Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Πώς αντιλαμβάνονται τον χρόνο;

1


















Μόλις γεννηθούν τα παιδιά αντιλαμβάνονται την έννοια της χρονικής ακολουθίας. Όταν -για παράδειγμα- το βρέφος πεινάει και σας δει να πλησιάζετε για να το θηλάσετε, σταματά το κλάμα, γιατί απλά γνωρίζει πολύ καλά τι θα επακολουθήσει. Δείτε τι μαθαίνει για τον χρόνο και σε ποια ηλικία. 

12 - 15 μηνών
Το παιδί πειραματίζεται. Είναι ικανό να σας πετάει ένα ποτήρι στο πάτωμα για να δει πόση ώρα θα κάνετε για να το πιάσετε. Δεν πρόκειται να το κάνει μόνο μία φορά, αλλά να το επαναλαμβάνει μέχρι να βαρεθεί. 

Έως τους 21 μήνες
Μπορεί να μην την έχει μάθει ακόμα σαν λέξη, αλλά η έννοια "τώρα" παίζει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του. Το "σε λίγο" είναι άγνωστο για εκείνο και απαιτεί τα πάντα άμεσα, χωρίς χρονοτριβή. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να συνδυάζει γεγονότα και να ξέρει τι ακολουθεί. Ακούει για παράδειγμα την πόρτα του γκαράζ και ξέρει ότι σε λίγο θα ανοίξει η εξώπορτα για να μπει ο μπαμπάς…

2 - 2,5 ετών
Ζει στο παρόν και χρησιμοποιεί λέξεις για να το κάνει όσο πιο έντονο μπορεί. Έχετε μια πιθανότητα να δεχθεί να περιμένει ελάχιστα δευτερόλεπτα για το γεύμα του, όταν πείτε "σε λίγο". Έχει αντιληφθεί το πρόγραμμα που ακολουθείται στο σπίτι ή τον παιδικό σταθμό και γνωρίζει τι ακολουθεί μετά την καθαριότητα, το γεύμα, το παιχνίδι. 

2,5 - 3 ετών
Έχει μάθει και χρησιμοποιεί περίπου είκοσι λέξεις, που έχουν να κάνουν με τον χρόνο. "Φάω, μετά παίξω" θα ακούσετε να λέει, ενώ φαίνεται να ξέρει τις έννοιες του χθες, του σήμερα, του αύριο. 

4 - 5 ετών
Τώρα πια γνωρίζει τις έννοιες της εβδομάδας, της ημέρας, των εποχών. Τρελαίνεται να μιλά για το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, περιόδους ορόσημα για εκείνο, καθώς περνά περισσότερο χρόνο μαζί σας. 

5 - 6 ετών
Γνωρίζει τις ημέρες της εβδομάδας και τις λέει. Γνωρίζει τι μέρα είναι σήμερα και ποια ακολουθεί. Ξέρει την ηλικία του και δεν μπερδεύει το παρελθόν με το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου