Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Οργανώνοντας τις διακοπές σας με τα παιδιά

Η δροσιά της θάλασσας στο σπίτι σας
Φέτος το καλοκαίρι θέλετε να προσφέρετε στο παιδί σας τις καλύτερες διακοπές; Η ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος και συγγραφέας, κα Αλεξάνδρα Καππάτου, μας συμβουλεύει:

Αφήστε τα να κινηθούν, να αθληθούν και να γνωρίσουν άλλα παιδιά.

Αυτή η ελευθερία έχει πολλά θετικά στοιχεία. Το παιχνίδι στην εξοχή τα βοηθά να τονώσουν τους μυς και να αποκτήσουν καλό μυϊκό έλεγχο και συντονισμό κινήσεων.

Από την άλλη, εκτονώνονται, τους καλλιεργείται η άμιλλα, ενισχύεται η κοινωνικότητά τους και αναπτύσσεται η φαντασία τους.

Μια άλλη βασική τους ανάγκη είναι να παίξετε, να γελάσετε, να αστειευτείτε και να κολυμπήσετε μαζί τους.

Είναι ευκαιρία να κάνετε συζητήσεις για το φυσικό περιβάλλον, τη γεωγραφία και την ιστορία, στοιχεία τα οποία θα βασίζονται στις εκδρομές που θα κάνετε και στις εμπειρίες της καθημερινότητας και ίσως βοηθήσουν τα παιδιά στο σχολείο.

Προτρέψτε τα να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, κάνοντας κατασκευές με διάφορα υλικά που συλλέγετε μαζί από την εξοχή ή ζωγραφίζοντας καθετί που τα εντυπωσιάζει.

Παρέα με τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να καταστρώσετε τα δρομολόγια που θα ακολουθείτε σε κάθε εκδρομή, να τους αναθέσετε να συμβουλεύονται το χάρτη για να σας καθοδηγούν και να σας ενημερώνουν για καθετί σχετικό με το μέρος που επισκέπτεστε, π.χ. πόσους κατοίκους έχει, ποια είναι η κύρια ασχολία τους αν υπάρχουν ιστορικά ή λαογραφικά στοιχεία. Όλες αυτές τις πληροφορίες μπορείτε να τις μεταφέρετε στη συνέχεια στο μικρότερο παιδί με πιο απλά λόγια.

Να πηγαίνετε σε αρχαιολογικούς χώρους και να συζητάτε αναλυτικά για αυτούς.

Για τις ώρες χαλάρωσης, προμηθευτείτε εκπαιδευτικά βιβλία με έξυπνα τεστ ανάγνωσης ή αριθμητικής ή διασκεδαστικά παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία τους, όπως παζλ.

Επίσης, να τα προτρέπετε να κρατούν ημερολόγιο με τις δραστηριότητες της ημέρας, καθώς και τις νέες εμπειρίες που αποκτούν.

Τα μεγαλύτερα παιδιά ίσως προτιμήσουν και κάποια βιβλία λογοτεχνίας, ιδίως εάν βλέπουν ότι κι εσείς διαβάζετε.

Μην ξεχνάτε τον εαυτό σας. Επιδιώκετε να αφιερώνετε λίγο χρόνο σε κάτι που σας αρέσει, όπως ψάρεμα, πεζοπορία ή διάβασμα.

Τι θα πρέπει να αποφεύγετε

Να είσαστε υπερβολικά αυστηρή με τα γεύματα και να κυνηγάτε διαρκώς το παιδί σας για να το ταϊσετε.

Να το πιέζετε να μελετά τα μαθήματα της επόμενης τάξης ή να κάνει επαναλήψεις. Είναι λάθος να πιστεύετε ότι τον καιρό των διακοπών θα ξεχάσει ό,τι έμαθε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, κυρίως αν δεν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο μαθησιακό πρόβλημα.

Να του υποδεικνύετε με τι να ασχοληθεί ή να το πιέζετε να γράφει ή να διαβάζει. Απλώς, να το προτρέπετε, ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες του.

www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου