Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Ψωνίζοντας έξυπνα και οικονομικά!

Τι κινδύνους κρύβει μια «αθώα» βόλτα στο σούπερ μάρκετ με τα παιδιά;
Ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού διατίθενται στην αγορά τροφίμων για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών της οικογένειας. Μάλιστα, λόγω της συρρίκνωσης του οικογενειακού εισοδήματος τα περισσότερα νοικοκυριά "θυσιάζουν" άλλα έξοδα, όπως αυτά που αφορούν την ένδυση ή την αναψυχή, προκειμένου να διατηρήσουν σταθερό το ποσό που ξοδεύουν για την αγορά τροφίμων. 

Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι, με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και έξυπνα τα χρήματα που ξοδεύουμε στο σούπερ μάρκετ, έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε ένα σημαντικό ποσό για να καλύψουμε κάποιες άλλες ανάγκες.

Πριν ξεκινήσετε για το σούπερ μάρκετ:
Οι τρόποι που μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το σούπερ μάρκετ ξεκινάνε πριν ακόμα το επισκεφτούμε για τα ψώνια της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, πριν ξεκινήσετε για το σούπερ μάρκετ φροντίστε να:
  • Κάνετε έναν έλεγχο στα ντουλάπια και το ψυγείο σας, έτσι ώστε να καταγράψετε τις πιθανές ελλείψεις σε τρόφιμα και να μην αγοράσετε πράγματα που βρίσκονται ήδη στα συρτάρια σας. 
  • Κάντε μια λίστα με τα τρόφιμα που έχετε πραγματικά ανάγκη να αγοράσετε! Αυτή είναι μια τακτική που σας βοηθά να μην αγοράσετε περιττά τρόφιμα.
  • Συγκεντρώστε κουπόνια! Κατά καιρούς, οι εταιρίες τροφίμων ή τα σούπερ μάρκετ κάνουν προσφορές σε κάποια τρόφιμα ή συγκεκριμένες συσκευασίες, τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε. Προσέξτε, όμως, να αγοράζετε τρόφιμα που πραγματικά έχετε ανάγκη και όχι επειδή είναι σε προσφορά.
  • Προσπαθείτε να μην πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ νηστικοί, διότι, όπως έχει αποδειχθεί, είναι σίγουρο ότι θα ψωνίσετε πολύ περισσότερα τρόφιμα παρακινούμενοι από την πείνα που νιώθετε εκείνη τη στιγμή.
  • Σχεδιάστε το μενού της εβδομάδας. Για παράδειγμα, σχεδιάστε τουλάχιστον 4 - 5 μεσημεριανά γεύματα, σύμφωνα με τις προσφορές της εβδομάδας από το σούπερ μάρκετ! Επίσης, εάν σας είναι εύκολο, μπορείτε να μαγειρέψετε τα γεύματα αυτά σε διπλάσιες ποσότητες και να τις καταψύξετε, για να τις καταναλώσετε κάποια άλλη φορά.
Στο σούπερ μάρκετ:
Κατά την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ θα πρέπει να μάθετε να εφαρμόζετε κάποιους κανόνες, έτσι ώστε να καταφέρετε να φτάσετε στο ταμείο με το καρότσι γεμάτο με τα απαραίτητα είδη διατροφής, αλλά να πληρώσετε σημαντικά μικρότερο ποσό από τη συνηθισμένη "κατάθεση".

Όταν ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ προσπαθήστε να:

Κάνετε έρευνα αγοράς. Πολλές φορές, το ίδιο προϊόν διατίθεται με διαφορετική τιμή, ανάλογα με την εταιρεία. Καλό είναι, λοιπόν, πριν επιλέξετε ποιο θα αγοράσετε, να παρατηρήσετε τις τιμές και των διπλανών προϊόντων, έτσι ώστε να μπορέσετε να επιλέξετε αυτό με την καλύτερη τιμή. Αν το κάνετε αυτό για πολλά είδη, τότε είναι σίγουρο ότι θα δείτε σημαντική διαφορά στον οικογενειακό προϋπολογισμό για το σούπερ μάρκετ.

Αποφεύγετε να αγοράζετε συσκευασμένους χυμούς. Η αγορά φρούτων, και ιδιαίτερα των εποχικών, είναι και πιο φθηνή, αλλά και πιο θρεπτική για τα παιδιά.

Στην αγορά φρούτων και λαχανικών, προτιμήστε τα πιο μικρά τεμάχια από τα μεγάλα, καθώς με αυτό τον τρόπο αντιστοιχούν περισσότερα τεμάχια στο κιλό. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι το ίδιο ικανοποιημένοι όταν τρώνε ένα μικρό μήλο ή ένα λίγο μεγαλύτερο, πόσο μάλλον τα παιδιά! Επίσης, προτιμήστε αυτά που είναι "της εποχής", καθώς αυτά είναι και τα πιο οικονομικά, συγκρινόμενα με φρούτα και λαχανικά που διατίθενται όλο το χρόνο.

Προτιμήστε τα λιγότερο επεξεργασμένα προϊόντα. Τα τρόφιμα που είναι επεξεργασμένα, προ-μαγειρεμένα και συσκευασμένα (πχ. Έτοιμες σαλάτες ή έτοιμα γεύματα με λαχανικά) μπορεί να στοιχίζουν μέχρι και τρεις φορές παραπάνω από το να προετοιμάσετε εσείς το γεύμα ή τη σαλάτα. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε και τα διάφορα πρόσθετα και συντηρητικά που μπορεί να υπάρχουν στα συσκευασμένα τρόφιμα.

Όταν βρίσκετε κρέατα σε προφορά στο σούπερ μάρκετ, προσπαθήστε να αγοράσετε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζεστε. Την επιπρόσθετη ποσότητα μπορείτε να την καταψύξετε σε ειδικά σακουλάκια και να την χρησιμοποιήσετε όταν τη χρειαστείτε. 

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι τοπικές αγορές μπορεί να είναι πολύ πιο οικονομικές από το σούπερ μάρκετ, γι αυτό προτιμήστε τις!

Λάμπρος Συντώσης, PhD, Kαθηγητής Διατροφής -Διαιτολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Γλυκερία Ψαρρά, PhD, Kλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
www.manamia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου