Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Παιδικό κρεβάτι: Μήπως ήρθε η ώρα;

Παιδικό κρεβάτι: Μήπως ήρθε η ώρα;
Μπορεί να λατρεύει την κούνια του, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνει τη μετάβαση σε ένα κανονικό κρεβάτι. Το πότε θα το αποφασίσετε εσείς, αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σωστή και λάθος χρονική στιγμή. Άλλωστε, η μετάβαση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας, από τις συνήθειες που έχει γύρω από τον ύπνο, αλλά και από τη δική σας φιλοσοφία.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Κάποια παιδιά είναι πιο ανεξάρτητα και δραστήρια, ενώ άλλα προτιμούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε ότι αφορά τις συνήθειες του ύπνου. Έτσι ο χαρακτήρας του παιδιού σας θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για το αν είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε τη μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι. Αν το μικρό σας δεν είναι έτοιμο και εσείς το πιέσετε, επειδή θεωρείτε ότι είναι αρκετά μεγάλο για να κοιμάται στην κούνια, πιθανόν να ανακύψουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις συνήθειες του ύπνου ή με θέματα ασφάλειας.

Σημασία έχουν και οι νυχτερινές του δραστηριότητες. Αν το μικρό σας είναι κινητικό και δραστήριο, αν δηλαδή προσπαθεί να σκαρφαλώσει πάνω στα κάγκελα της κούνιας ή προσπαθεί να τα μετακινήσει όταν ξυπνάει το πρωί, ίσως είναι ώρα να κάνετε την αλλαγή. Πριν από αυτό όμως, λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις συνήθειες που έχει όταν κοιμάται. Αν λόγου χάρη, το μικρό σας ξυπνάει το βράδυ και περιφέρεται στο σπίτι, ανακύπτουν θέματα ασφάλειας. Έτσι πρέπει να δείτε αν είναι αρκετά ώριμο, ώστε να μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του στο κρεβάτι, αλλά και να προσέχει αν τυχόν σηκωθεί το βράδυ.

Η οικογένεια μεγαλώνει. Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού είναι συχνά ένας λόγος για να γίνει η μεταφορά του πρωτότοκου από την κούνια στο κρεβάτι. Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να έχετε προετοιμάσει το μικρό σας για την επικείμενη αλλαγή. Αγοράστε το κρεβάτι και τοποθετήστε το στο δωμάτιο πολύ πριν αρχίσει να κοιμάται σε αυτό, ώστε να το συνηθίσει. Πιθανόν να του εξάψει την περιέργεια και να θέλει να δοκιμάσει από μόνο του να κοιμηθεί εκεί. Σημαντικό είναι επίσης να νιώσει πως το κρεβάτι είναι δικό του και πως δεν το διώχνει το αδερφάκι του από την κούνια του.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου