Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Κοινό παιδικό δωμάτιο για αγόρι και κορίτσι!

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Κοινό παιδικό δωμάτιο για αγόρι και κορίτσι!
Έχετε δύο παιδιά και μάλιστα διαφορετικού φύλου αλλά μόνο ένα παιδικό δωμάτιο, το οποίο πρέπει να μετατρέψετε σε χώρο παιχνιδιού, ανάπαυσης, δραστηριοτήτων και ανάπτυξης των ικανοτήτων τους. Η διαδικασία διακόσμησης και διαμόρφωσης ενός δωματίου με προσωπικότητα για δύο παιδιά αντίθετου φύλου, με τρόπο ώστε ο χώρος να εκφράζει και να ικανοποιεί και τα δύο, δεν εξαντλείται στην απλοϊκή άποψη “βάφω τον έναν τοίχο ροζ και τον άλλο σιελ”. Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε, για να εξασφαλίσετε την πολυπόθητη ηρεμία και ταυτόχρονα να αναδείξετε τα ταλέντα των παιδιών. 

Γενιές και γενιές μεγάλωσαν έτσι... Με πιο μικροκαμωμένα και λειτουργικά έπιπλα, με κρεβάτια - κουκέτες, με πολλά συρτάρια και αποθηκευτικούς χώρους για να χωράνε τόσα πολλά και διαφορετικά παιχνίδια. Σε ένα δωμάτιο, δύο αδέλφια διαφορετικού φύλου παρέα, άλλοτε αγαπημένα και άλλοτε μέσα στους τσακωμούς και τη φαγωμάρα, γιατί τα παιχνίδια του ενός ήταν μέσα στο “χώρο” του άλλου ή γιατί ο ένας έπαιζε μπάσκετ και η άλλη ήθελε να διαβάσει...

Τα αγόρια αναζητούν τη δράση, την περιπέτεια και την ένταση. Τα κορίτσια επιθυμούν ένα χώρο για ονειροπόληση, για παιχνίδια με τις κούκλες, μια ήσυχη γωνιά για τα πρώτα βαψίματα και τις ατέλειωτες ώρες στον καθρέφτη προβάροντας πόζες, χτενίσματα και ρούχα της μαμάς... Τα κορίτσια είναι, συνήθως, πιο δημιουργικά από τα αγόρια και θέλουν να ασχολούνται με τη διακόσμηση των δωματίων τους, ενώ τα αγόρια αγαπούν τον αθλητισμό, τις καθηλωτικές σκηνές δράσης, τους υπερήρωες και τους πειρατές και το μόνο που θέλουν είναι χώρος για να πολεμήσουν ως άξιοι αγωνιστές και να κυνηγήσουν τους “κακούς”. 


Πώς μπορείτε να διαμορφώσετε ένα λειτουργικό δωμάτιο, που θα στεγάσει τα όνειρα και τις ανάγκες δύο διαφορετικών παιδιών; Πώς θα καταφέρετε το μικρό πρίγκιπα να συγκατοικήσει με τη μικροσκοπική σας υψηλοτάτη, χωρίς να “χυθεί αίμα”; Πώς θα ταιριάξετε αισθητική, φαντασία και δημιουργικότητα, ώστε το δωμάτιο να συνδυαστεί με την ανάπτυξη των παιδιών και τις διαφορετικές προτιμήσεις τους με την πάροδο του χρόνου;

Κάθε παιδί πρέπει να έχει τη δική του γωνιά και στη μέση πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος, για να μην μαλώνουν και να μην ζηλεύουν. Άλλωστε, συχνά αναπτύσσονται μεταξύ των παιδιών μηχανισμοί του τύπου “ποιος θα επιβληθεί σε ποιον”, γι' αυτό είστε υπεύθυνοι να κρατήσετε τις ισορροπίες, έτσι ώστε η ζυγαριά να μην γέρνει προς καμία πλευρά. Αν, λοιπόν, δυσκολεύεστε να συνδυάσετε τις επιθυμίες, τις ιδιαίτερες προτιμήσεις, τη φαντασία και τα ταλέντα των παιδιών με τρόπο τέτοιο, που η αγάπη του γιου σας, π.χ. για το ποδόσφαιρο να μην αποκλείει την κόρη σας, που αγαπά τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και τις χειροτεχνίες, από έναν χώρο τον οποίο δικαιούται να απολαμβάνει κατά το ήμισυ, διαβάστε μερικές από τις συμβουλές μας.


Όταν τα παιδιά είναι μικρά

Όσο είναι μωρά και μέχρι κάποια ηλικία, όλα καλά! Όταν, όμως, γίνονται τριών ή τεσσάρων ετών, τι γίνεται; Τα παιδιά μεγαλώνοντας χρειάζονται τις προσωπικές τους γωνιές, τις δικές τους ζώνες επιρροής και τα δικά τους αγαπημένα χρώματα. Το πιο πιθανό είναι τα κορίτσια να ξετρελαίνονται με το ροζ χρώμα, αλλά και με πιο ψυχρούς τόνους, όπως το απαλό μπλε, το θαλασσί ή και το απαλό κόκκινο. Τα αγόρια πάλι αγαπούν το γαλάζιο, το μπλε, το λευκό, τις αποχρώσεις του πράσινου και καμιά φορά και το κόκκινο με το γκρι.

Τα κορίτσια λατρεύουν εικόνες με κάστρα, πριγκιπόπουλα, πολύχρωμα λουλούδια και πεταλούδες, πασχαλίτσες, γοργόνες, μπαλαρίνες, ρομαντικά μισοφέγγαρα και μακρινά αστέρια. Τα αγόρια ενθουσιάζονται με ήρωες των αγαπημένων τους κόμικς, με ποδόσφαιρο, με αυτοκίνητα και κάθε λογής μηχανοκίνητα, με διαστημόπλοια, με πειρατές και με άγρια ζώα της ζούγκλας.

Πώς μπορείτε να διακοσμήσετε ένα δωμάτιο, που θα φιλοξενήσει δύο παιδιά με διαφορετικό γούστο και διαφορετική διάθεση για παιχνίδια και εξερευνήσεις;
  • Τα παραμύθια θα ενώσουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας! Αν έχετε δύο παιδιά διαφορετικού φύλου, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα παραμύθι μέσα στον χώρο με παιδικούς ήρωες, δέντρα και ολόκληρες παραστάσεις στους τοίχους του δωματίου. Έτσι, το δωμάτιο γίνεται ένας μαγικός χώρος, που τα ταξιδεύει στη χώρα του παραμυθιού. Σε ένα τέτοιο σκηνικό δεν ασχολείται κανείς με το που θα μπουν τα ράφια του ή πόσα παιχνίδια θα υπάρχουν για κάθε παιδί, αρκεί τα παιχνίδια τους να είναι κρυμμένα μέσα σε ένα πειρατικό μπαούλο ή να κρέμονται, π.χ. από τα κλαδιά ενός δέντρου. Μ’ αυτόν τον τρόπο το δωμάτιο αποκτά ξεχωριστή προσωπικότητα και κοινό ενδιαφέρον και για τα δύο παιδιά και παραμερίζεται η ανάγκη τους για τις περιβόητες ζώνες επιρροής. Αγαπημένα ζωάκια και φιγούρες από τα λατρεμένα τους παραμύθια θα τους κρατούν συντροφιά και την ώρα που ο γιος σας θα απολαμβάνει τη συντροφιά του παιχνιδιάρη Πήτερ Παν, θα παίζει με το σπαθί των πειρατών και θα ψάχνει τους χαμένους θησαυρούς, η κορούλα σας θα απολαμβάνει τη δική της απόδραση στον παραμυθένιο κόσμο παρέα με τη μικρή σκανταλιάρα νεραϊδούλα.
  • Ένας έξυπνος τρόπος, για να συνυπάρχουν οι διαφορετικές επιθυμίες των παιδιών σ' ένα κοινό δωμάτιο είναι να κυριαρχεί μια μεγάλη παράσταση, ζωγραφισμένη στον μεγαλύτερο τοίχο ή ένα τεράστιο πόστερ. Μπορεί να είναι ένα ζωγραφισμένο δάσος με αγαπημένα ζώα. Δώστε έμφαση στο πράσινο, το οποίο μπορείτε να το επιλέξτε ως βασικό χρώμα για τους τοίχους. Μπορείτε, επίσης, να διακοσμήσετε τον χώρο με λούτρινα ζωάκια του δάσους και στους τοίχους να ζωγραφίσετε δέντρα, κλαδιά ή φύλλα σε πραγματικές διαστάσεις. Η εικόνα του φυσικού περιβάλλοντος συνδυάζει ποικιλία χρωμάτων και ερεθισμάτων στο παιδικό δωμάτιο. Ιδιαίτερα τα ζώα προσφέρουν μια αίσθηση ζωντάνιας και κάνουν τα παιδιά να αντιδρούν πιο ενεργά με το περιβάλλον τους. Ακολουθήστε μια συνολική διακόσμηση με ζώα στους τοίχους, τις κουρτίνες, τις κουβέρτες και τα σεντόνια.
  • Αν στα παιδιά αρέσει η θάλασσα, μπορεί το δωμάτιο να έχει σαν θέμα ένα θαλάσσιο τοπίο, π.χ. παραλία, νησί, ιστιοφόρο καράβι ή βυθό. Ανάλογα με το πόσο δραστική θέλετε να είναι η παρέμβασή σας στον χώρο, μπορείτε να επιλέξετε έναν τοίχο για να γίνει μια τοιχογραφία, υφάσματα επιπλώσεων με θαλασσινό θέμα ή να επενδύσετε σε διακοσμητικά στοιχεία στον χώρο, π.χ. καραβάκια. Μ' έναν ιδιαίτερο τρόπο, η μεγάλη ζωγραφιά, όπως και οι εικόνες από τα παραμύθια, παραμερίζει την τάση των παιδιών για ύπαρξη διαφορετικών ζωνών, γιατί το δωμάτιο αποκτά ξεχωριστή προσωπικότητα! Γίνεται ένας μαγικός χώρος, που τα ταξιδεύει άλλοτε στο δάσος και άλλοτε στη θάλασσα, οπότε θα μειώνονται και οι αφορμές για καυγάδες και γκρίνιες.
  • Κάντε το παιδικό δωμάτιο έναν μεγάλο παιδότοπο, έναν χώρο που οι τοίχοι του προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για παιχνίδι. Διακοσμήστε τους τοίχους με τη σκηνή ενός δρόμου, όπου τα μαγαζιά έχουν τα ονόματα των μελών της οικογένειας, π.χ. Μανάβικο ο Γιάννης, Κουκλοθέατρο της Μαρίας, κ.ά. Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να παίξουν, να φανταστούν και να δημιουργήσουν από κοινού.
  • Ένα ακόμα θέμα που μπορεί να εντυπωσιάσει αγόρια και κορίτσια είναι το διάστημα και οι πλανήτες. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε έναν έναστρο ουρανό με τα ειδικά αστέρια που φωσφορίζουν μόλις κλείσουν τα φώτα.
  • Τέλος, οι εικόνες από παραμύθια με σύγχρονους ήρωες, όπως ο Χάρυ Πότερ, είναι αγαπητές και στα δύο φύλλα και παράλληλα βοηθούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να αποκτήσουν ερεθίσματα και να αγαπήσουν από νωρίς τη λογοτεχνία.
Για παιδιά που πηγαίνουν πλέον σχολείο

Επειδή οι καθημερινές αδελφικές συρράξεις όσο μεγαλώνουν τα παιδιά είναι συνήθως αρκετές, το ιδανικό είναι να χωρίσετε το δωμάτιο σε δύο ίσα τμήματα, το καθένα από τα οποία θα είναι ο προσωπικός χώρος για κάθε παιδί, όπου θα μπορεί να αναπτύσσει τις δικές του αγαπημένες δραστηριότητες. 


Κάπου στη μέση, μπορείτε να δημιουργήσετε μία “ουδέτερη ζώνη”, με τη μορφή ενός χώρου κοινής αποδοχής, όπου τα παιδιά μπορούν να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, να φτιάχνουν παζλ, να παίζουν με τους φίλους τους, να ζωγραφίζουν, κ.ά. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να τοποθετήσετε ένα τραπέζι, δύο καρέκλες ή πολυθρόνες και σε κάποιο κοντινό ράφι να τακτοποιήσετε όλα τα παιχνίδια κοινής χρήσης (γνώσεων, επιτραπέζια, κ.λπ.).

Μελετήστε προσεκτικά τις ιδιαίτερες προτιμήσεις και τα αγαπημένα χόμπι των παιδιών σας και, γιατί όχι, συζητήστε μαζί τους ποιες δραστηριότητες θα ήθελαν να μπορούν να αναπτύξουν στον χώρο που θα διαμορφώσετε.

Αν η κόρη σας αγαπάει τη ζωγραφική και τις χειροτεχνίες, θα πρέπει να φροντίσετε για τη δημιουργία στο δικό της μισό του δωματίου, μιας ήσυχης και κατά το δυνατόν απομονωμένης γωνιάς, όπου θα μπορεί να δημιουργεί απερίσπαστη. Ένας πάγκος, ένα γραφείο, ένα καβαλέτο και μερικά ράφια με εύκολη πρόσβαση, στα οποία θα οργανώσει τα “εργαλεία” και τα υλικά που χρησιμοποιεί για τις δημιουργίες της, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της συγκεκριμένης γωνιάς. Αν αγαπά το μπαλέτο, τοποθετήστε μία μπάρα και δύο φύλλα καθρέφτη στον τοίχο και θα της δώσετε την ευκαιρία να έχει το δικό της χώρο πρακτικής άσκησης.

Ακόμα και αν δεν της αρέσει το μπαλέτο, ο μεγάλος ολόσωμος καθρέφτης σε επαφή με τη ντουλάπα θα της φανεί πολύ χρήσιμος κάθε φορά που δοκιμάζει τα καλλυντικά, τα αξεσουάρ, τα κοκαλάκια, τα κοσμήματα και τα ρούχα της και είναι τόσο χαρούμενη που είναι κορίτσι...

Με παρόμοιο τρόπο θα επιμεληθείτε τη διαμόρφωση του δεύτερου μισού του δωματίου, που προορίζεται για τον γιο σας και τις δικές του αγαπημένες δραστηριότητες. Ένας πάγκος εργασίας είναι αναγκαίος στην περίπτωση που ο μικρός αγαπά τις κατασκευές ή τον μοντελισμό, ώστε να μπορεί να αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του στην κατασκευή πύργων ή ομοιωμάτων πλοίων και αεροπλάνων. Αν πάλι προτιμά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στον υπολογιστή, ένα γραφείο αρκεί.

Σε περίπτωση, όμως, που πρόκειται για ένα παιδί που η διασκέδαση είναι συνδεδεμένη μόνο με τα τρίποντα, φροντίστε να τοποθετήσετε τη μπασκέτα του σε τέτοιο σημείο, ώστε η αδελφή του να είναι ασφαλής και να μην κινδυνεύει να μετατραπεί σε στόχο των τυχών αποτυχημένων βολών του. Τα αγοράκια κατά κανόνα είναι περισσότερο υπερκινητικά από τα κορίτσια και χρειάζονται αρκετό ελεύθερο χώρο για να διοχετεύουν την ένταση και την ενεργητικότητα τους, γι' αυτό φροντίστε να μην φορτώσετε με πολλά έπιπλα και αντικείμενα τη δική τους πλευρά του δωματίου.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι:

  • Η συμμετρία των επίπλων και των πραγμάτων στο δωμάτιο, π.χ. δύο ίδια κρεβάτια το ένα δίπλα στο άλλο, ίδιες καρέκλες και ίδια γραφεία και για τα δύο παιδιά, δημιουργούν ένα ισορροπημένο και ήρεμο περιβάλλον. Στα κρεβάτια, οι κουβέρτες τους ή τα ριχτάρια μπορούν να έχουν διαφορετικά σχέδια ή χρώματα, το ίδιο και τα μαξιλάρια.
  • Χρήσιμα είναι τα σχήματα, οι χρωματικές εναλλαγές και οι ρίγες, γιατί έτσι αποφεύγετε τα συγκεκριμένα θέματα που δύσκολα συνδυάζουν διαφορετικά φύλα, γούστα και ηλικίες. Τα κρεβάτια που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα βοηθούν πάρα πολύ, καθώς ο χώρος του καθενός γίνεται ακόμα πιο προσωπικός.
www.yeskid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου