Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αντιψυχωσικά στην εγκυμοσύνη: Μικρός ο κίνδυνος για το έμβρυο, σύμφωνα με νέα μελέτη
Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα οι γυναίκες έχουν την "πρωτιά" στις διαταραχές, που σχετίζονται με το άγχος. Εκδηλώνουν συχνότερα παθολογικό άγχος, καταναλώνουν διπλάσια ποσότητα αγχολυτικών φαρμάκων και έχουν τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν μια απλή φοβία.

Η εγκυμοσύνη αποτελεί κι αυτή μια κατάσταση, η οποία όσο φυσιολογική και αν είναι, μπορεί να επιβαρύνει τη γυναίκα συναισθηματικά, καθώς καλείται να έρθει αντιμέτωπη με ένα πλήθος παραγόντων:

Αρχικά, την αποδοχή ότι είναι έγκυος και τη σταδιακή εγκατάλειψη του προηγούμενου σταδίου ζωής. Συχνά οι γυναίκες βιώνουν ακόμα και αισθήματα πένθους, καθώς αποχωρίζονται ένα κομμάτι ζωής, που δεν θα είναι ξανά το ίδιο. Η παγίδα σε αυτό είναι οι τύψεις και οι ενοχές, που αισθάνονται οι γυναίκες μπροστά σε αυτά τα αμφιθυμικά συναισθήματα, τα οποία όμως έχουν να τα αποδεχτούν ως απόλυτα φυσιολογικά. 

Ακολουθεί η αγωνία να εξελιχθεί η κύηση ομαλά και να περάσει σε πρώτη φάση το 1ο τρίμηνο μέχρι "να δέσει το μωρό". Σε αυτό προστίθεται και η δυσκολία ίσως των συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης, η ανακοίνωση σε φίλους και συγγενείς, αλλά και στον επαγγελματικό χώρο.

Καθώς οι μήνες περνούν, η γυναίκα βλέπει το σώμα της να αλλάζει, τη σχέση με τον σύντροφό της να διαφοροποιείται, τα κοινά ενδιαφέροντα με φίλες που δεν έχουν ακόμα παιδιά να μειώνονται.

Προς το τέλος, προστίθεται η σωματική κούραση, οι προετοιμασίες για τον ερχομό του μωρού και η αγωνία για τον τοκετό.

Αν, λοιπόν, κανείς αναλογιστεί όλους αυτούς τους παράγοντες, δεν αποτελεί καθόδου είδηση μια εγκυμονούσα να καταβάλλεται από στιγμές και περιόδους έντονου άγχους.

Αρκεί, όμως, να αναλογιστεί ότι η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία και το σημαντικότερο, μια περίοδο προσαρμογής και προετοιμασίας για τον ερχομό του μωρού. Ακόμα και το ζόρι κάποιου περιορισμού μέσα στο σπίτι, οι αγωνίες και οι ευθύνες για όλο αυτό το καινούργιο και άγνωστο, αποτελούν το βήμα για "το μεγάλωμα της γυναίκας" και τη μετάβασή της σε μια νέα φάση ζωής.

Οι χαρές κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης είναι και αυτές αμέτρητες και ενάντια στο κλίμα των ημερών και της απόλυτης "δυσκολίας, κούρασης, μιζέριας" κάθε νέα μητέρα "οφείλει" στον εαυτό της να τους δώσει χώρο.

Η πρώτη ένδειξη του τεστ εγκυμοσύνης, ο πρώτος υπέρηχος, ο υπέρηχος που η καρδιά του μωρού ακούγεται, οι κλωτσιές και η ανταπόκριση του εμβρύου καθώς μεγαλώνει μέσα στην κοιλιά και πολλά πολλά άλλα που μπορεί για κάθε γυναίκα να είναι διαφορετικά.

Πριν αφεθείτε σε αμέτρητες ώρες άγχους και αγωνίας, σκεφτείτε πόσο χαρούμενο θέλετε να είναι το μωρό σας, που θα έχει εσάς και τον σύντροφό σας για γονείς και προετοιμάστε του την ωραιότερη "φωλιά".

Αγγελική Ζαφειροπούλου, Ψυχολόγος (Ειδίκευση στη συστημική - οικογενειακή ψυχοθεραπεία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου