Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Η εγωκεντρική συμπεριφορά των δίχρονων

8 φράσεις που θα ακούσετε από την κόρη σας πριν γίνει δέκα ετών
Από τη φύση τους τα δίχρονα παιδιά ενδιαφέρονται περισσότερο από όλα για τις προσωπικές τους ανάγκες και μπορεί να λειτουργούν με εγωιστικό τρόπο. Πολλές φορές θα αρνηθούν να μοιραστούν οτιδήποτε και δεν θα συνεργάζονται εύκολα με άλλα παιδιά, ακόμη και όταν παίζουν δίπλα - δίπλα, εκτός κι αν είναι για να ζητήσουν από το άλλο παιδάκι να τους δώσει κάποιο παιχνίδι ή κάποιο αντικείμενο. Ίσως υπάρξουν στιγμές που η συμπεριφορά του παιδιού σας σας αναστατώνει, όμως, αν παρατηρήσετε γύρω σας, θα διαπιστώσετε ότι και τα υπόλοιπα νήπια αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο.

Στην ηλικία των δύο ετών, τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον κόσμο σχεδόν αποκλειστικά μέσα από τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Επειδή δεν μπορούν ακόμη να κατανοήσουν πως μπορεί να αισθάνεται κάποιος άλλος σε μία κατάσταση που τους είναι γνωστή, θεωρούν ότι όλοι σκέφτονται και αισθάνονται όπως και τα ίδια. 


Ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που συνειδητοποιούν ότι η αντίληψη αυτή είναι εσφαλμένη, ίσως να μην είναι σε θέση να ελέγξουν τον εαυτό τους. Για τους λόγους αυτούς είναι μάταιο να προσπαθείτε να πείσετε το παιδί σας λέγοντας του "θα σου άρεσε να σου κάνουν κι εσένα το ίδιο;". Κρατήστε τα σχόλια αυτά για τη στιγμή που θα κλείσει τα 7 του χρόνια. Τότε θα μπορεί να καταλάβει πώς πραγματικά σκέπτονται και αισθάνονται οι άλλοι, ώστε να ανταποκριθεί σε μία τέτοια λογική παρατήρηση που του κάνετε.

Βλέποντας πόσο στενά εγωκεντρική είναι η συμπεριφορά του, ίσως συλλάβετε τον εαυτό σας να ανησυχεί πως το παιδί σας είναι πολύ κακομαθημένο και εκτός ελέγχου. Οι φόβοι σας είναι κατά πάσα πιθανότητα αβάσιμοι και η φάση αυτή θα περάσει, όταν έρθει η ώρα της. Τα παιδιά που είναι πολύ δραστήρια και επιθετικά, που σκουντάνε και σπρώχνουν, είναι εξίσου "φυσιολογικά" με τα ήρεμα και ντροπαλά παιδιά, που ποτέ δεν εξωτερικεύουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους.

Παραδόξως, το παιδί σας, παρά το σχεδόν αποκλειστικό ενδιαφέρον που εκδηλώνει για τον εαυτό του, όταν παίζει θα περνάει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του μιμούμενο τους τρόπους και τις συνήθειες άλλων. Η μίμηση και η προσποίηση είναι για αυτό τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια στην ηλικία αυτή. Την στιγμή, λοιπόν, που το δίχρονο παιδί βάζει το αρκουδάκι του να κοιμηθεί η ταΐζει την κούκλα του, δεν είναι καθόλου απίθανο να το ακούσετε να χρησιμοποιεί ακριβώς τις ίδιες λέξεις και τον ίδιο τόνο που χρησιμοποιείτε και εσείς όταν του λέτε να πάει στο κρεβάτι του ή να φάει το φαγητό του. Άσχετα με το αν αντιδρά στις οδηγίες σας άλλες στιγμές, όταν υποδύεται τον γονέα σας μιμείται με απόλυτη ακρίβεια! 

Τα παιχνίδια αυτά το βοηθούν να μάθει τι σημαίνει να είσαι στη θέση ενός άλλου και αποτελούν πολύτιμες πρόβες για τον μελλοντικό κοινωνικό του συγχρωτισμό. Θα βοηθήσουν, όμως, και εσάς τους γονείς να εκτιμήσετε τη σημασία του να αποτελείτε ένα καλό πρότυπο, αφού τα παιδιά συνήθως συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις πράξεις και όχι τα λόγια των "μεγάλων".

Ο καλύτερος τρόπος να διδάξετε το παιδί σας πώς να συμπεριφέρεται στους άλλους, είναι να του δώσετε πολλές ευκαιρίες δοκιμής. Η κάπως αντικοινωνική του τάση στην ηλικία των δύο ετών δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνει από το να οργανώνετε ομαδικά παιχνίδια με άλλα παιδάκια ανάλογης ηλικίας. 

Στην αρχή ίσως είναι σκόπιμο να περιορίσετε τις ομάδες αυτές σε δύο ή τρία παιδιά. Και παρ’ ότι θα πρέπει να τα παρακολουθείτε στενά για να επιβεβαιώσετε ότι κανένα δεν θα χτυπήσει ή δεν θα αναστατωθεί υπερβολικά, θα πρέπει να τα αφήνετε να τα βγάζουν πέρα μόνα τους, όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα πρέπει να μάθουν να παίζουν μεταξύ τους όχι με τους γονείς των φίλων τους.

www.letsfamily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου