Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά & Εφήβους

ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ...

Η 17η Μαΐου είναι η παγκόσμια ημέρα των τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας για παιδιά και εφήβους. Το 2007 γιορτάστηκε για πρώτη φορά και από τότε όλο και περισσότερες τηλεφωνικές γραμμές συμμετέχουν κάθε χρόνο σ’ αυτή τη γιορτή με στόχο να υπογραμμίσουν το έργο τους και να ενημερώσουν για τη λειτουργία τους. 

Φέτος το θέμα του εορτασμού είναι: "Ενδυναμώνοντας και υποστηρίζοντας τα παιδιά και τους εφήβους".

Η Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για παιδιά και εφήβους, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013, ώρα 12:00, θα παρουσιάσει το βιβλίο της διεπιστημονικής ομάδας, με τίτλο "Πως να μιλήσετε στους γονείς σας για…", Εκδόσεις Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., στην Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου. 


Το βιβλίο θα προλογίσουν ο Καθ. Ι. Τσιάντης επιστημονικός Υπεύθυνος της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., και ο κ. Ι. Τζίκας παιδοψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής και θα παρουσιάσουν οι: Εύη Αθανασιάδου, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια και Βαρβάρα Λαλιώτη παιδοψυχίατρος. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ομάδα εφήβων από το 2ο Γυμνάσιο Παλλήνης.

Στο πρώτο βιβλίο "Πώς να μιλήσετε σε ένα παιδί για…" γονείς βρήκαν απαντήσεις σε μερικά από τα πιο δύσκολα ερωτήματα που συχνά "στοιχειώνουν" τις σχέσεις τους με τα παιδιά τους και ρωτούν πώς να τα αντιμετωπίσουν. 

Από τη λειτουργία του 116111 το 2009 έως σήμερα μέσα από τα χιλιάδες τηλέφωνα των παιδιών και ιδιαίτερα των εφήβων είδαμε και την άλλη πλευρά. Τη δική τους. Εφήβων που δυσκολεύονται να απευθύνουν τις αγωνίες τους στους μεγάλους, να πουν τι σκέφτονται. Εφήβων που ψάχνουν έναν έμπιστο συνομιλητή για να νιώσουν ασφάλεια και ανώνυμα να ρωτήσουν: "Μου αρέσει ένα κορίτσι, δεν μου αρέσει ο εαυτός μου, νομίζω ότι είμαι ομοφυλόφιλος, στο σχολείο με εκφοβίζουν… Πώς να μιλήσω στους άλλους γι’ αυτό;" 

Τα ερωτήματα ήταν καταιγιστικά και η ανάγκη των εφήβων για κατανόηση υποστήριξη και βοήθεια, τεράστια. Στόχος, λοιπόν, του βιβλίου αυτού είναι να περιγράψει και να διευκολύνει όσο το δυνατόν στην καλύτερη κατανόηση του ενός από τον άλλον και την επικοινωνία τους, προϋπόθεση για την ψυχική υγεία των παιδιών μας!

Η Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΨΥΠΕ είναι μέλος του διεθνούς δικτύου γραμμών βοήθειας για παιδιά και εφήβους (CHI). Το CHI (Child Helpline International) αποτελείται από 173 μέλη σε 142 χώρες παγκοσμίως και εργάζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Όλες οι Γραμμές - μέλη λαμβάνουν δύναμη και υποστήριξη από τη συνεργασία και τη συμμετοχή τους. 

Από το 2003 που ιδρύθηκε το δίκτυο (CHI), οι γραμμές βοήθειας σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει περισσότερες από 126 εκατομμύρια κλήσεις από παιδιά και εφήβους. "Σε όλο τον κόσμο, στις 17 Μαΐου γιορτάζουμε τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα και την αφοσίωση των μελών μας" δήλωσε η Nenita La Rose (Υπεύθυνη του δικτύου).

"Με το να ακούμε και να δίνουμε φωνή στα παιδιά και στους εφήβους, φροντίζουμε και υποστηρίζουμε τη νεότερη γενιά με την ελπίδα ότι αυτή η γενιά θα είναι πιο ενδυναμωμένη, ανθεκτική και ενήμερη για τα δικαιώματά της".

Η Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) λειτουργεί υπό την επιστημονική ευθύνη του κυρίου Ιωάννη Τσιάντη, Αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την επιχορήγηση και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Η υπηρεσία έχει πανελλαδική εμβέλεια και περιλαμβάνει τις παρακάτω συμβουλευτικές γραμμές: "Γραμμή - Σύνδεσμος 801 801 1177" για την ψυχοκοινωνική υγεία παιδιών και εφήβων. Απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς για θέματα παιδιών και εφήβων.

Λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 9:30 το πρωί ως τις 20:30 το βράδυ. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές και μπορούν να γίνουν από σταθερό τηλέφωνο με κόστος μια αστική μονάδα.

Η ευρωπαϊκή "Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111" απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών Μπορούν να τηλεφωνήσουν δωρεάν από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 14.00 το μεσημέρι έως τις 20.30 το βράδυ και Σάββατο από τις 9.30 το πρωί ως τις 14.00 το μεσημέρι. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοήθειας Παιδιών επικοινωνήστε: Τηλ: 210 64.31.488, φαξ: 210 64.31.127, www.tilefonikigrammi.gr

e-mail: grammi1177@epsype.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου