Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Μήπως ήρθε η ώρα να κόψει μερικές κακές συνήθειες;

Κοιμάται με τη μαμά
Ποτέ δεν είναι αργά να διορθώσετε κάποιες συνήθειες του μικρού σας που καταλήγουν κουραστικές και ενοχλητικές. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορείτε να κάνετε το μικρό σας να τις ξεπεράσει.

Όταν θέλει να κοιμάται με τη μαμά

Όταν δεν καταφέρνετε να βάλετε το μικρό σας να κοιμηθεί στο δικό του δωμάτιο γιατί ξυπνάει τα βράδια επειδή προτιμά να κοιμάται μαζί σας, δοκιμάστε κάποιους τρόπους που μπορεί να είναι αποτελεσματικοί.
  • Όποτε το μικρό σας ξυπνάει, αντί να το παίρνετε στο κρεβάτι σας, προτιμήστε να κάθεστε σε μια καρέκλα δίπλα στο δικό του κρεβατάκι μέχρι να αποκοιμηθεί. Σταδιακά απομακρύνετε την καρέκλα από το κρεβάτι μέχρι να βγείτε τελείως από το δωμάτιο.
  • Ένα άλλος τρόπος είναι να πείσετε το μωρό σας ότι έχει φτάσει πια στην ηλικία να κοιμάται μόνο του. Στην προσπάθειά του να αποδείξει πως μεγάλωσε και είναι πλέον πιο ανεξάρτητο, θα υπερβεί τον φόβο ότι κοιμάται μόνο του.
  • Φυσικά η ανταμοιβή είναι ένα ακόμα ατού στα χέρια κάθε μαμάς. Ένα αυτοκόλλητο στο κεφαλάρι του κρεβατιού του για κάθε βράδυ που περνάει εκεί, είναι ικανό να το πείσει να μείνει μακριά από την κρεβατοκάμαρά σας.
Δεν μαζεύει τα παιχνίδια του

Τα περισσότερα παιδάκια είναι ακατάστατα, γιατί είναι πολύ πιο ωραίο να παίζει κανείς με τα παιχνίδια παρά να τα μαζεύει. Άλλωστε όταν είναι πολύ μικρά δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει η φράση "μάζεψε το δωμάτιό σου". Αντί να κυνηγάτε το μικρό σας για να μαζεύεται τα παιχνίδια που αφήνει σε κάθε σημείο του σπιτιού, ακολουθείστε δύο τρόπους:
  • Προσπαθήστε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Τα πολύ μικρά σε ηλικία παιδιά δεν μπορούν να μαζέψουν ένα ολόκληρο δωμάτιο που το έχουν κάνει μια εβδομάδα τώρα άνω κάτω. Ζητήστε από το παιδί να μαζεύει καθημερινά τα παιχνίδια του και προτιμήστε κουτιά και καλάθια που κάνουν την τακτοποίηση παιχνιδάκι.
  • Εάν αυτή η τακτική δεν έχει αποτέλεσμα, αλλάξτε γραμμή πλεύσης! Μπορείτε, για παράδειγμα, να τοποθετήσετε τα παιχνίδια σε κάποια ράφια ή ντουλάπια και να μην επιτρέπετε στο μικρό σας να πιάσει το επόμενο παιχνίδι, εάν δεν έχει μαζέψει πρώτα αυτό με το οποίο έπαιζε πριν.
  • Για να κάνετε τη διαδικασία ευχάριστη, υποσχεθείτε ότι θα δίνετε στο μικρό σας έναν βόλο ή ένα αυτοκόλλητο κάθε φορά που θα μαζεύει τα παιχνίδια του ή θα τακτοποιεί το δωμάτιό του. Όταν μαζέψει έναν συγκεκριμένο αριθμό από αυτά, μπορεί να τα αντικαταστήσει με μια αγαπημένη δραστηριότητα ή συνταγή.
Σας παρακαλάει να πραγματοποιήσετε τις επιθυμίες του

Όταν το μικρό σας σας κυνηγάει μέσα στο σπίτι γιατί επιμένει να πραγματοποιήσετε τις επιθυμίες του επιτόπου, τότε αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε και να κοινοποιήσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πρέπει να μάθετε στο μικρό σας ότι η καθημερινή ρουτίνα πρέπει να τηρείται, ώστε να κάνει και πράγματα που επιθυμεί. Για παράδειγμα θα φάει πρωινό και θα στρώσει το κρεβάτι προτού δει το αγαπημένο του κινούμενο σχέδιο ή πριν παίξει με το αγαπημένο του παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας δεν θα σας ζητάει συνέχεια να κάνει αυτό που θέλει, όταν γνωρίζει πως υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει.

Επιμένει να το κρατάτε αγκαλιά

Τι μπορείτε να κάνετε αν προσποιείτε ότι νυστάζει για να το παίρνετε συνέχεια αγκαλιά όταν έχετε βγει βόλτα και ενώ μπορεί να περπατήσει ή επειδή ζηλεύει που κρατάτε αγκαλιά το αδερφάκι του που είναι μωρό;
  • Καταρχήν να εξασφαλίσετε ότι η βόλτα σας θα είναι κοντινή και το μικρό σας ξεκούραστο και καλά ταϊσμένο, ώστε να έχει την απαραίτητη ενέργεια για να περπατήσει μαζί σας.
  • Η εναλλακτική που μπορείτε να του προσφέρετε είναι να το πιάσετε από το χέρι (για να αισθανθεί ασφάλεια λόγω της επαφής) βρίσκοντας μια δικαιολογία για τον λόγο που δεν το παίρνετε αγκαλιά, του τύπου "είστε κουρασμένοι ή δεν είστε αρκετά δυνατοί".
  • Φυσικά μπορείτε πάντα να του υπενθυμίζετε πως είναι πια ολόκληρο αγόρι / κορίτσι, δυνατό και ανεξάρτητο!
www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου