Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Απαγορευμένες τροφές για παιδιά μέχρι 4 ετών

Μμμ… καινούργιες γεύσεις
Ο κίνδυνος πνιγμού, οι αλλεργικές αντιδράσεις, η ελλιπής οδοντοφυία και φυσικά το αδιαμόρφωτο ακόμη πεπτικό σύστημα του παιδιού βάζουν αρκετούς περιορισμούς στο τι μπορεί να καταναλώσει. Ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε, ποιες τροφές να δίνουμε με προσοχή και ποιες πρέπει να λείπουν εντελώς από το καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού.


Αλάτι
Αποφεύγουμε το αλάτι που δυσκολεύει τη νεφρική λειτουργία του παιδιού και η υπερβολή στη χρήση του μπορεί να οδηγήσει αργότερα σε υπέρταση. Ώσπου το μωρό να γίνει ενός χρόνου, τα νεφρά του δεν είναι ικανά να αποβάλλουν το αλάτι κανονικά. Εξάλλου, από τη στιγμή που το μωρό δεν έχει γνωρίσει τη γεύση του, το ανάλατο φαγητό δεν το ικανοποιεί λιγότερο γευστικά. Όσο για τα απαραίτητα μεταλλικά άλατα που χρειάζεται ο οργανισμός, αυτά τα παίρνει από τα λαχανικά.

Αλλαντικά
Αποφεύγουμε τα καρυκεύματα, τα μπαχαρικά, τα λιπαρά και τις κατεργασμένες τροφές, όπως το σαλάμι και το ζαμπόν.


Αναψυκτικά
Δεν δίνουμε στο παιδί ανθρακούχα ποτά που περιέχουν πολλή ζάχαρη, προκαλούν προβλήματα δυσπεψίας και επιπλέον το εμποδίζουν να κοιμηθεί. 

Ζάχαρη
Η προσθήκη ζάχαρης έχει σαν αποτέλεσμα να συνηθίσει το μωρό τις πολύ γλυκές γεύσεις, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο, να εμφανίσει τερηδόνα, ακόμη και διαβήτη. Αν θέλετε να δώσετε μια πιο γλυκιά γεύση, χρησιμοποιείτε πολτοποιημένα φρούτα (για παράδειγμα στο γιαούρτι) και μετά τον πρώτο χρόνο, μέλι. 

Καλαμπόκι
Αποφεύγουμε να δώσουμε στο παιδί καλαμπόκι, ειδικά το πρώτο διάστημα αφότου το παιδί αρχίσει να καταναλώνει στερεές και ημιστερεές τροφές, γιατί είναι δύσπεπτο. 

Καφεϊνη
Αποφεύγουμε το τσάι και την καφεΐνη. Η καφείνη υπάρχει και στη σοκολάτα, η οποία πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ. 

Ξηροί καρποί
Ακατάλληλες είναι και οι σκληρές τροφές, όπως οι ξηροί καρποί, γιατί μπορεί να σταθούν στο λαιμό του μωρού και να το πνίξουν. Αν επιλέξουμε να δώσουμε ξηρούς καρπούς στο παιδί, τους θρυμματίζουμε σε μικρά κομμάτια. Πάντα, ωστόσο, φροντίζουμε να καταναλώνει τους ξηρούς καρπούς με επίβλεψη.


Σκληρές τροφές
Αν η οδοντοφυία του παιδιού δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένη, αποφεύγουμε να του δίνουμε τροφές που χρειάζονται μάσημα και πάντα φροντίζουμε να κόβουμε τα τρόφιμα σε μικρά κομμάτια για να αποφύγουμε τον κίνδυνο πνιγμού.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Προσοχή στα αλλοιωμένα φαγητά
  • Δεν δίνουμε στο παιδί φαγητά μαγειρεμένα δυο μέρες πριν ή φαγητά που υπάρχει κίνδυνος να έχουν αλλοιωθεί από τη ζέστη. Οι τροφές που παρασκευάζουμε μόνοι μας, σε αντίθεση με τις βιομηχανοποιημένες βρεφικές τροφές, δεν είναι απαλλαγμένες από μικρόβια, άρα χαλάνε ευκολότερα. 
  • Όχι στα ενδιάμεσα γεύματα
  • Αποφεύγουμε τα πολλά ενδιάμεσα γεύματα που μπορεί να κόψουν την όρεξη του παιδιού για τα κυρίως γεύματα.
  • Οι θάνατοι παιδιών από πνιγμό είναι ένα φαινόμενο με μεγάλα ποσοστά παγκοσμίως. Για να περιορίσουμε τον κίνδυνο, μέχρι την ηλικία των δυο ετών τουλάχιστον, δεν δίνουμε στο παιδί ποπ κορν, μεγάλα κομμάτια ωμού καρότου, ρόγες σταφυλιού, σέλινο, σκληρά γλυκά ή άλλες σκληρές τροφές, ειδικά σε στρογγυλό σχήμα, λουκάνικο ή σουβλάκια. Θα πρέπει να κόβουμε όλα τα παραπάνω σε μικρά κομμάτια για να αποφύγουμε τον κίνδυνο πνιγμού και πάντα να φροντίζουμε η κατανάλωση από τα παιδιά να γίνεται παρουσία ενηλίκου. 
  • Τέλος, δεν δίνουμε ποτέ καραμέλες στο παιδί και οποιοδήποτε φαγητό, ενώ παίζει, τρέχει, κινείται ή είναι ξαπλωμένο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου