Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Ξεχάστε τις κούνιες … ή μήπως όχι;

Montessori_System_Decor (1)
Ένα χαριτωμένο" κρεβατάκι" μου τράβηξε την προσοχή στην έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο, μόνο που κάτι έλειπε …τι έλειπε; η παιδική κούνια και τα κάγκελα. Μικρά στρώματα πάνω σε παιδικά χαλιά με πολλά μαξιλάρια και διακοσμητικά. Μια διαφορετική προσέγγιση, που μου τράβηξε την προσοχή. Ψάχνοντας περισσότερο διαπίστωσα ότι αυτή η τακτική ανήκει στο σύστημα Μοντεσσόρι, ένα σύστημα εκπαίδευσης που προέρχεται από τη Μαρία Μοντεσσόρι, η οποία γεννήθηκε το 1870 στην Ιταλία, σπούδασε Ιατρική και στη συνέχεια Παιδαγωγικά, Φιλοσοφία και Ψυχολογία, στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης.


Ουσιαστικά η γνωστή σε όλους μας “στρωματσάδα” βασίζεται στον σεβασμό προς το παιδί. Εκείνο θα πρέπει να αποφασίζει πότε θέλει να ξαπλώσει και να κοιμηθεί και πότε να ξυπνήσει και να σηκωθεί (…καθόλου βολικό για τους περισσότερους γονείς). Το παιδί θα πρέπει να έχει την ελευθερία να κινηθεί μέσα στον χώρο.

Η απουσία του παιδικού κρεβατιού δηλώνει την ελευθερία που δίνεται στο παιδί να παίρνει αποφάσεις για το πότε θα σηκωθεί από το κρεβάτι και πότε θα ξαπλώνει. Μια κούνια με ψηλά κάγκελα το περιορίζει. Μου αρέσει αυτή η ελευθερία, αλλά με τρομάζει λιγάκι ειδικά όταν απευθύνεται σε μωρά. Όπως θα διαπιστώσετε το δωμάτιο είναι ντυμένο με χαλί και πολλά μαξιλάρια, δεν υπάρχουν πολλά βαριά έπιπλα και σημεία που μπορεί εύκολα να χτυπήσει ένα παιδί. Το ριγέ χαλί τρέχει περιμετρικά, και οριοθετεί τον χώρο που μπορεί να κινηθεί. Μου αρέσουν τα έντονα χρώματα και αυτή η αίσθηση ελευθερίας μέσα στον χώρο και παρόλο που έχει πολλά χρώματα, δεν σε κουράζει.

Η λογική είναι απλή, το παιδί μπορεί να κάνει αυτό που αισθάνεται την ίδια στιγμή, δεν χρειάζεται να περιμένει τη μητέρα του για να το κατεβάσει από την κούνια, μπορεί εύκολα να μπουσουλίσει και να πάει κοντά στα παιχνίδια του. Μπορείτε επίσης, να τοποθετήσετε έναν καθρέφτη στο ύψος του παιδιού, για να μάθει να περιποιείται τον εαυτό του. Ακόμα και η ντουλάπα του θα πρέπει να είναι προσβάσιμη και να μαθαίνει να ντύνετε μόνο του.

"Ανεξαρτησία, ελευθερία με όρια και σεβασμός για τη φυσική ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού είναι το τρίπτυχο που αποτελεί την ουσία του Μοντεσσοριανού συστήματος εκπαίδευσης, το οποίο συνεχίζει, αν και με αρκετές παραλλαγές, να εφαρμόζεται σε χιλιάδες σχολεία ανά τον κόσμο, ενώ έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τις καθημερινές συνήθειες τόσο της οικογένειας όσο και της κοινωνίας." …για περισσότερα εδώ

www.littledeco.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου