Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Έξυπνες ιδέες για playrooms σε ξεχωριστό χώρο ή στο παιδικό δωμάτιο!

4
Αυτό που "ενώνει" όλα τα παιδιά του κόσμου, σε όλες τις εποχές της ανθρώπινης ιστορίας, είναι η ανάγκη για παιχνίδι. Όμως, τα χρόνια που τα παιδιά έπαιζαν αμέριμνα στους δρόμους και τις πλατείες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, το ίδιο και οι εποχές που οι παιδικές χαρές ήταν το σημείο συνάντησης των παιδιών της γειτονιάς. Σήμερα, που οι περισσότερες παιδικές χαρές είτε βρίσκονται μακριά μας είτε δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση, ενώ οι ιδιωτικοί παιδότοποι είναι πολύ δαπανηροί για να είναι καθημερινοί, η ιδέα διαμόρφωσης ενός χώρου σε playroom μοιάζει ιδανική λύση!

Το 
playroom προσφέρει έναν καθημερινό, ελεγχόμενο χώρο παιχνιδιού με αρκετές δυνατότητες τόσο στα αντικείμενα που θα τον αποτελούν όσο και στον χρόνο που θα περνάνε τα παιδιά εκεί. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε ένα τεράστιο δωμάτιο ή να είχε προβλεφθεί ο χώρος στα σχέδια του σπιτιού. Αρκεί ένα δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα, ώστε να μετατραπεί σε έναν διασκεδαστικό χώρο παιχνιδιού.

Το δωμάτιο playroom!

Στην ιδανική περίπτωση που έχετε στη διάθεσή σας ένα ξεχωριστό δωμάτιο, μπορείτε με λίγα χρήματα και πολλή φαντασία να διαμορφώσετε μια μικρή "παιδική χαρά" με πολλές δυνατότητες, αξιοποιώντας και τις τρεις διαστάσεις του χώρου. Το concept είναι να χαράξετε μία τρισδιάστατη διαδρομή σε όλο τον όγκο του δωματίου για να μπορεί το παιδί να σκαρφαλώσει στους τοίχους, να κατρακυλήσει από το ταβάνι στο πάτωμα και όλα αυτά με απόλυτη ασφάλεια, που εξασφαλίζεται με την επιλογή των κατάλληλων υλικών, δίνοντας προσοχή στις λεπτομέρειες.Το παιδί ενθαρρύνεται να κινηθεί μέσα στον χώρο, να ενεργήσει πάνω στα αντικείμενα και να ανακαλύψει τις κρυψώνες, χωρίς να περιορίζεται στο στατικό, μονοδιάστατο και βαρετό παιχνίδι. 
Προσοχή: Οι επιφάνειες πρέπει να είναι λείες και μαλακές, ενώ οι γωνίες πρέπει να είναι καλυμμένες. Φωτίστε πλούσια τον χώρο, απλώστε πολύχρωμα στρώματα γυμναστηρίου στο πάτωμα και χρησιμοποιείστε πλαστικό δίχτυ ασφαλείας για να αποκλείσετε ανώμαλες πτώσεις.

Μεταμορφώστε το δωμάτιό του σε playroom!

Αν αξιοποιήσετε σωστά και έξυπνα τα λίγα τετραγωνικά του παιδικού δωματίου, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μίνι playroom, αυτόνομο και ξεχωριστό. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι τα αντικείμενα να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όχι ένας αλλά τρεις διαφορετικοί χώροι! Ένας για καθεμία από τις βασικές δραστηριότητες του παιδιού: Τον ύπνο, τη μελέτη και, φυσικά, το παιχνίδι. Με το κρεβάτι-κουκέτα εξοικονομείτε περισσότερο χώρο για παιχνίδι. Η βιβλιοθήκη και το γραφείο διαμορφώνουν μία γωνία κατάλληλη για απερίσπαστο διάβασμα! Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος του δωματίου είναι στη διάθεση του παιδιού, το οποίο μπορεί να ξαπλώσει, να κυλιστεί, να κινηθεί άνετα, να απλώσει τα παιχνίδια του. Μία καλή ιδέα για να εμπλουτίσετε τις δυνατότητες του εσωτερικού παιχνιδότοπου είναι να αγοράσετε πλαστικούς ή ξύλινους κύβους. Είναι διακοσμητικοί, πολύχρωμοι, χρηστικοί -αφού μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι αποθήκευσης- το σημαντικότερο όμως είναι η πολυμορφικότητά τους. Τα παιδιά μπορούν να στήσουν τους κύβους φτιάχνοντας σπιτάκια, καρέκλες, καθίσματα και ό,τι άλλο φανταστούν. 
Προσοχή: Για να διαχωρίσετε με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια τον χώρο του παιχνιδιού από τους υπόλοιπους, χρησιμοποιήστε μικρά διαφορετικά χαλιά αντί για μία ενιαία μοκέτα.

Και αν δεν υπάρχει χώρος; 


Δυνατότητες για παιχνίδι υπάρχουν ακόμη και όταν τα πράγματα στο παιδικό δωμάτιο είναι κάπως …στριμωγμένα. Τη λύση θα δώσει ένα πολυέπιπλο - μικροπαιδότοπος, που μπορεί να στηθεί στο σαλόνι ή σε κάποιον άλλο άνετο χώρο του σπιτιού. Επειδή ανοιγοκλείνει, μπορεί να σχηματίσει μια "γωνιά παιχνιδιού", ακριβώς όπως συμβαίνει στους χώρους των νηπιαγωγείων. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα άνετο χαλάκι στο κέντρο και ο χώρος παιχνιδιού είναι έτοιμος. Όταν η ώρα για παιχνίδι τελειώσει, τα παιχνίδια τοποθετούνται στις θήκες και τα συρτάρια, το έπιπλο κλείνει και είτε μετακινείται στην αποθήκη ή τη ντουλάπα, είτε παραμένει σε μία μόνιμη θέση χωρίς να αποτελεί διακοσμητική παραφωνία. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, το κινητό playroom μπορεί να μεταφερθεί στη βεράντα ή τον κήπο.
Προσοχή: Επιλέξτε προσεκτικά το χρώμα του επίπλου-playroom. Πρέπει να ταιριάζει με την υπόλοιπη διακόσμηση του δωματίου για το οποίο προορίζεται. 

Χρήσιμες συμβουλές
  • Οι κουκέτες προτείνονται συνήθως από τον κατασκευαστή για παιδιά από 5-6 ετών και άνω.
  • Για να εξοικονομήσετε χώρο, αφήστε στο δωμάτιο μόνο το κρεβάτι και τα παιχνίδια του παιδιού. Για την αποθήκευση ρούχων και σεντονιών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χώρο κάτω από το κρεβάτι και για τα παιχνίδια κάποιο κρεμαστό σύστημα.
  • Για το δάπεδο προτιμήστε τα αφρώδη υλικά, που κυκλοφορούν με τη μορφή τετράγωνων παζλ. Είναι πολύχρωμα, προστατεύουν (ως ένα σημείο) από τραυματισμούς, είναι ηχομονωτικά και δεν κατηγορούνται (από όσο γνωρίζουμε) για αλλεργίες.
  • Οι μεγάλες μαξιλάρες είναι σχεδόν απαραίτητες στον χώρο παιχνιδιού. Τόσο για να προστατεύουν από πτώσεις, όσο και να χρησιμοποιούνται δημιουργικά από τα παιδιά. Μπορείτε να ράψετε πολύχρωμα καλύμματα, ώστε να ταιριάζουν με το θέμα του χώρου.
  • Η αξία του παιχνιδιού για την ανάπτυξη του παιδιού σε όλους τους τομείς είναι τόσο μεγάλη, που είναι προτιμότερο να "στριμωχτούμε" εμείς οι ενήλικες παρά να καταπιεστεί η δική του έκφραση μέσα από το παιχνίδι.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραίο το άρθρο! στο www.konstantaras.net έχουν και μια κατηγορία με παιδικά έπιπλα που αξίζουν για να πάρετε ιδέες

    ΑπάντησηΔιαγραφή