Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Για όλα φταίνε οι ορμόνες!

28B6718E00000578-0-image-a-1_1433976549448
Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης οι ορμόνες που παράγει ο οργανισμός της γυναίκας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Οι ορμόνες προετοιμάζουν το σώμα για την εγκυμοσύνη, εξασφαλίζουν την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, ξεκινούν τον τοκετό και ρυθμίζουν την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Και ενώ από τη μια η παρουσία τους είναι σημάδι ότι η εγκυμοσύνη εξελίσσεται φυσιολογικά, από την άλλη είναι ικανές να φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή της εγκύου! Ας δούμε τις πιο γνωστές από αυτές. 

Η χοριακή γοναδοτροπίνη είναι η πιο γνωστή ορμόνη της εγκυμοσύνης. Αρχίζει να παράγεται από την 7η μέρα της σύλληψης και είναι η ορμόνη που ανιχνεύουμε στα test εγκυμοσύνης. Και μπορεί η ορμόνη αυτή να μας δίνει την πιο μεγάλη χαρά όταν το test βγαίνει θετικό, αλλά ταυτόχρονα είναι υπεύθυνη για τις ναυτίες και τους εμετούς που ταλαιπωρούν τις περισσότερες εγκύους κατά το πρώτο τρίμηνο. Ευτυχώς σταδιακά οι τιμές της μειώνονται, μειώνοντας παράλληλα και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Τα οιστρογόνα αρχικά παράγονται από τις ωοθήκες και στη συνέχεια από τον πλακούντα. Η παρουσία τους ενισχύει τη ροή του αίματος στα όργανα του σώματος και συντελεί στην ανάπτυξη και αύξηση της μήτρας, δηλαδή στην ουσία προετοιμάζουν τη μήτρα να δεχτεί το έμβρυο. Στα αρνητικά τους είναι η κατακράτηση υγρών, το πρήξιμο του στήθους και οι εμφάνιση των ραγάδων, καθώς είναι υπεύθυνα για το τέντωμα του δέρματος και το χαλάρωμα των ελαστικών ινών που το συνθέτουν.

Η προγεστερόνη είναι ακόμα μία σημαντική ορμόνη που παράγει ο οργανισμός και συνδέεται με την ομαλή συνέχιση της εγκυμοσύνης και την αποφυγή του πρόωρου τοκετού. Ωστόσο, ταυτόχρονα είναι υπεύθυνη για τη δυσκοιλιότητα και τις καούρες που ταλαιπωρούν πολλές εγκύους, ενώ επηρεάζει πολύ και την ψυχική διάθεση.

Υπάρχουν πολλές ακόμα ορμόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, ενώ τον τελευταίο μήνα και το ίδιο το έμβρυο αρχίζει να παράγει ορμόνες οι οποίες περνούν στον οργανισμό της μητέρας. Είναι, λοιπόν, απόλυτα φυσιολογικό για μια έγκυο να έχει συχνές μεταπτώσεις και τη μια στιγμή να είναι χαρούμενη και γεμάτη ενέργεια, ενώ σε λίγα λεπτά να είναι μελαγχολική και κουρασμένη.

mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου