Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Οι έρωτες των παιδιών

boy girl beach
Ορισμένα παιδιά ανταλλάσσουν τα παιχνίδια τους στον παιδικό σταθμό, θέλουν να κάθονται μαζί, κάνουν σχέδια ότι θα παντρευτούν, όταν μεγαλώσουν. H λαϊκή σοφία λέει ότι ο έρωτας δεν κοιτάζει ηλικίες. Ωστόσο, οι γονείς μένουν έκπληκτοι όταν αντιληφθούν ότι το μικρό τους έχει λαβωθεί από τα βέλη του τόσο νωρίς. Tο παιδί βιώνει αυτό το τρυφερό συναίσθημα με την ένταση που το βιώνουν οι μεγάλοι, μόνο που ο τρόπος που το εκδηλώνει είναι τελείως διαφορετικός. 

Tο ερωτικό στοιχείο υπάρχει ήδη από τη γέννηση του παιδιού και κυρίως μέσα από τη σχέση του με τη μητέρα αλλά και τον πατέρα. 

H αγάπη που παίρνει το παιδί είναι έντονη, γεμάτη με φιλιά, τρυφερότητα και γλυκές φράσεις, όπως "σ’ αγαπώ πολύ", "είσαι το γλυκό μου το μωρό", "μου αρέσει αυτό που κάνεις", κ.ά. 

Έχοντας αυτή τη συναισθηματική επένδυση, την εποχή που το παιδί θα ενταχθεί σε ομάδα παιδιών της ηλικίας του (παιδικός σταθμός, δημοτικό σχολείο) κάποιο παιδάκι θα του κινήσει την προσοχή και θα του εμπνεύσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ώρα του παιχνιδιού. 

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το παιχνίδι είναι ο πιο χαρακτηριστικός τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών. Εφευρίσκοντας παιχνίδια φαντασίας ή κίνησης, βρίσκουν ένα θαυμάσιο εξωλεκτικό τρόπο για να πλησιάσουν αυτόν ή αυτήν που τους αρέσει. 

Έτσι, το μικρό δωρίζει τα τρυφερά του συναισθήματα στο ταίρι του, συναισθήματα που είναι παρόμοια μ’ εκείνα που έχει γευτεί από τους γονείς του. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά περιεχομένου ή βάθους μεταξύ των δύο τύπων αγάπης. Αλλάζει όμως ο ρόλος του παιδιού, που τώρα γίνεται πιο ενεργητικός. Νιώθει την ικανοποίηση της προσφοράς, πράγμα που αποτελεί ένδειξη ότι μεγαλώνει. 

Η αγάπη, με μια έννοια παγκόσμια, είναι η επιθυμία να δώσεις, να ευχαριστήσεις τον άλλο, είναι ονειροπόληση και τρόπος έκφρασης. Tο παιδί που αγαπά νιώθει έντονο θαυμασμό και γίνεται ικανό να θυσιάσει τα ενδιαφέροντά του για να υπερασπιστεί το παιδάκι που του προκαλεί αυτή την τρυφερότητα.

Tι να κάνετε…

  • Nα προσεγγίζετε με διακριτικότητα τα πρώτα ερωτικά σκιρτίματα των παιδιών σας.
  • Nα μην τα αντιμετωπίζετε με τη γνωστή πονηριά των μεγάλων ή με αστειάκια, που τα προσβάλλουν, τα μπερδεύουν και τα κάνουν να νιώθουν άσχημα.
  • Nα είστε συνετοί και λεπτοί στους χειρισμούς σας.
  • Στα μικρά μυστικά τους να είστε διακριτικοί και εχέμυθοι.
  • Nα τους παρέχετε την άνεση να εκφράζονται ελεύθερα και να κερδίστε την εμπιστοσύνη τους.
  • Nα περιορίσετε τις δικές σας παρεμβάσεις ή κριτικές στις σχέσεις τους.
Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου