Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Κερδίστε τον σεβασμό του παιδιού σας


Ο σεβασμός είναι μια έννοια που έχει συζητηθεί πολύ. Οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι μόνο και μόνο για την ηλικία τους αξίζουν τον σεβασμό, όπως το ίδιο πιστεύουν και όσοι κατέχουν κάποιο αξίωμα όπως είναι οι δάσκαλοι, οι στρατιωτικοί, οι ιερείς, οι εργοδότες. Από την άλλη, οι νεότεροι σε ηλικία και κυρίως οι έφηβοι αμφισβητούν αυτό το δικαίωμα για σεβασμό και πιστεύουν ότι κάποιος χρειάζεται να κερδίσει τον σεβασμό τους με τη συμπεριφορά του. 

7 τρόποι για να αποτελέσετε πρότυπο σεβασμού
  1. Ακούστε το παιδί σας με προσοχή. Κοιτάξτε το στα μάτια όταν σας μιλάει.
  2. Χτυπήστε την πόρτα πριν μπείτε στο δωμάτιο του παιδιού σας, ειδικά όταν είναι κλειστή (ιδιαίτερα όταν είναι στην τουαλέτα)
  3. Η γλώσσα που χρησιμοποιείτε, καθώς και οι λέξεις και ο τόνος της φωνής σας να είναι αυτά που θα αποδεχόσαστε κι εσείς, αν σας μιλούσε το παιδί σας.
  4. Να εκτιμάτε την ανάγκη του παιδιού σας για διασκέδαση και το χρόνο που περνάει με τους φίλους του.
  5. Δώστε στο παιδί σας την ελευθερία να έχει απόψεις και προτιμήσεις διαφορετικές από τις δικές σας (ή από αυτές άλλων μελών της οικογένειας)
  6. Να εκτιμάτε την ανάγκη του παιδιού σας για ιδιωτικότητα. Μην ανοίγετε τα γράμματά του και μην κρυφακούτε τις τηλεφωνικές του συνομιλίες.
  7. Ζητήστε του την άδεια για να χρησιμοποιήσετε ή να δανειστείτε κάτι δικό του.
Tips
  • Το παιδί πρέπει να μάθει να σέβεται, αξίζει ωστόσο και να του δείχνουν μεγάλο σεβασμό.
  • Ο σεβασμός μαθαίνεται στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία.
  • Η λέξη σέβομαι στα λατινικά είναι respectare, που σημαίνει "κοιτάζω γύρω μου". Σημαίνει, λοιπόν, ότι σέβομαι κάποιον όταν κοιτάζω γύρω μου, δεν τον ενοχλώ, σε αντίθεση με εκείνον που δεν σέβεται. Συμπεριφέρομαι δηλαδή, έχοντας στο νου ότι δεν είμαι μόνος.
www.gonios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου