Σύμφωνα με παιδοψυχολόγους, όταν οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους τα πάντα ή κάνουν τα πάντα για λογαριασμό τους, τα αποτρέπουν από το να αποκτήσουν σημαντικές εμπειρίες, που θα τα βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή τους. Σύμφωνα με την ίδια θεωρία, ένα παιδί από τον ένα χρόνο χρειάζεται να μπορεί να αποχωρίζεται τους γονείς του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορεί να κοιμάται μόνο του, να έχει τη δυνατότητα να καθησυχάσει τον εαυτό του, να ανακαλύπτει το περιβάλλον γύρω του, να βιώνει την απογοήτευση, να μάθει να περιμένει και να ξεκινήσει να αναπτύσσει στρατηγικές για να βρίσκει λύσεις, θέτοντας έτσι τις βάσεις για το μέλλον.
Πώς να αναγνωρίζετε τα σημάδια
Φυσικά τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν θα "νταντεύετε" καθόλου το καμάρι σας. Κάθε άλλο! Απλά θα πρέπει να προσέξετε να μην ξεπεραστούν τα όρια. Το πρόβλημα ξεκινάει, όταν το μικρό σας αρχίζει να απαιτεί κάποια πράγματα, επειδή θεωρεί ότι είναι δικαίωμά του να του κάνετε τα χατίρια. "Επικίνδυνα" σημάδια επίσης είναι να πιάνετε τον εαυτό σας να λέει πως πρέπει να διαβάσετε στο μικρό σας 5 ιστορίες, αλλιώς δεν θα μπορεί να κοιμηθεί ή ότι πρέπει να του αγοράσετε παγωτό, γιατί αλλιώς θα στενοχωρηθεί.
Παραδείγματα: πώς να αποφύγετε να τα κακομαθαίνετε
- Αντί να δωροδοκείτε το μικρό σας με γλυκά για να κάνει κάτι ή για να ετοιμαστεί πιο γρήγορα προτιμήστε τη λεκτική επιβράβευση ή κάτι μικρής αξίας (π.χ. αυτοκόλλητα) μιας και με αυτόν τον τρόπο δείχνετε ότι εκτιμάτε το γεγονός ότι συνεργάζεται. Γενικά, αποφύγετε να επιβραβεύετε το μικρό σας με ανθυγιεινές λιχουδιές, μιας και αυτές θα γίνουν σταδιακά στόχος και πηγές άντλησης χαράς και είναι πιθανόν μεγαλώνοντας να τις καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες. Επίσης, εάν πιάσετε το παιδί σας να απαιτεί ένα γλυκό προκειμένου να ολοκληρώσει μια δραστηριότητα, τότε το έχετε κακομάθει και πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση και να απομακρύνετε σταδιακά αυτή τη συνήθεια. Πείτε του πως δεν πρόκειται να του δώσετε γλυκό, αλλά πως αν είναι υπάκουο θα βρείτε έναν τρόπο να του δείξετε έμπρακτα το πόσο εκτιμάτε όσα μαθαίνει να κάνει μόνο του.
- Οι προσπάθειες να κάνετε πάντα τα παιδιά σας να είναι χαρούμενα δεν είναι δυνατόν να ευοδωθούν. Το ζήτημα είναι να μπορείτε να αντιλαμβάνεστε ότι τα παιδιά μπορούν να είναι λυπημένα ή νευριασμένα, να θέτετε όρια όταν συμπεριφέρονται άσχημα, να έχετε προσδοκίες, αντιμετωπίζοντάς τα παράλληλα με στοργή και τρυφερότητα.
- Είναι σημαντικό, επίσης, να μην αφήνετε στην άκρη κάθε δουλειά που έχετε να κάνετε για να είστε μαζί με τα παιδιά σας. Αφήστε να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς σας και του πραγματικού κόσμου με όλες τις υποχρεώσεις που έχετε να διεκπεραιώσετε. Ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να σας βοηθήσουν, για παράδειγμα, στις δουλειές του σπιτιού. Ειδικά τα νήπια λατρεύουν να αποδεικνύονται χρήσιμα στους γονείς τους! Έτσι θα περάσετε χρόνο μαζί τους, αλλά θα ολοκληρώσετε και εσείς τις καθημερινές σας ασχολίες.
- Καταστρώστε σχέδιο. Σκεφτείτε πώς θέλετε να μεγαλώσετε το παιδί σας και ποια ατμόσφαιρα θέλετε να δημιουργήσετε στην οικογένειά σας. Αν είστε προνοητικοί θα καθοδηγήσετε με επιτυχία την οικογένειά σας.
- Προτιμήστε τις υποσχέσεις από τις απειλές. Είναι πιο πιθανό να έχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε υποσχόμενοι κάτι, παρά απειλώντας. Οι υποσχέσεις είναι πολύ πιο θετικές και θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας. Προσοχή, όμως, στο τι υπόσχεστε! Η ανταμοιβή δεν είναι σωστό να είναι πάντα υλική ούτε πρέπει να έχει σημαντικά μεγαλύτερη αξία από το κατόρθωμά του.
- Δώστε του τη δυνατότητα επιλογής γνωστοποιώντας και τις συνέπειες. Με αυτόν τον τρόπο θα εμπιστεύεται όχι μόνο εσάς, αλλά και την ίδια του την κρίση. Έτσι φαίνεται σαν να συμμετέχει στη λήψη της απόφασης και δεν πρόκειται να σας κατηγορήσει για τις συνέπειες ή το αποτέλεσμα μιας και το γνωρίζει εκ των προτέρων.
- Συνδυάστε λόγια και πράξεις. Μέχρι το παιδί σας να γίνει 4 ή 5 ετών, μην του δίνετε μόνο προφορικές οδηγίες. Θα χρειαστεί να χαμηλώσετε στο ύψος του, να το κοιτάξετε στα μάτια και να του κρατάτε το χέρι, καθώς θα του μιλάτε. Επίσης, συνδέστε τα λόγια με τις πράξεις. Για παράδειγμα, αν του λέτε να σταματήσει να παίζει με ένα συγκεκριμένο παιχνίδια, πηγαίνετε κοντά του ενώ του μιλάτε και πάρτε του παιχνίδι. Έτσι θα κατανοήσει τη σύνδεση μεταξύ λόγου και πράξης.
- Συμπεριφερθείτε σαν να ξέρετε πάντα τι κάνετε. Ένα παιδί χρειάζεται να νιώθει εμπιστοσύνη για αυτόν που παίρνει τις αποφάσεις. Ακόμα και αν δεν είστε σίγουροι για αυτό που κάνετε ή λέτε, πρέπει να δίνετε την εντύπωση ότι είστε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου