Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Θα γίνουμε τέσσερεις!

Θα γίνουμε τέσσερεις!
Περιμένετε το δεύτερο παιδί σας, αλλά οι σκέψεις σας είναι στραμμένες στο πρωτότοκο. Πώς θα πάρει τα νέα της εγκυμοσύνης, πώς θα αποδεχθεί το μωρό και πώς θα συνηθίσει στη νέα συνθήκη; Όλα εξαρτώνται από την προετοιμασία που θα κάνετε εσείς. Ας δούμε, πού πρέπει να δώσετε βάση.

Ανακοινώστε τα νέα. Ενδεχομένως να αναρωτιέστε πότε είναι η ιδανική στιγμή για να ενημερώσετε το πρωτότοκο. Λάβετε υπόψη σας ότι ένα νήπιο αντιλαμβάνεται τελείως διαφορετικά τον χρόνο και προφανώς οι 40 εβδομάδες δεν αποτελούν κριτήριο για το πόσο θα περιμένει. Μπορείτε να ανακοινώσετε την έλευση του μωρού, όταν θα αρχίσει να φουσκώνει η κοιλιά σας. Επίσης, είναι σημαντικό να είστε εσείς ο πρώτος άνθρωπος που θα του ανακοινώσει τα νέα και όχι κάποιος τρίτος ή να ακούσει κάτι σε μια συζήτηση. Εξηγήστε του ότι το μωρό μεγαλώνει στην κοιλιά σας και χρησιμοποιήστε ημερομηνίες που του είναι γνωστές, όπως π.χ. τα γενέθλιά του, τα Χριστούγεννα […], για να ορίσετε τον χρόνο που θα γεννηθεί το αδερφάκι του. Ενθαρρύνετέ το ακόμα να "μιλάει" στο μωρό ή να προσπαθεί να το ακούσει ακουμπώντας το αυτάκι του στην κοιλιά σας, ωστόσο μην περιμένετε πολλά γιατί είναι δύσκολο για ένα νήπιο να κατανοήσει τι είναι η εγκυμοσύνη. 

Να είστε ειλικρινείς. Ίσως το πρωτότοκο να θέλει να ακούσει με λεπτομέρειες πώς θα είναι η καθημερινότητα μετά την έλευση του μωρού. Το πιθανότερο ακόμα είναι να θεωρεί ότι το αδερφάκι του θα γεννηθεί και θα είναι στην ίδια ηλικία με εκείνο. Εξηγήστε του πώς θα είναι το μωρό, ότι ίσως κλαίει πολύ και με ποιους τρόπους εκείνο μπορεί να συμβάλλει στη φροντίδα του, π.χ. να του χαϊδεύει το κεφαλάκι, να του μιλάει ευγενικά και να το προσέχει. Είναι μια ευκαιρία επίσης, να του διηγηθείτε πώς ήταν εκείνο σαν μωρό, πότε έμαθε να μπουσουλάει και έπειτα να περπατάει, κ.ά. Σε καμία περίπτωση μην του πείτε ότι "θα έχει ένα αδελφάκι να παίζει" γιατί, όταν θα δει το μωρό, θα απογοητευτεί.

Προετοιμαστείτε. Κανονίστε από πριν ποιος θα είναι ο άνθρωπος που θα μείνει στο σπίτι μαζί με το πρωτότοκο για τις ημέρες που θα βρίσκεστε στο μαιευτήριο. Εξηγήστε του ανοιχτά γιατί πρέπει να λείψετε από το σπίτι και ενημερώστε το ποιος θα το φροντίζει εκείνο το διάστημα. Επειδή είναι πιθανό να αγχώνεται για το αν είστε καλά στην υγεία σας, εξηγήστε του ότι θα είστε μια χαρά και υπενθυμίστε του ότι παιδιά γεννιούνται διαρκώς. Δείξτε του δηλαδή ότι πρόκειται για μια ασφαλή και συνηθισμένη διαδικασία. Αν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί, θα νιώθει πολύ πιο άνετα, θα πάψει να ανησυχεί και θα περιμένει με ανυπομονησία του αδερφάκι του.

Δείξτε του την αγάπη σας. Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του και να φανταστείτε τα συναισθήματα που θα έχει όταν θα γυρίσετε με το μωρό στο σπίτι. Γι’ αυτό καλό είναι κατά την επιστροφή να έχετε τα χέρια σας ελεύθερα για αγκαλιές και χάδια. Εάν το πρωτότοκο δεν είναι εκείνη την ώρα σπίτι, ζητήστε να σας το φέρουν όταν το μωρό θα κοιμάται, ώστε οι πρώτες σας στιγμές να μην παρουσιάζουν καμιά διαφορά. Παρόλα αυτά, θυμηθείτε πως σίγουρα θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος. Άλλωστε, το μωρό θα απαιτεί διαρκώς τη φροντίδα σας, αλλά καλό είναι να αδράξτε κάθε ευκαιρία για να βρεθείτε μόνη σας με το πρωτότοκο, ώστε να μην αισθανθεί παραμελημένο. Και φυσικά, όσο κουρασμένη και αν είστε, μην ξεχνάτε να του εκφράζετε την αγάπη σας και να του δείχνετε πόσο ξεχωριστό πλάσμα είναι για εσάς.

Έχετε υπομονή. Μην περιμένετε πως εν μία νυκτί το πρωτότοκο θα προσαρμοστεί στη νέα συνθήκη. Χρειάζεται ένα διάστημα προσαρμογής κατά τη διάρκεια του οποίου το παιδί σας ίσως δεν θέλει να συνδιαλέγεται με κανέναν από την οικογένεια, να είναι θυμωμένο ή αγχωμένο. Εσείς αφήστε το να πάρει τον χρόνο του, εξηγήστε του τη σημασία της οικογένειας, μιλήστε του για τα δικά σας αδέρφια και για το πόσο σημαντική είναι αυτή η σχέση και αγκαλιάστε το με αγάπη και ειλικρίνεια. Έτσι σιγά σιγά όλα θα πάρουν το δρόμο τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου