Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Tips για δυνατούς αναγνώστες!

Tips για δυνατούς αναγνώστες!
Τα βιβλία θα γνωρίσουν στο παιδί κόσμους που δεν έχει τη δυνατότητα να συναντήσει αλλιώς, θα καλλιεργήσουν τη φαντασία του και θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις του. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να μην του μάθετε από μικρό να τα αγαπάει. Για να γίνει το παιδί σας ένας δυνατός αναγνώστης κάντε σωστές επιλογές και εμπλουτίστε την ανάγνωση με συζητήσεις. 

Διαβάζετε καθημερινά στο παιδί σας δυνατά. Ξεφυλλίστε μαζί με το παιδί σας το βιβλίο, δείξτε του το εξώφυλλο, διαβάστε του το όνομα του συγγραφέα και του εικονογράφου. Επιλέξτε παραμύθια και βιβλία που είναι λίγο πιο πάνω από το επίπεδο του. Φροντίστε ακόμα να μετατρέψετε την ανάγνωση σε μια διαδραστική διαδικασία. Μπορείτε, για παράδειγμα, να ρωτάτε το παιδί σας τι πιστεύει ότι θα συμβεί στη συνέχεια ή γιατί συνέβη κάτι. Ή μπορείτε να επιλέξετε ένα περιστατικό, μια λεπτομέρεια, ένα συμβάν από την ιστορία, να μιλήσετε για αυτό και να το συνδέσετε με τη δική σας καθημερινότητα. Εμπλουτίστε το λεξιλόγιο του παιδιού σας χρησιμοποιώντας στους καθημερινούς σας διαλόγους κάποιες από τις λέξεις που συναντήσατε στα βιβλία.

Επιλέξτε μια μεγάλη ποικιλία από βιβλία. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξετε ένα καλό βιβλίο; Όταν βρεθείτε μπροστά στα ράφια του βιβλιοπωλείου ή της βιβλιοθήκης και ετοιμάζεστε να διαλέξετε ένα βιβλίο, αναρωτηθείτε καταρχήν αν σας ενδιαφέρει και αν θα το διαβάζατε στο παιδί σας παραπάνω από μία φορά. Αν ενδιαφέρει εσάς, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ενδιαφέρει και το παιδί σας. Επιλέξτε, επίσης, ένα βιβλίο με κριτήριο το πλούσιο λεξιλόγιο και το περιεχόμενο, ειδικά αν αυτό σχετίζεται με διήγηση εμπειριών και συναισθημάτων. Ελέγξτε την εικονογράφηση και δείτε αν οι εικόνες σας προδιαθέτουν αφενός να διαβάσετε το παραμύθι και αφετέρου αν σχετίζονται με την υπόθεση. Μην περιοριστείτε μόνο στα βιβλία φαντασίας ή στα παραμύθια, αλλά επιλέξτε και βιβλία που περιέχουν ιστορικά στοιχεία ή που αφορούν στην επιστήμη, στην τέχνη και το φυσικό περιβάλλον.

Μην αγοράσετε πολλά βιβλία για την αλφάβητο. Στην πραγματικότητα, τα βιβλία που εξασκούν την αλφάβητο δεν προωθούν τόσο το διάβασμα και την ανάγνωση, επομένως αγοράστε κάποια, αλλά φροντίστε να μην αποτελούν την πλειοψηφία των βιβλίων του παιδιού σας. Επίσης, όταν μαθαίνετε στο μικρό σας την αλφάβητο, εστιάστε στα μικρά γράμματα, μιας και αυτά θα διαβάζει στα βιβλία του, αλλά και στο πώς ακούγονται μέσα στις λέξεις.

Επιλέξτε προσεκτικά τις εφαρμογές για tablets και iphones για τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Υπάρχουν πάρα πολλές εκπαιδευτικές εφαρμογές για αυτές τις ηλικίες. Ωστόσο, πριν κατεβάσετε μία εφαρμογή, φροντίστε να έχετε κάνει κάποια αναζήτηση για να διαπιστώσετε ότι πράγματι ωφελεί το παιδί σας. 

Διηγηθείτε τις δικές σας ιστορίες. Συμφωνήστε να δημιουργεί κάθε μέλος της οικογένειάς σας και από μια ιστορία και να τη διηγείται την ώρα του δείπνου ή τις ώρες που χαλαρώνετε στο σαλόνι πριν τον ύπνο. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξασκήσετε την φαντασία του παιδιού σας.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου