Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Χρησιμοποιείτε σωστά το αντηλιακό;

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Αντηλιακή προστασία στην παραλία
Για να έχετε το αποτέλεσμα που υποδηλώνει ο δείκτης προστασίας του προϊόντος σας, πρέπει να χρησιμοποιείτε την ποσότητα που χρησιμοποιούν κατά την εργαστηριακή δοκιμασία του, δηλαδή 2 mg/cm² περίπου, 6 με 7 κουταλιές του γλυκού ή 35 - 40 γραμμάρια για ολόκληρο το σώμα ενός ενήλικα. Η ποσότητα αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που χρησιμοποιούν συνήθως οι καταναλωτές.

Xρήσιμα tips

  • Δώστε σημασία στην προτεινόμενη ηλικία για τη χρήση του προϊόντος. Η σύνθεση των αντηλιακών για τα παιδιά μέχρι 2 ετών είναι με φυσικά φίλτρα, ενώ για τα μεγαλύτερα συνήθως συνδυάζουν φυσικά και χημικά.
  • Τα βρεφικά αντηλιακά δεν προστατεύουν τόσο καλά από την ακτινοβολία UV-A. Για τις μικρές ηλικίες, τα φυτικά φίλτρα επαρκούν, καθώς θεωρείται δεδομένο, ότι ένα μικρό παιδί εκτίθεται ελάχιστα στον ήλιο.
  • Το αντηλιακό πρέπει να συντροφεύει τα παιδιά από τη στιγμή που βγαίνουν από το σπίτι. Ο γενικός κανόνας είναι 15 με 30 λεπτά πριν από την αναμενόμενη έκθεση. Προτιμήστε υποαλλεργικά αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας, ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά.
  • Επιπλέον, συνιστάται η επανάληψη της εφαρμογής του αντηλιακού κάθε μια ώρα και οπωσδήποτε κάθε φορά που το παιδί βγαίνει από τη θάλασσα, αλλά και κάθε φορά που βλέπετε ότι έχει ιδρώσει.
  • Επαναλαμβάνετε τη χρήση αντηλιακού μετά το σκούπισμα του σώματος με πετσέτα, μετά από παιχνίδι ή άσκηση, ακόμα και αν τα παιδιά είναι κάτω από την ομπρέλα.
  • Αν το παιδί δεν μπαίνει στο νερό και κάθεται ήσυχα, μπορείτε να ανανεώνετε το αντηλιακό κάθε 3 - 4 ώρες.
  • Προτιμήσετε αδιάβροχα αντηλιακά, ειδικά αν τα παιδιά παραμένουν αρκετή ώρα μέσα στη θάλασσα ή στην πισίνα.
  • Αυξάνετε την ποσότητα, τη συχνότητα και το δείκτη προστασίας για τα παιδιά, επειδή έχουν πιο ευαίσθητη επιδερμίδα.
  • Εκτός από το πρόσωπο και το σώμα, μη ξεχάσετε να το βάλετε και σε κάποια άλλα ευαίσθητα σημεία (αυτιά, αυχένα, κουντεπιέ, πίσω μέρος από τα γόνατα, γλουτοί).
  • Η σκιά δεν προφυλάσσει πάντα από τον ήλιο, καθώς σε κάποιες επιφάνειες, όπως η άμμος, η ακτινοβολία αντανακλάται. Επιπλέον, η ηλιακή ακτινοβολία (σε ποσοστό 80%) φτάνει σε εμάς ακόμη και όταν υπάρχει συννεφιά, καθώς και την ώρα που βρισκόμαστε στο νερό.
  • Τα αντηλιακά δεν είναι μόνο για την παραλία. Πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όλα τα παιδιά άνω των 6 μηνών όλους τους μήνες του χρόνου, όταν υπάρχει αυξημένη ηλιοφάνεια.
  • Τέλος, περιορίστε την ώρα έκθεσης των παιδιών στον ήλιο, χρησιμοποιείστε καπέλο και γυαλιά ηλίου και να επιλέγετε φυσική σκιά.
Αντηλιακή προστασία

Ο κυριότερος μηχανισμός άμυνας του δέρματος απέναντι στον ήλιο είναι η ικανότητα παραγωγής της μελανίνης από τα μελανοκύτταρα. Η παραγόμενη μελανίνη εναποτίθεται στα κύτταρα της ακανθωτής στιβάδας του δέρματος, ασκώντας προστατευτική δράση με το να απορροφά την UVB ακτίνα. Το τρίχωμα της κεφαλής επίσης συμβάλλει σημαντικά στην παρεμπόδιση της βλαπτικής επίδρασης του ήλιου στην περιοχή αυτή.

Σήμερα, μετά την ελάττωση της συγκέντρωσης του όζοντος στη στρατόσφαιρα και την επιδείνωση των συνθηκών του περιβάλλοντος, οι μηχανισμοί άμυνας του δέρματος δεν είναι πλέον επαρκείς και έχει γίνει κοινή συνείδηση, τόσο από τους δερματολόγους όσο και από εμάς, η αναγκαιότητα της εξωτερικής φωτοπροστασίας, που εξασφαλίζεται είτε με τα ρούχα που φοράμε, είτε με την εφαρμογή στο δέρμα μας αντηλιακών σκευασμάτων, στα οποία εμπεριέχονται τα λεγόμενα αντηλιακά φίλτρα.

Ο σκοπός της χρησιμοποίησης των αντηλιακών προϊόντων είναι να εμποδίσουν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν τις επιβλαβείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας επιτρέποντας ταυτόχρονα το μαύρισμα του δέρματος χωρίς οδυνηρά αποτελέσματα. Περιέχουν οργανικούς και ανόργανους χημικούς παράγοντες που απορροφούν ή αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία.

Μαρία Φωκά
www.yeskid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου