Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Οι 4 πιο σημαντικές ρουτίνες του μωρού

Οι 4 πιο σημαντικές ρουτίνες του μωρού
Τα μωρά είναι πλάσματα της… συνήθειας! Οι καθιερωμένες ρουτίνες διευκολύνουν τη ζωή μας και συμβάλλουν στη δημιουργία δεσμών ανάμεσα στο γονιό και το παιδί του. 
Όπως χαρακτηριστικά λέει η ψυχολόγος και συγγραφέας Κάρεν Ρούσκιν στο βιβλίο της "9 τρόποι - κλειδιά για να μεγαλώσετε παιδιά με αυτοσεβασμό που κάνουν υπεύθυνες επιλογές" («9 Key Techniques for Raising Respectful Children Who Make Responsible Choices»), "τα μωρά αισθάνονται ασφαλή και αναπτύσσουν εμπιστοσύνη όταν έχουν καλές και σταθερές ρουτίνες. Ξέρουν τι πρόκειται να γίνει μετά, κι αυτό τα βοηθά να μεγαλώνουν σωστά". Αυτά τα αισθήματα της αγάπης και της ασφάλειας θα συνοδεύουν τα παιδιά σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους, υποστηρίζει η ειδικός. Ρίξτε μια ματιά στις 4 "ρουτίνες" που ακολουθούν και δείτε γιατί είναι τόσο σημαντικές: 
1. Το φαγητό: Η ικανοποίηση είναι κάτι που "σερβίρεται"

Γιατί είναι σημαντικό: Το μωρό σας περνάει πολλές ώρες της μέρας τρώγοντας, και θα είναι πιο χαρούμενο και ήρεμο αν μάθει από νωρίς ότι, όποτε πεινάει, εσείς θα το ταΐζετε. Κι αν θηλάζετε, το γάλα σας θα είναι πιο επαρκές αν το κάνετε τις ίδιες ώρες κάθε μέρα. 


Τι πρέπει να κάνετε: Μόλις το μωρό σας δείξει σημάδια πείνας (ανησυχία, γκρίνια), καθίστε σε μια αναπαυτική θέση με ένα ποτήρι νερό, πάρτε ένα βολικό μαξιλάρι και βάλτε να παίζει απαλή μουσική. "Αν το μωρό σας αποσπάται εύκολα την ώρα του φαγητού, δοκιμάστε να το ταΐζετε σε ένα ήσυχο δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό", λέει η δρ. Σίαρς, συγγραφέας του βιβλίου "The Baby Book". "Το μωρό θα αντιληφθεί ότι μεταφέρεστε στο ''ειδικό'' δωμάτιο γιατί ήρθε η ώρα του φαγητού". Αποφύγετε να παρακολουθείτε τηλεόραση ή να τσεκάρετε τα mail σας όσο το μωρό πίνει το γάλα του, γιατί έτσι του δηλώνετε ότι η ώρα του φαγητού του δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς. 

Μην πανικοβληθείτε αν: Το μωρό σας δεν τρώει κάθε τρεις ώρες. "Η ρουτίνα δεν είναι όπως το χρονοδιάγραμμα", λέει η ειδικός. "Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συνέπεια ως προς αυτά που πρέπει να γίνουν και όχι απαραίτητα ως προς την ώρα που θα γίνουν". Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ο θηλασμός πρέπει να γίνεται όποτε το απαιτεί το μωρό, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, οπότε και σταθεροποιείται η παραγωγή γάλακτος στον οργανισμό σας. 

 2. Το παιχνίδι: Επικεντρωθείτε στη διασκέδαση 

Γιατί είναι σημαντικό: Ακόμα και τα πολύ μικρά μωρά χρειάζονται ήπιες επιμορφωτικές δραστηριότητες μέσα στη μέρα τους. Είναι σαν μικρά σφουγγάρια που πραγματικά "ρουφάνε" τα πάντα γύρω τους: εξερευνούν το σώμα τους, τα δάχτυλά τους, τα παιχνίδια, τις κουβέρτες κτλ. Θα νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια αν η ώρα του παιχνιδιού είναι μια οικεία ρουτίνα για εκείνα. 

Τι πρέπει να κάνετε: Απασχολήστε το παιδί σας με δημιουργικό παιχνίδι όταν έχει διάθεση και ενέργεια (συνήθως μετά το φαγητό). Δοκιμάστε να του διαβάσετε ένα βιβλίο, να επεξεργαστείτε μαζί του τα παιχνίδια του, αφήστε το να "περιηγηθεί" για λίγο στο πάτωμα. Αποφύγετε εκείνη την ώρα να τακτοποιήσετε το δωμάτιο ή να μιλήσετε στο τηλέφωνο. Όπως λέει και η δρ. Ρούσκιν, "προσπαθήστε να είστε ενεργά παρόντες στο παιχνίδι του παιδιού σας, κι όχι απλά να παραβρίσκεστε σαν να πρόκειται για μια ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει"

Μην πανικοβληθείτε αν: Το μωρό σας αφιερώνει ελάχιστο χρόνο ενδιαφέροντος στο παιχνίδι - είναι φυσιολογικό. "5 με 10 λεπτά παιχνιδιού είναι αρκετά για ένα μικρό μωρό", λέει η κλινική ψυχολόγος Ελίζαμπεθ Λομπάρντο. "Είναι πολύ ευαίσθητα στα χρώματα, τα φώτα και τους θορύβους. Τη στιγμή που θα κουραστούν, θα έχουν βλέμμα ανήσυχο και θα δείχνουν εξαντλημένα".  

3. Το μπάνιο: Να θυμάστε ότι δεν είναι παιχνίδι 

Γιατί είναι σημαντικό: Η ρουτίνα της ώρας του μπάνιου μπορεί να είναι ένα αναζωογονητικό πρωινό ξύπνημα ή ο προάγγελος για έναν υπέροχο ύπνο - εξαρτάται από το πώς το εισπράττει το μωρό σας, ως χαλάρωση ή ως διέγερση! 

Τι πρέπει να κάνετε: Τόσο η ψυχοσύνθεση του μωρού σας όσο και ο δικός σας προγραμματισμός θα καθορίσουν ποια ώρα της ημέρας είναι η πιο κατάλληλη για το μπάνιο του, λέει η ειδικός. Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο συνεπής σε αυτή την ώρα, και κάντε του μπάνιο χωρίς βιασύνες και πίεση. Βέβαια, ο χειρισμός ενός βρεγμένου μωρού, που το δερματάκι του γλιστράει δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο για ένα νέο γονιό. Εφοδιαστείτε με: λεκάνη, σαμπουάν, μπουρνούζι, λοσιόν, πετσέτα και πάνα, προτού ξεντύσετε το μωρό. "Μη το βουτάτε απότομα στο νερό - μπορεί να τρομάξει και να κλάψει", λέει η ειδικός. "Βγάλτε του ήρεμα και τρυφερά τα ρούχα και να του μιλάτε χαμηλόφωνα και γλυκά όση ώρα θα του κάνετε μπάνιο"

Μην πανικοβληθείτε αν: Το μωρό σας δεν θα αγαπήσει το μπάνιο αμέσως. Με το να μένει γυμνό και βρεγμένο, το κάνει να κρυώνει και να νιώθει άβολα - πολλά μωρά δυσανασχετούν στην αρχή. Αν δείχνει πραγματικά αναστατωμένο στη θέα της λεκάνης και μόνο, δοκιμάστε να το πλένετε με ένα ζεστό σφουγγάρι για λίγο καιρό. Να θυμάστε πάντα ότι τα μωρά -και κυρίως τα νεογέννητα- δεν είναι απαραίτητο να μπανιαρίζονται κάθε μέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας 

4. Ο ύπνος: Το αλφαβητάρι της επιτυχίας 

Γιατί είναι σημαντικός: Το να βάλετε το μωρό να κοιμηθεί είναι η πιο σημαντική ρουτίνα από όλες. Θα μπορέσετε να το κάνετε να κοιμάται εύκολα και ήσυχα, αν καταφέρετε να ακολουθείτε την ίδια ρουτίνα κάθε μέρα. 

Τι πρέπει να κάνετε: Μεταξύ 6.00 και 8.00 το απόγευμα είναι το διάστημα που τα μωρά νυστάζουν περισσότερο μέσα στη διάρκεια όλης της μέρας, όταν πρόκειται να έχουν έναν καλό ύπνο το βράδυ, λέει η δρ. Σίαρς. Επομένως, αν τα αφήσετε να κουραστούν παραπάνω από ό,τι πρέπει, είναι βέβαιο ότι θα δυσκολευτείτε πολύ να τα βάλετε για ύπνο λόγω υπερέντασης. Παρατηρήστε τα σημάδια που δείχνουν ότι ο ύπνος πλησιάζει: μισόκλειστα μάτια, βαριά βλέφαρα, χασμουρητά, τρίψιμο ματιών, ανησυχία και δυστροπία. Περίπου μία ώρα πριν από την ώρα του ύπνου, ξεκινήστε τη ρουτίνα του - μπορεί να περιλαμβάνει το μπάνιο του, ένα ελαφρύ μασάζ, ένα νανούρισμα, χαμηλό φωτισμό, μια τρυφερή αγκαλιά και ένα παραμύθι. "Βεβαιωθείτε ότι θα του διαβάσετε κάτι με γαλήνια και απαλή φωνή", λέει η ειδικός. "Είναι η πιο ακατάλληλη στιγμή για διδακτική ή εμφατική ανάγνωση"

Μην πανικοβληθείτε αν: Το μωρό σας αποκοιμηθεί την ώρα που θηλάζει τους πρώτους μήνες. Ενώ είναι μια καλή ιδέα να μάθει να ηρεμεί μόνο του, δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε να το κρατήσετε ξύπνιο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου