Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Φυτεύουμε και graffit-εύουμε!

385307_453335751427646_1788224822_n
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η δημιουργία βοτανικών κήπων σε σχολεία στο πλαίσιο του προγράμματος "ΒΙΟτοπος - Η Φύση στην Αυλή μας" που υλοποιείται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" και την αιγίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ. 

Η υλοποίηση των κήπων ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013, αρχικά με τα σχολεία στην Αττική. Κήπο απέκτησαν τα παρακάτω σχολεία: Γυμνάσιο Μαγούλας (“Δέντρα Επιβράδυνσης της Φωτιάς”), 3ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου (“Βιότοπος του Λύκου”), 1ο ΕΠΑΛ Καματερού (“Βιότοπος της Αρκούδας”), 10ο Γυμνάσιο Περιστερίου (“Δέντρα Επιβράδυνσης της Φωτιάς”) και το 50ο Γυμνάσιο Αθηνών (“Δέντρα που προτιμούν το Νερό”).

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει ήδη εκδώσει τον "Οδηγό Φύτευσης και Φροντίδας Κήπων" , τον οποίο διανέμει στους συμμετέχοντες του προγράμματος κατά την υλοποίηση των κήπων. Στον Οδηγό υπάρχουν γενικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους θεματικούς κήπους, συμβουλές για τη σωστή φύτευση και φροντίδα ενός κήπου, καθώς και ένα ημερολόγιο και σελίδες σημειώσεων.

Εικαστικές Παρεμβάσεις

Η επιστημονική πληροφορία που συγκεντρώθηκε σε σχέση με τους θεματικούς κήπους του προγράμματος αποτέλεσε το υλικό πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η Ομάδα της Εικαστικής Παρέμβασης (Imaginary Rooms) προκειμένου να σχεδιάσει τα προσχέδια που θα αντιστοιχούν σε καθέναν από τους πέντε κήπους.

Η τεχνική που χρησιμοποίησαν έχει πολλά στοιχεία από graffiti, ενώ οι απεικονίσεις έχουν ζωηρά χρώματα και σχέδια, με σύγχρονα-εύστοχα μηνύματα, κατάλληλα να προκαλέσουν το ενδιαφέρον στις ηλικιακές ομάδες στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί τοιχοποιίες στο Γυμνάσιο της Μαγούλας, στο 3ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου και στο 1ο ΕΠΑΛ Καματερού και στο 10ο Γυμνάσιο Περιστερίου.Μέχρι το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθούν ακόμα τρεις εικαστικές παρεμβάσεις σε ιδρύματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων στη Θήβα, τον Βόλο και το Καπανδρίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου