Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

9 τρόποι να ενθαρρύνετε την ατομικότητα στα δίδυμα αδέλφια

Teaser_9_%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%b9_%ce%bd%ce%b1_%ce%b5%ce%bd%ce%b8%ce%b1%cf%81%cf%81%cf%8d%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b5_%cf%84%ce%b7%ce%bd_%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1_%cf%83%cf%84%ce%b1_%ce%b4%ce%af%ce%b4%cf%85%ce%bc%ce%b1_%ce%b1%ce%b4%ce%ad%ce%bb%cf%86%ce%b9%ce%b1
Ο πρώτος χρόνος με τα δίδυμα είναι συχνά το πιο δύσκολο διάστημα, καθώς η οικογένεια μαθαίνει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που προκύπτουν από τα δύο νέα μωρά. Ωστόσο, μέσα στους πρώτους 12 μήνες θα πρέπει να υιοθετείστε μια ρουτίνα που να ταιριάζει σε όλους σας.

Τα δίδυμα μωρά σας θα περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μαζί κατά τις καθημερινές δραστηριότητες του ταΐσματος, του ύπνου, του παιχνιδιού, κ.ά. Αυτό είναι φυσικό και αναμενόμενο και, βεβαίως, θα σας βοηθήσει να απλοποιήσετε και να αντεπεξέλθετε στο εξαιρετικά πολυάσχολο πρόγραμμά σας. 


Καθώς, όμως, τα δίδυμά σας θα μεγαλώνουν, η μεταξύ τους σχέση και οι ικανότητές τους θα αλλάζουν και θα εξελίσσονται. Σε αυτό το σημείο ίσως θελήσετε να ενθαρρύνετε μια αίσθηση ατομικότητας στο καθένα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δίνετε τη δέουσα αξία ή ότι δεν θέλετε να απολαμβάνουν τον ξεχωριστό δεσμό που έχουν ως δίδυμα, αλλά ότι είναι σημαντικό να αποκτήσουν μια αίσθηση ταυτότητας ως ανεξάρτητα άτομα και όχι απλώς ως "ζευγάρι".

Πολλά δίδυμα αδέλφια θα δημιουργήσουν από μόνα τους ατομική ταυτότητα, χωρίς καμία βοήθεια από τους γονείς τους. Κάποια, όμως, ειδικότερα τα ομοζυγωτικά δίδυμα (που είναι πανομοιότυπα), μπορεί να χρειάζονται επιπλέον βοήθεια για να αναπτύξουν αίσθηση της ατομικότητάς τους. Οι γονείς μπορούν να ξεκινήσουν να ενθαρρύνουν την ατομικότητα των διδύμων από τη νηπιακή τους ηλικία, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

Αποφύγετε τις ταμπέλες!
Αναφέρεστε στο κάθε παιδί σας με το όνομα του, αποφύγετε να τα αποκαλείτε "τα δίδυμα", "τα κορίτσια", "τα αγόρια". Μην δίνετε στα δίδυμα αδέλφια ονόματα που μοιάζουν μεταξύ τους ή που έχουν το ίδιο αρχικό. Εναλλάσσετε τη σειρά των ονομάτων τους όταν αναφέρεστε σε αυτά, ώστε να μην δείχνετε "προτίμηση" ή δίνετε την "πρωτιά" σε ένα από τα δύο (μην λέτε, για παράδειγμα, πάντα "η Ελένη και η Άννα", αλλά εναλλάσσετε το και με το "η Άννα και η Ελένη"). Επίσης αποφύγετε τις "ταμπέλες" του τύπου "ο ψηλός", "ο σοβαρός", "η κοινωνική", "η φασαριόζα". 

Αποφύγετε να τα ντύνετε ίδια
Ντύστε τα παρόμοια, αλλά όχι ίδια. Αγοράστε παρόμοια ρούχα ή τα ίδια σε άλλο χρώμα για τα δίδυμα παιδιά σας, για να τα βοηθήσετε να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται την ατομικότητά τους. Μοιράστε τα συρτάρια και τον χώρο στις ντουλάπες, ώστε το κάθε παιδί να έχει το δικό του χώρο και τα δικά του πράγματα. Με αυτό τον τρόπο θα τα βοηθήσετε, επίσης, να αντιληφθούν την έννοια του να μοιράζονται τα πράγματά τους. 

Βοηθήστε τους άλλους να τα ξεχωρίζουν
Ακόμα και τα διζυγωτικά ή ανόμοια δίδυμα, καμιά φορά μοιάζουν τόσο πολύ που είναι δύσκολο για τους άλλους ανθρώπους, που δεν τα βλέπουν κάθε μέρα, να τα ξεχωρίζουν. Ένα διαφορετικό κούρεμα, διαφορετικό ντύσιμο ή κάποια άλλη σταθερή διαφοροποίηση στην εμφάνιση μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να καταλαβαίνουν ποιο παιδί είναι ποιο.

Αφιερώστε προσωπικό χρόνο ξεχωριστά στο κάθε παιδί
Η δυνατότητα να περνάτε ξεχωριστά χρόνο με κάθε παιδί, αν και χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να γίνεται συστηματικά, θα ενδυναμώσει τις μεταξύ σας σχέσεις μέσα στην οικογένεια και θα εμπλουτίσει την οικογενειακή σας ζωή. Κάτι απλό όπως μία βόλτα στο πάρκο ή στην παιδική χαρά του ενός παιδιού μόνο με τη μαμά ή τον μπαμπά είναι αρκετό για τα νήπια. Όσο το ένα παιδί θα απολαμβάνει την αμέριστη προσοχή σας, το άλλο θα μπορεί να περνάει επίσης χρόνο με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας ή με φίλους -αυτός ο χρόνος θα πρέπει να είναι ποιοτικός και για τα δύο όμως παιδιά. Καλό είναι αν μπορείτε, εκτός από το διπλό καρότσι, να έχετε και ένα μονό καρότσι, ώστε να μπορείτε να κάνετε βόλτες με το ένα παιδί. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει και οι δύο γονείς να περνούν αντίστοιχο χρόνο και με τα δύο παιδιά.

Καλλιεργήστε διαφορετικά ενδιαφέροντα
Δώστε στα παιδιά σας τη δυνατότητα να αναπτύξουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και χόμπι, και καθώς μεγαλώνουν να έχουν διαφορετικές εξωσχολικές δραστηριότητες και φίλους. Παρατηρήστε τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις κάθε παιδιού με προσοχή. Τόσο οι δομημένες δραστηριότητες όσο και το ελεύθερο παιχνίδι θα σας δώσουν στοιχεία και ενδείξεις για τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού, αν τα παρατηρήσετε προσεκτικά. Μην ωθείτε τα παιδιά να ασχολούνται με τις ίδιες δραστηριότητες ή να παίζουν συνέχεια μαζί. Επίσης, ενθαρρύνετε και τους άλλους ανθρώπους που συναναστρέφεστε να αντιληφθούν ότι τα παιδιά σας, αν και δίδυμα, δεν είναι αχώριστα, δεν χρειάζεται να κάνουν τα πάντα μαζί, ούτε έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.

Εκτιμήστε και επαινέστε τα χαρίσματα του κάθε παιδιού
Δώστε τους ατομικό έπαινο για τα κατορθώματα τους, φροντίδα και αγάπη ξεχωριστά σε κάθε παιδί και βεβαιωθείτε ότι και τα δύο παιδιά παίρνουν ίσο μερίδιο από τον χρόνο και την προσοχή σας.

Δώστε σε κάθε παιδί προσωπικό χώρο
Αν τα παιδιά δεν έχουν ξεχωριστά δωμάτια, δώστε στο κάθε παιδί διακριτό, προσωπικό χώρο μέσα στο δωμάτιο που μοιράζονται.

Κάντε τα …διπλά γενέθλια ξεχωριστά!
Τα δίδυμα αδέλφια, εκ των πραγμάτων θα μοιράζονται για πολλά χρόνια το πάρτι γενεθλίων τους και αυτό μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό! Προσπαθήστε, όμως, να κάνετε κάτι ξεχωριστό για το κάθε παιδί με βάση τις προτιμήσεις του: φτιάξτε στο κάθε παιδί την αγαπημένη του τούρτα γενεθλίων, με τον αγαπημένο του ήρωα και τη γεύση που προτιμάει, τραγουδήστε το τραγουδάκι δύο φορές, ξεχωριστά για κάθε παιδί, ώστε το κάθε ένα να σβήσει ξεχωριστά τα κεράκια του και δώστε τους διαφορετικά δώρα.

Διατηρήστε το χιούμορ σας!
Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να αποτρέψετε τις συγκρίσεις. Παρ' όλες τις προσπάθειές που θα κάνετε για να τονίσετε τη μοναδικότητα των διδύμων σας και να εκπαιδεύσετε τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας σας σε αυτό, οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Οι καλοπροαίρετοι …άγνωστοι είναι συνήθως οι χειρότεροι σε αυτό. Το χιούμορ μπορεί να σας βοηθήσει, όταν, για παράδειγμα, σας ρωτήσουν "Ποιο από τα δύο είναι πιο έξυπνο;" να απαντήσετε "Μάλλον εγώ"!

Σε όλη αυτή την προσπάθεια, και καθ' όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης των διδύμων σας διατηρήστε, ενθαρρύνετε και δώστε αξία στο μεταξύ τους δέσιμο. Είναι μία σχέση που θα απολαμβάνουν για πολλά πολλά χρόνια.

Όλγα Ψωμιάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου