Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

10 τρόποι να εξασφαλίσετε την υγεία του βρέφους!

10 τρόποι να εξασφαλίσετε την υγεία του βρέφους
Ένα καινούριο μωρό ήρθε στη ζωή και στο σπίτι σας. Κι αυτό σας γεμίζει χαρά, αλλά και άγχος. Μάθετε πώς θα το κρατήσετε γερό και χαρούμενο αυτούς τους πρώτους ευαίσθητους μήνες της ζωής του.  

Μοιάζει τόσο μικρό και εύθραυστο που φοβάστε να το ακουμπήσετε μήπως "σπάσει". Και γνωρίζετε ήδη ότι το ανοσοποιητικό σύστημά του δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμο, ώστε να αντιμετωπίσει κάποια "επίθεση" από μικρόβιο ή ιό. Είναι, λοιπόν, στο δικό σας χέρι να διαφυλάξετε την υγεία του. Ακολουθώντας αυτούς τους 10 "κανόνες" είναι εύκολο να το καταφέρετε. 

1. Μην αγγίζετε το μωρό χωρίς να πλύνετε τα χέρια σας! Ο πιο βασικός κανόνας υγιεινής είναι και ο πιο απλός. Τα χέρια μας αγγίζουν συνέχεια επιφάνειες και αντικείμενα όπου είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν μικρόβια. Καθαρίζοντας καλά τα χέρια μας πριν πάρουμε αγκαλιά το μωρό, αφού του αλλάξουμε την πάνα, πριν ετοιμάσουμε το γάλα του, κ.ά. απομακρύνουμε τα μικρόβια και μειώνουμε τις πιθανότητες να κολλήσουμε κάτι το βρέφος. 

2. Μην ντρέπεστε να αρνηθείτε σε συγγενείς και φίλους να σας επισκεφθούν. Είναι φυσικό να θέλετε να συστήσετε το νέο μέλος της οικογένειας σε όλους, όμως κάποιοι μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μερικές εβδομάδες -όπως η φίλη σας που περνάει ένα άσχημο συνάχι ή οι γείτονες που έχουν παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό. Τουλάχιστον τον πρώτο μήνα ζωής καλό θα είναι να περιορίζονται οι επισκέψεις στο ελάχιστο δυνατό. Θα υπάρχει πολύς χρόνος για κοινωνικές επαφές και συναντήσεις αργότερα, όταν το μωρό θα είναι λίγο πιο μεγάλο και ο οργανισμός του λιγότερο ευάλωτος. 

3. Μην φιλάτε ποτέ το μωρό στο πρόσωπο. Θέλετε να το φιλάτε συνέχεια και παντού. Όμως όσο κι αν το θέλετε, αντισταθείτε στον πειρασμό να γεμίσετε φιλιά τα ροζ μαγουλάκια, τη στρογγυλή μυτούλα, τα βλέφαρα ή το πιγουνάκι του. Το ίδιο ισχύει και για τα χεράκια του, καθώς μπορεί να τα βάλει στο στόμα. Προτιμήστε τα φιλιά στην πατούσα, πίσω από το λαιμό ή την πλάτη. 

4. Τηρείτε το πρόγραμμα εμβολιασμού. Τα εμβόλια είναι το σημαντικότερο "όπλο" που διαθέτουν οι γονείς σήμερα ενάντια σε ασθένειες που κάποτε ήταν ακόμα και μοιραίες για τα παιδιά. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου σας και τηρείτε το πρόγραμμα εμβολιασμού. 

5. Αποφύγετε τους χώρους με πολύ κόσμο. Τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και τα καφέ δεν είναι οι καλύτερες επιλογές για τη βόλτα του μωρού. Προτιμήστε τους ανοιχτούς χώρους και πάντα ώρες που δεν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια (το διάστημα 12μμ - 5μμ). 

6. Καθαρίζετε καθημερινά το δωμάτιό του. Σίγουρα τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, δεν έχετε ούτε την όρεξη ούτε την ενέργεια να ασχοληθείτε με τις δουλειές του σπιτιού. Όμως τουλάχιστον ο χώρος όπου κοιμάται και περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας το μωρό θα πρέπει να είναι καθαρός και να αερίζεται τακτικά. 

7. Φροντίστε για την ασφάλειά του. Για να εξασφαλίσετε την υγεία του μωρού σας δεν αρκεί να το κρατάτε μακριά από ιούς και μικρόβια, αλλά και να τηρείτε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Ποτέ μην τοποθετείτε στην κούνια του κουκλάκια, μαξιλάρια, βαριές κουβέρτες και παιχνίδια που έχουν σκοινιά ή κορδέλες. Επιπλέον, φροντίστε ώστε το στρώμα να εφαρμόζει καλά στην κούνια χωρίς να αφήνει κενά γύρω - γύρω και βάζετε πάντα το παιδί να κοιμάται με τα πόδια (και όχι το κεφάλι) κοντά στην άκρη της κούνιας. 

8. Βεβαιωθείτε ότι τα μεγαλύτερα αδέρφια κρατούν κάποιες αποστάσεις από το μωρό. Εάν έχετε κι άλλα παιδιά -κυρίως εάν πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο- είναι πιθανό να κουβαλούν στο σπίτι ιούς, χωρίς τα ίδια να εκδηλώνουν συμπτώματα. Μιλήστε μαζί τους και βεβαιωθείτε ότι έχουν καταλάβει ότι δεν πρέπει να ακουμπούν το μωρό χωρίς να έχουν πλύνει τα χέρια τους και χωρίς να είναι παρών κάποιος ενήλικας. 

9. Φροντίστε τον εαυτό σας. Είστε ο άνθρωπος που έρχεται σε πιο συχνή και πιο στενή επαφή με το μωρό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε και τη δική σας υγεία, όχι μόνο για να μπορείτε να το φροντίζετε, αλλά και για να μην του μεταδώσετε κάποια ασθένεια. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε καλά, ξεκουράζεστε αρκετά και αποφύγετε τις επαφές με άτομα που είναι φορείς ιών (π.χ. είναι συναχωμένα, έχουν βήχα, κ.ά.). 

10. Βεβαιωθείτε ότι όλοι όσοι ασχολούνται με το μωρό ακολουθούν τους ίδιους κανόνες. Είτε πρόκειται για τη μαμά, την πεθερά, τη μπέιμπι σίτερ ή την κολλητή σας, έχετε χρέος απέναντι στο μωρό σας να είστε αυστηροί στα θέματα υγιεινής. 

Με τη συνεργασία του δρ. Γεωργίου Αντωνογεώργου (παιδίατρος, βιοστατιστικός - επιδημιολόγος)
www.imommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου