Μαγειρεύουμε καθημερινά τηγανιτές πατάτες, απαγορεύουμε τα γλυκά, θέλουμε να βλέπουμε το πιάτο του άδειο σε κάθε γεύμα, ξεχνάμε το πρωινό… Αυτά είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη, που κάνουμε οι περισσότεροι γονείς σχεδόν σε καθημερινή βάση σχετικά με το διαιτολόγιο του παιδιού μας. Άλλες φορές επειδή δεν έχουμε χρόνο, άλλες επειδή δεν έχουμε καμιά όρεξη για τσακωμούς και άλλες επειδή πιστεύουμε πως έτσι "πρέπει" για να μεγαλώσει το παιδάκι μας σωστά. Ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε τα λάθη μας και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε… διατροφική συμπεριφορά προς το μικρότερο μέλος της οικογένειας.
"Μακριά απ’ την κουζίνα!"
Πρόκειται για μια φράση που βγαίνει καθημερινά από τα χείλη μας την ώρα που μαγειρεύουμε για να κρατήσουμε μακριά το αεικίνητο πιτσιρίκι μας από το πιο επικίνδυνο δωμάτιο του σπιτιού: την κουζίνα! Η αλήθεια είναι πως αγχωνόμαστε μήπως κοπεί με κάποιο μαχαίρι, μήπως "πιάσει" το χεράκι του στο συρτάρι, μήπως αγγίξει το αναμμένο μάτι της κουζίνας, μήπως…, μήπως...! Και μπορεί από τη μια να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο όσο εκείνο παίζει με τα στρατιωτάκια του στο σαλόνι, από την άλλη όμως του στερούμε τη συμμετοχή στην προετοιμασία των γευμάτων. Γιατί όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες, όταν τα παιδιά μας βοηθούν στο μαγείρεμα, δοκιμάζουν πάντα τη "δημιουργία" τους και έτσι, γνωρίζουν νέες γεύσεις. Επίσης, κάνοντας το μαγείρεμα οικογενειακή υπόθεση, βοηθάμε το μικρό μας να μάθει να προτιμά το σπιτικό φαγητό: Την ώρα που μαγειρεύουμε του μιλάμε για τα οφέλη των λαχανικών, των ψαριών, των πουλερικών, κ.λπ. στην υγεία μας. Φοράμε, λοιπόν, από σήμερα κιόλας ποδιές και χρίζουμε το μικρό μας "βοηθό σεφ"!
"Φάε τη δύναμή σου"
Παρόλο που εμείς σταματάμε να τρώμε όταν χορτάσουμε, έχουμε σχεδόν πάντα την απαίτηση από το μικρό μας, ενώ έχει αφήσει κάτω το πιρούνι του, να… το ξαναπιάσει και να αδειάσει το πιάτο του! Όπως λειτουργεί όμως ο δικός μας μηχανισμός αίσθησης κορεσμού της πείνας, λειτουργεί και στο παιδί μας. Αν, όμως, το πιέζουμε να φάει τη "δύναμή" του, στην ουσία μπλοκάρουμε και τελικά ακυρώνουμε αυτόν τον μηχανισμό. Το αποτέλεσμα είναι το μικρό μας να μάθει να τρώει όλο του το φαγητό, ανεξάρτητα από το αν πεινάει ή όχι, κάτι που όπως καταλαβαίνετε, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε πρόβλημα βάρους. Τι κάνουμε; Το αφήνουμε να τρώει όσο θέλει. Και κάτι άλλο: Σταματάμε να (παρα)γεμίζουμε το παιδικό πιάτο -μια τάση που έχουμε όλες οι μαμάδες!
"Τηγανιτές πατάτες; Αμέσως!"
"Τηγανιτές πατάτες; Αμέσως!"
Πόσες φορές έχουμε σερβίρει φακές στο μικρό μας και επειδή δεν θέλει καν να δοκιμάσει, φτιάχνουμε αμέσως το αγαπημένο του φαγητό για να μη μείνει νηστικό; Σίγουρα πολλές! Το γεγονός ότι υποκύπτουμε (παν)εύκολα στις γαστριμαργικές του προτιμήσεις είναι μεγάλο λάθος για δυο λόγους. Πρώτον, ο παιδικός οργανισμός δε λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τη σωστή ανάπτυξη και δεύτερον, του περνάμε το μήνυμα ότι μπορεί να μας κάνει ότι θέλει. Αυτό που μας προτείνουν οι ειδικοί είναι να σερβίρουμε ξανά και ξανά φακές και να ενθαρρύνουμε το παιδί να τις δοκιμάσει. Σύμφωνα με έρευνες μπορεί να χρειαστούν έως και 15 προσπάθειες μέχρι να πειστεί ένα παιδί να δοκιμάσει μια νέα γεύση! Επίσης, φροντίζουμε να…απολαμβάνουμε μπροστά του το "καινούριο" φαγητό, να του μιλάμε για το πόσο νόστιμο είναι, πόσο καλό κάνει στον οργανισμό μας, αλλά και να το σερβίρουμε με όσο πιο ελκυστικό τρόπο μπορούμε (π.χ. με τα φασολάκια σχηματίζουμε έναν ήλιο στο πιάτο του).
"Ορίστε το τοστάκι σου με light τυρί φυσικά!"
Με την παχυσαρκία να κερδίζει συνεχώς έδαφος στην ευαίσθητη παιδική ηλικία, πολλοί γονείς από φόβο μήπως τα παιδιά τους αυξήσουν το βάρος τους, τους προσφέρουν light προϊόντα. Ωστόσο, οι ειδικοί μας ενημερώνουν πως τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε προϊόντα χωρίς λίπος, αφού αυτό είναι απαραίτητο για να έχουν ενέργεια και να αναπτυχθούν σωστά. Πρέπει να ξέρουμε πως τα προϊόντα στα οποία έχει αφαιρεθεί το λίπος, δεν προσφέρουν στο μικρό μας την ίδια ποσότητα βιταμινών που θα λάμβανε αν έτρωγε "κανονικά" προϊόντα. Αφήνουμε λοιπόν στην άκρη τις light επιλογές και προτιμούμε για το μικρό μας "πλήρη" γαλακτοκομικά και γλυκά. Μόνο στην περίπτωση που το παιδί μας έχει πάρει κιλάκια, μπορούμε να του προσφέρουμε ημιαποβουτυρωμένα προϊόντα (2% λιπαρά) πάντα σε συνεννόηση με έναν ειδικό διατροφής.
"Το γάλα σου και ύπνο!"
Χωρίς αμφιβολία, το γάλα μόνο καλό κάνει στον παιδικό οργανισμό: Περιέχει σίδηρο, πλήθος πολύτιμων βιταμινών, πρωτεΐνες και φώσφορο που προστατεύουν την υγεία του, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν τη σωστή του ανάπτυξη. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ηρεμιστική του δράση, ειδικά στα παιδιά που έχουν προβλήματα ύπνου. Αν όμως, το δικό μας παιδάκι δεν αντιμετωπίζει κάποιο τέτοιο πρόβλημα, δεν υπάρχει λόγος να του προσφέρουμε (ενώ έχει ήδη φάει βραδινό) γάλα λίγο πριν ξαπλώσει. Κάτι τέτοιο είναι περιττό, ειδικά αν στη διάρκεια της ημέρας έχει πιει 1-2 ποτήρια γάλα. Ας μην ξεχνάμε πως το γάλα, χάρη στα τόσα πολύτιμα συστατικά που περιέχει, μπορεί μαζί με ένα μέτριο κομμάτι κέικ να αποτελέσει από μόνο του πλήρες γεύμα.
"Μετά το μεσημεριανό έρχεται το μήλο"
Οι περισσότεροι από εμάς δε γνωρίζουμε πως το φρούτο -όταν το τρώμε μετά το φαγητό- δεν μας δίνει τις βιταμίνες που θα μας έδινε αν το τρώγαμε σαν σνακ. Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς συμβαίνει, γιατί όταν το στομάχι μας είναι γεμάτο με τροφές (κρέας, ψάρι, μακαρόνια κ.λπ.), ο οργανισμός μας καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να τις μεταβολίσει σε σύγκριση με ένα φρούτο, που είναι ιδιαίτερα εύπεπτο. Και από τη στιγμή που μπορεί να το μεταβολίσει τόσο εύκολα συγκριτικά με το υπόλοιπο περιεχόμενο του στομάχου, δεν "ασχολείται" ιδιαίτερα μαζί του -φροντίζει απλώς να το μεταβολίσει. Το αποτέλεσμα είναι να συγκρατεί μόνο τη ζάχαρη που περιέχει το εκάστοτε φρούτο και όχι τις βιταμίνες του. Προσφέρουμε, λοιπόν, στο μικρό μας το φρουτάκι του την ώρα του δεκατιανού ή του απογευματινού.
"Ξέχνα τα γλυκά!"
Είναι η Νο1 απαγόρευση που επιβάλλουμε στα παιδιά μας για πολλούς λόγους (για μην πάρουν κιλά, να αδυνατίσουν, να μη χαλάσουν τα δόντια τους, κ.λπ.), χωρίς να σκεφτόμαστε ότι το πιθανότερο είναι να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Τι εννοούμε; Ότι αν απαγορεύουμε δια ροπάλου στο μικρό μας τα γλυκά, η επιθυμία του γι’ αυτά αυξάνεται και θα ικανοποιηθεί, όταν θα βρεθεί εκτός σπιτιού (π.χ. σε ένα πάρτι ή στο σπίτι της γιαγιάς). Όταν βρεθεί κάπου όπου τα γλυκά κυκλοφορούν "ελεύθερα", είναι σχεδόν σίγουρο πως θα τα (υπερ)καταναλώσει. Αντί να του στερούμε λοιπόν τις γλυκές απολαύσεις, καθιερώνουμε τον κανόνα του μέτρου που προβλέπει 2 γλυκά την εβδομάδα. Επίσης, προτιμάμε να τρώμε γλυκά που έχουμε φτιάξει με τα χεράκια μας (και τα χεράκια του μικρού μας όπως είπαμε πιο πάνω). Και θυμόμαστε: Προσφέρουμε στο παιδί γλυκό πάντα στη θέση κάποιου σνακ και όχι στη θέση των κυρίων γευμάτων.
Έλενα Γεμελιάρη
Με τη συνεργασία της Έφης Δέδε, κλινική διατροφολόγος - διαιτολόγος, BSC, επιστημονική διευθύντρια "Λόγω Διατροφής" Ά. Λιοσίων (efidede@gmail.com).
Έλενα Γεμελιάρη
Με τη συνεργασία της Έφης Δέδε, κλινική διατροφολόγος - διαιτολόγος, BSC, επιστημονική διευθύντρια "Λόγω Διατροφής" Ά. Λιοσίων (efidede@gmail.com).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου