Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς να μάθετε στο παιδί να διαχειρίζεται τον χρόνο του

Teaser_time_1
Η επιτυχία στο σχολείο δεν καθορίζεται μόνο από πόσο πολύ διαβάζει ένα παιδί. Εξίσου σημαντικός είναι ο τρόπος με τον οποίο κάνει το παιδί τις εργασίες του και αν καταφέρνει να τις ολοκληρώνει εγκαίρως. Με άλλα λόγια, αυτό που είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά, ακόμη και από τις πρώτες τάξεις το δημοτικού, είναι πώς να διαχειρίζονται τον χρόνο τους και να αποκτήσουν αυτοπειθαρχία.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, γίνονται πιο ανεξάρτητα στη διαχείριση του χρόνου τους. Παρόλα αυτά, ελάχιστοι γονείς έχουν ασχοληθεί πραγματικά να μάθουν στα παιδιά αυτή την τόσο απαραίτητη οργανωτική ικανότητα. Ίσως να μην ξέρουν και οι ίδιοι πώς να το κάνουν.

Επιλέξτε τη σωστή προσέγγιση
Η εκμάθηση θα γίνει ταχύτερη και ευκολότερη, αν η διδακτική μέθοδος και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται ταιριάζουν στο παιδί. Χρησιμοποιούμε μείγμα από οπτικές, ακουστικές και κιναισθητικές προσεγγίσεις για να μάθουμε και το πιθανότερο είναι πως προτιμούμε κάποια από αυτές. Το ίδιο ισχύει και με τα παιδιά. Πειραματιστείτε μέχρι να δείτε τι του ταιριάζει καλύτερα. Ακόμη και τα tablet είναι μία επιλογή.

Δημιουργήστε μία περιοχή μελέτης που να ευνοεί την αυτοσυγκέντρωση
Είναι μύθος ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Είναι βέβαιο ότι καταφέρνει κανείς περισσότερα, όταν επικεντρώνεται σε ένα πράγμα τη φορά, ενώ είναι πολλές οι μελέτες που σχετίζουν την ευφυϊα με τη δυνατότητα αυτοσυγκέντρωσης. Δημιουργήστε, λοιπόν, ένα περιβάλλον εργασίας που θα δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να αυτοσυγκεντρώνεται. Ορισμένα παιδιά προτιμούν την ησυχία, ενώ άλλα θέλουν λίγη μουσική Ορισμένα παιδιά μπορούν να εργαστούν μόνα τους, ενώ άλλα χρειάζονται τακτές ήπιες υπενθυμίσεις να συνεχίσουν να κάνουν τα μαθήματά τους. Αν το παιδί δεν ολοκληρώνει την εργασία του σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο, τότε ίσως χρειαστεί να επανεξετάσετε και να προσαρμόσετε το περιβάλλον μελέτης. 

Δώστε στο παιδί τα κατάλληλα εργαλεία
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Intel Canada, το 87% των μαθητών αναγνωρίζουν ότι η διαχείριση του χρόνου είναι κρίσιμη, αλλά μόλις το 43% δηλώνει ότι μπορεί να διαχειριστεί τον χρόνο του. Για να γίνει αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου, είναι σημαντικό να υπάρχουν τα διαθέσιμα εργαλεία. Δηλαδή ρολόγια και ημερολόγια. Για τα μικρότερα παιδιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοσχέδιες σχολικές ατζέντες που θα τα βοηθήσουν να καταλάβουν την έννοια του χρόνου. Με τα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε εφαρμογή ημερολογίου από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το smartphone.

Κάντε μαζί το πρόγραμμα
Στο καθημερινό ημερολόγιο συνηθίζουμε να γράφουμε μόνο τα εξωσχολικά μαθήματα ή τις ώρες των αθλημάτων και άλλες υποχρεώσεις. Δεν σημειώνουμε όμως, ποτέ τον χρόνο του παιχνιδιού ή τον χρόνο που χρειάζεται για τις σχολικές εργασίες. Κάντε αυτό τον προγραμματισμό μαζί με το παιδί. Ζητήστε του να μοιράσει τις εργασίες και το παιχνίδι του σε χρονικά διαστήματα των 20 - 30 λεπτών και στη συνέχεια κάντε το πρόγραμμα στο ημερολόγιο.

Προπονητική αυτοπειθαρχίας
Η αυτοπειθαρχία είναι ίσως η κρισιμότερη αρετή για όλους. Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να την αποκτήσουν δώστε τους ευθύνες στη διαχείριση εργασιών και project. Συζητήστε με τα παιδιά τα οφέλη που θα έχουν εάν επικεντρωθούν στην εργασία τους και την ολοκληρώσουν γρήγορα και σωστά, αντί να επιτρέπουν σε αντιπερισπασμούς να τα αποδιοργανώσουν. Δώστε τη δυνατότητα στα παιδιά να βιώσουν τις επιπτώσεις της κακοδιαχείρισης του χρόνου. Και να θυμάστε, ότι τα παιδιά μαθαίνουν βλέποντας ζωντανά παραδείγματα και κυρίως τους γονείς τους. 

Φροντίστε πρώτα τον ύπνο και την καλή ενέργεια των παιδιών
Νηστικό αρκούδι λένε δεν χορεύει. Και νυσταγμένο αρκούδι επίσης, θα προσθέταμε εμείς. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Φροντίστε να τρέφονται σωστά και ακολουθήστε ευλαβικά σωστό ωράριο ύπνου, ώστε να μην δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος μειωμένης προσοχής και χρόνιας έλλειψης ενέργειας. 

Αναβαθμίστε την τεχνολογία
Για τα μεγαλύτερα παιδιά, εάν τους έχετε δώσει έναν παλιό και αργό υπολογιστή για να κάνουν τις εργασίες τους είναι σαν να τα σαμποτάρετε. Είναι η ώρα να αναβαθμίσετε τη διαθέσιμη τεχνολογία ίσως και με έναν νέο ηλεκτρονικό υπολογιστή. 

Κατερίνα Παράσχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου