικό δωμάτιο ή να βρεθεί σε αυτό όταν υπάρχει ανάγκη, άλλοτε γεμάτο με ρούχα και άλλοτε με παιχνίδια. Παρόμοια λειτουργούν ένα πλαστικό ή ξύλινο σκαμπό, ένας “καλόγερος” ή ένα ντουλάπι με ροδάκια.

Επενδύστε στα “μαγικά” κρεβάτια
Οι κουκέτες είναι γνωστές για την πρακτικότητά τους στις περιπτώσεις που το παιδικό δωμάτιο δε χωρά δύο κρεβάτια. Ωστόσο, η ιδέα ενός κρεβατιού στα ψηλά μπορεί να βρει εφαρμογή και για ένα μόνο παιδί, καθώς ο χώρος που εξοικονομείται είναι πραγματικά άπλετος. Σηκώστε το κρεβάτι του παιδιού ψηλά και αξιοποιήστε το χώρο από κάτω για να αποθηκεύετε κουτιά και μπαούλα με ρούχα ή παπούτσια, για να τακτοποιείτε τα παιχνίδια ή έστω για να δημιουργήσετε για το παιδί σας μια σπηλιά - καταφύγιο. Η ιδέα σίγουρα θα το ενθουσιάσει!

Αξιοποιήστε χρηστικά τους τοίχους
Σε ένα μικρό παιδικό δωμάτιο αποφύγετε τις τεράστιες τοιχογραφίες. Είναι σίγουρα εντυπωσιακές και πρωτότυπες, ωστόσο προτιμήστε να αξιοποιήσετε την επιφάνεια των τοίχων, τοποθετώντας πολύχρωμα ράφια και κρεμάστρες. Έχετε υπόψη σας ότι όσο περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους εξασφαλίσετε στο παιδικό δωμάτιο, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα υπάρχουν να μένει τακτοποιημένο.

Ανακυκλώστε και κερδίστε!
Ένα συρτάρι από οποιοδήποτε παλιό έπιπλο βάφεται με ένα ζωηρό χρώμα, μπαίνει κάτω από το κρεβάτι και φιλοξενεί παπούτσια, παιχνίδια ή κουβέρτες, διατηρώντας αυτό το συνήθως αναξιοποίητο σημείο καθαρό και τακτοποιημένο. Στην εξοικονόμηση χώρου η ευελιξία αποτελεί το Α και το Ω. Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, κάθε διαθέσιμο εκατοστό και σημείο κερδίζοντας για το παιδί σας περισσότερο χώρο για παιχνίδι. Π. χ. αξιοποιήστε το πίσω μέρος της πόρτας του δωματίου με μια κρεμάστρα.

Εκμεταλλευτείτε τις γωνίες
Οι γωνίες του δωματίου δεν είναι άχρηστες, όπως πιθανόν νομίζετε και δεν έχουν σχεδιαστεί μόνο για τις γεμίζετε με καλόγερους. Υπάρχουν πλέον στην αγορά υπέροχα έπιπλα πολλαπλών χρήσεων, ειδικά σχεδιασμένα για να “χώνονται” σε γωνίες. Αξιοποιούν πολύ πιο λειτουργικά το χώρο και εκτός από απλούς αποθηκευτικούς χώρους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν γραφείο και να φιλοξενήσουν υπολογιστή ή άλλα αντικείμενα.

www.yeskid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου