Η κόρη μας είναι 7 ετών. Λόγω οικονομικών προβλημάτων θα αλλάξει φέτος σχολείο και θα πάει σε δημόσιο. Θα είναι δύσκολη η προσαρμογή της;
Η αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος αποτελεί ένα εν δυνάμει στρεσογόνο γεγονός, ιδιαίτερα για τα παιδιά του δημοτικού, τα οποία θεωρούνται πιο ευάλωτα στις αλλαγές της καθημερινότητας. Τη μετάβαση αυτή το παιδί θα τη βιώσει σαν έναν σημαντικό αποχωρισμό, μια συμβολική απώλεια μιας μέχρι τώρα σταθερότητας, που σε κάθε περίπτωση θα τη αντιμετωπίσει με τον δικό του υποκειμενικό τρόπο.
Οι φίλοι, η αγαπημένη δασκάλα, ο οικείος χώρος του σχολείου, η γνωστή και προβλέψιμη μέχρι τώρα καθημερινότητα απειλούνται στο μυαλό του μικρού παιδιού, το οποίο μπορεί να νιώσει ότι "χάνει τα πάντα". Καλείται να δημιουργήσει σχέσεις με τη νέα δασκάλα του, με τα άλλα παιδιά, να ενταχθεί στο πλαίσιο του νέου σχολείου, σε νέες ομάδες, να μάθει να προσαρμόζεται σε νέους κανόνες.
Κατά τις πρώτες εβδομάδες προσαρμογής είναι συχνές οι εκδηλώσεις φόβου και ανασφάλειας, η άρνηση να πάει σχολείο, η υπερδιέγερση, η επιθετικότητα, αλλά και η προσκόλληση στους γονείς για επιβεβαίωση.
Πρόκειται για απόλυτα φυσιολογικές αντιδράσεις, οι οποίες θα εκλείψουν όσο οι ίδιοι οι γονείς διατηρήσουν την πίστη τους στην ικανότητα του παιδιού να καταφέρει να προσαρμοστεί και να αυτονομηθεί στο νέο σχολικό περιβάλλον.
Μπορούμε ως γονείς να ενισχύσουμε την προσαρμογή του παιδιού στο νέο σχολικό περιβάλλον;
Σε γενικές γραμμές οι γονείς που αντέχουν και διαχειρίζονται οι ίδιοι επιτυχώς τις αλλαγές στη ζωή τους, δίχως να τις βιώνουν ως "ανεπιστρεπτί απώλειες", καθώς και εκείνοι που έχουν αληθινή εμπιστοσύνη στο παιδί τους, δίχως να το θεωρούν κτήμα τους, θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στην ένταξη του παιδιού στο νέο περιβάλλον. Προσπαθήστε επίσης να:
- Προετοιμάσετε το παιδί σας για τις πρακτικές αλλαγές που σηματοδοτεί η αλλαγή από το ιδιωτικό στο δημόσιο σχολείο (π.χ. ωράριο, μεταφορά από και προς το σχολείο, περιβάλλον).
- Μην προβάλλετε στο παιδί τη δική σας αμφιθυμία για την εν λόγω αλλαγή.
- Διατηρήστε κατά το δυνατόν μια σταθερή οικογενειακή ρουτίνα -τόσο στον προγραμματισμό όσο και στην ποιότητα- που θα αντισταθμίσει την εγγενή ανασφάλεια, που θα δημιουργήσει η αλλαγή.
- Ενισχύετε θετικά την αυτοπεποίθηση του παιδιού, μιλώντας μαζί του για την κάθε ημέρα που πέρασε, για τους συμμαθητές και τη δασκάλα που γνώρισε και να το επιβραβεύετε για τις νέες δεξιότητές του και τις μικρές επιτυχίες.
Μυρσίνη Κωστοπούλου
ygeia.tanea.gr
Click Here
ΑπάντησηΔιαγραφήClick Here