Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Μικροί Γίγαντες: τέχνη για όλα τα παιδιά, παντού!


"Στον πανέμορφο κήπο ενός γίγαντα έπαιζαν τα παιδιά. Εκείνος, όμως, τα έδιωξε κι έκτισε ολόγυρα έναν ψηλό φράχτη, απαγορεύοντας την είσοδο. Έκτοτε η άνοιξη και το καλοκαίρι δεν ξανάρθαν ποτέ. Τα πουλιά έφυγαν. Χιόνι και χαλάζι πέφταν αδιάκοπα. Τα λουλούδια δεν φύτρωναν και τα δέντρα δεν άνθιζαν. Όμως, τα παιδιά τρύπωσαν στον κήπο κρυφά και άλλαξαν όλα. Ο γίγαντας κατάλαβε, έγινε απλός και αγάπησε τα παιδιά. Κι όταν γέρασε, ένα από αυτά οδήγησε την ψυχή του στον Παράδεισο". 

Στο συγκινητικό αυτό παραμύθι ο Όσκαρ Ουάιλντ χτυπάει τον εγωισμό, προβάλλοντας την ανθρωπιά και την αγάπη, το δικαίωμα στο παιχνίδι και την ομορφιά που δεν γνωρίζει σύνορα, όρια, ούτε γειτονιές.

Ένας καθημερινός πολιτισμός στις ανθρώπινες σχέσεις υπήρξε από την αρχή η έμπνευση ορισμένων ανθρώπων και το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της Εταιρίας Κοινωνικού Πολιτισμού "Μικροί Γίγαντες". Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία και σας την κοινοποιούμε για να διαδωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Οι "Μικροί Γίγαντες, λοιπόν, είναι μια Κοινωνική Εταιρεία που δημιουργήθηκε με στόχο να "φέρει" την τέχνη σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν, είτε γιατί βρίσκονται στην επαρχία (νησιά, άγονη γραμμή, απομακρυσμένα χωριά, κ.λπ.) είτε γιατί βιώνουν δύσκολες συνθήκες. Παιδιά σε χωριά, σε ιδρύματα, σε ορφανοτροφεία, σε φυλακές ανηλίκων, σε γειτονιές ξεχασμένες, έχουν όλα δικαίωμα να ονειρευτούν και να εμπνευστούν από την Τέχνη. Την ίδια στιγμή νέοι καλλιτέχνες είναι άνεργοι και στερούνται την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους λόγω της δύσκολης κατάστασης που βιώνει η χώρα μας.

Οι "Μικροί Γίγαντες" έρχονται να ενώσουν τις 2 αυτές ομάδες με ένα και μοναδικό σκοπό: τέχνη για όλα τα παιδιά, παντού! Δημιουργήθηκαν από μια ομάδα παιδαγωγών και παιδοψυχολόγων με ένα κοινό όραμα: να φέρουν την τέχνη -σε όλες τις μορφές της- πιο κοντά στα παιδιά της επαρχίας, στα σχολεία των παιδιών αυτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν μια θεατρική παράσταση, να δουν από κοντά ένα μουσικό όργανο, να δημιουργήσουν μια ζωγραφιά σε καμβά, να βιώσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Γιατί κανένα παιδί δεν πρέπει να αποκλείεται από την τέχνη. Κάθε φορά που η τέχνη θα "επισκέπτεται" μια περιοχή στην επαρχία ή ένα ίδρυμα προσφέροντας χαρά και αξέχαστη εμπειρία στα παιδιά, ένας στόχος για τους ανθρώπους των Μικρών Γιγάντων θα έχει εκπληρωθεί και ένας επόμενος θα βρίσκεται στο προσκήνιο. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι καλό να στηρίξουμε όλοι τη μεγάλη αυτή πρωτοβουλία και να γίνουμε αρωγοί στην προσπάθεια ορισμένων ανθρώπων να φέρουν την τέχνη κοντά σε όλα τα παιδιά, όσο μακριά και αν βρίσκονται, όποια δυσκολία κι αν βιώνουν και -κυρίως- χωρίς κανένα κόστος από την πλευρά των σχολείων και των γονέων τους.

Πρόεδρος και Υποστηρικτής των Μικρών Γιγάντων για την ποιοτική διασφάλιση των καλλιτεχνικών δρώμενων είναι ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος. 

Δείτε περισσότερα στο mikroigigantes.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου