Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Ποιο είναι το ασφαλέστερο σωσίβιο για το παιδί σας;


Μπρατσάκια ή κουλούρα; Ή μήπως σανίδα; Οι εναλλακτικές για την ασφάλεια του παιδιού στη θάλασσα στις μέρες μας είναι πολλές και η κάθε μία έχει να κάνει με την ηλικία, τη σωματική διάπλαση και τις κολυμβητικές ικανότητες του παιδιού. Δείτε ποιο είναι το κατάλληλο σωσίβιο για το δικό σας παιδί και με τι κριτήρια να το επιλέξετε. 

Ηλικίες 0 - 2 ετών

Τα μωρά λατρεύουν το νερό, καθώς είναι ήδη εξοικειωμένα με αυτό από το περιβάλλον της μήτρας. Ένα μωρό μπορεί, όμως, να κολυμπήσει εφόσον στηρίζει μόνο του το κεφαλάκι του (συνήθως από τον 5ο μήνα και μετά). Αν, λοιπόν, το μωρό σας είναι μικρότερο των 5 μηνών μπορείτε να το βρέξετε με λίγο θαλασσινό νερό ή να το κρατήσετε για να πλατσουρίσει τα ποδαράκια του, αλλά όχι να το βάλετε μέσα στη θάλασσα για κολύμπι. Επίσης, δεν θα πρέπει να βάζετε ένα μωρό στη θάλασσα όταν αυτή είναι πολύ κρύα, γιατί τα μωρά δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους όπως οι μεγάλοι. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε από τον παιδίατρο για το πότε είναι έτοιμο το μωρό σας να κάνει μπάνιο στη θάλασσα.

Αν το μωρό σας είναι άνω των 5 - 6 μηνών μπορείτε να το πάρετε μαζί σας στη θάλασσα, κρατώντας το στην αγκαλιά σας, καθώς πλατσουρίζετε στα ρηχά, ενώ αν μπορεί να καθίσει κανονικά, μπορείτε να του πάρετε ένα σωσίβιο με καθισματάκι! Τέτοια σωσίβια είναι ιδανικά για παιδιά έως 2 ετών, καθώς απολαμβάνουν τη θάλασσα καθισμένα αναπαυτικά και με ασφάλεια. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ακόμα και μέσα στο σωσίβιο να είναι το μωρό, πρέπει να βρίσκεστε διαρκώς δίπλα του και να το κρατάτε. Διαφορετικά, πάρτε ένα σωσίβιο που θα "ενώνει" και τους δυο σας.

Για μωρά και νήπια διατίθενται στο εμπόριο και μαγιό με ενσωματωμένα σωσίβια, όμως και πάλι η παρουσία σας δίπλα στο παιδί είναι απαραίτητη όταν βρίσκεται κοντά στο νερό.

Ηλικίες 2 - 4 ετών

Από τα 2 χρόνια και μετά το παιδί μπορεί να απολαύσει περισσότερο το παιχνίδι του στα ρηχά φορώντας πάντα τα μπρατσάκια του ή κάποιο άλλο σωσίβιο. Καθώς στην αγορά δύσκολα θα βρείτε μπρατσάκια για παιδιά 2 ετών (τα περισσότερα είναι για παιδιά άνω των 3 ετών), στην ηλικία αυτή είναι προτιμότερο ένα σωσίβιο γιλέκο.

Μετά τα 3 χρόνια, και ανάλογα βέβαια και με τις κολυμβητικές ικανότητες του παιδιού, οι εναλλακτικές αυξάνονται: Μπορείτε να πάρετε στο παιδί μπρατσάκια, μπρατσάκια με γιλέκο, κουλούρα (το κλασικό στρογγυλό, πολύχρωμο σωσίβιο) που καλό είναι να χρησιμοποιείται και από λίγο μεγαλύτερα παιδιά ή από παιδιά που έχουν μάθει να κολυμπούν ή ένα σωσίβιο μέσης.

Αν το παιδί έχει ξεκινήσει από μικρό κολυμβητήριο και είναι εξοικειωμένο με αυτά τα όργανα, μπορεί να έχει στη θάλασσα κάποιο βοηθητικό μακαρόνι ή σανίδα.

Ηλικίες 4 - 8 ετών

Από τα 4 χρόνια και μετά το παιδί αρχίζει να μαθαίνει τις βασικές τεχνικές κολύμβησης, ενώ συνήθως μέχρι τα 8 χρόνια μπορεί πλέον να κολυμπήσει άνετα μόνο του. Τα μπρατσάκια αποτελούν πάντα ασφαλή διαχρονική λύση, χωρίς να εμποδίζουν ιδιαίτερα το παιδί στο κολύμπι του (όπως ενδεχομένως να κάνει στις ηλικίες αυτές το γιλέκο), ενώ η κουλούρα δείχνει τώρα ακόμα πιο κατάλληλη.

Φυσικά, από τις ηλικίες αυτές το παιδί έχει να επιλέξει ανάμεσα σε πληθώρα φουσκωτών παιχνιδιών και στρωμάτων, τα οποία λειτουργούν κάπως και ως σωσίβια.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο σωσίβιο και αν επιλέξετε για το παιδί σας, βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεται στην ηλικία του και δώστε προσοχή στις προδιαγραφές και στις οδηγίες εφαρμογής του. Και ποτέ, μα ποτέ, μην αφήνετε μόνα τους τα μικρά παιδιά στο νερό!

Έλενα Μπούλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου