Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Τα παιδιά με γονείς εθισμένους στην τεχνολογία νιώθουν παραμελημένα

Η εικόνα της μαμάς ή του μπαμπά με το κινητό ή το τάμπλετ στο χέρι είναι πλέον καθημερινή και πολύ οικεία για τα παιδιά. Αλλά πόσο ανεκτικά είναι και πώς αισθάνονται γι’ αυτό τα παιδιά; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν η προσκόλλησή σας στην οθόνη ενός έξυπνου κινητού μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σχέση σας με τα παιδιά σας και κυρίως στην ψυχολογία τους;

Τον περασμένο Ιούνιο, γνωστή εταιρεία τεχνολογίας έκανε έρευνα σχετικά με το πόσο επηρεάζει τα παιδιά η πολύωρη χρήση του κινητού από τους γονείς τους. Περισσότερα από 6.000 παιδιά από Ευρώπη και Αμερική, ηλικίας 8-13 ετών, ρωτήθηκαν και σε ποσοστό 32% είπαν ότι αισθάνονται ασήμαντα. Τα παιδιά ισχυρίστηκαν ότι αισθάνονται σαν να συναγωνίζονται την τεχνολογία, και αφού οι γονείς επιμένουν να κρατούν το κινητό στο χέρι, το αποτέλεσμα τα κάνει να νιώθουν ότι χάνουν αυτή τη “μάχη”.

Επιπλέον, το 54% των παιδιών πιστεύουν ότι οι γονείς τους ξοδεύουν πολύ περισσότερο χρόνο από όσο θα έπρεπε στο κινητό τους και αυτή η δήλωση βρίσκει σύμφωνους και τους γονείς, οι οποίοι δηλώνουν ανήσυχοι για το λανθασμένο πρότυπο, που δίνουν στα παιδιά τους.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα νέο είδος “απομόνωσης”, που έχει να αντιμετωπίσει η νέα γενιά γονιών και τα παιδιά τους. Ίσως πρέπει να επαναπροσδιορίσουν οι γονείς τη "σχέση" τους με την τεχνολογία. Καλό είναι να την χρησιμοποιούν και να μην την αφήσουν να δρα αρνητικά στη σχέση τους με τα παιδιά και στην ψυχολογία τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν ένα ισχυρό ταρακούνημα για τους γονείς, που δεν αποχωρίζονται τα κινητά τους κατά τη διάρκεια του φαγητού, την ώρα που συζητούν ή παίζουν με τα παιδιά τους ή ακόμα και όταν βλέπουν τηλεόραση.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι ίδιοι δίνουν το πιο άσχημο παράδειγμα στα παιδιά, αφού δεν είναι δυνατόν από τη μια να τους κάνουν κηρύγματα και να τους βάζουν όρια και από την άλλη να είναι οι ίδιοι "κολλημένοι" με τα smartphones και τα tablets.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου