Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Πώς ξεκινά το ενδιαφέρον των παιδιών για το παιχνίδι;

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Προσοχή στα προβληματικά παιχνίδια!
Τι είναι το παιχνίδι στ’ αλήθεια; Είναι μέσο επικοινωνίας του παιδιού με τους ενήλικες και ένα σημείο επαφής με τους συνομήλικους. Στην αρχή παίζει με την κουδουνίστρα που του δίνει η μαμά, και έτσι επικοινωνεί! Κάνει τυχαίες ανακαλύψεις, ασχολείται με τον εαυτό του, εξερευνά…

Κατάλληλα παιχνίδια: Κουδουνίστρες, υφασμάτινα παιχνίδια, πλαστικά ζωάκια με ήχο, παιχνίδια για το μπάνιο.

Πότε μπαίνουν και οι άλλοι στο παιχνίδι; (12-24 μηνών)

Από την πρώτη στιγμή! Όμως ειδικά μόλις το παιδί αρχίζει και στέκεται στα πόδια του, ανοίγουν άλλοι ορίζοντες επικοινωνίας. Μαθαίνει εξασκώντας τις αισθήσεις του. Οι σχέσεις οικοδομούνται σιγά - σιγά, χτίζονται, και αυτό θα φανεί καλύτερα στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης.
Κατάλληλα παιχνίδια: Παιχνίδια που να σπρώχνονται, να κάνουν θόρυβο, κουτάκια που μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο, βιβλία με εικόνες, παιχνίδια μίμησης, π.χ. τηλέφωνο, επισκέψεις στην παιδική χαρά!

Μίμηση ρόλων (2-3 χρονών)


Η ηλικία που ψάχνουν συντρόφους στο παιχνίδι! Θέλουν πιο πολύπλοκα πράγματα! Οι γονείς είναι οι πλέον κατάλληλοι! ! Οι "σημαντικοί άλλοι" -οι γονείς- γίνονται τα κυρίαρχα πρόσωπα. Τους αναζητά σαν συντρόφους στο παιχνίδι, ξεκινούν οι πρώτες διεκδικήσεις και οι ανταγωνισμοί. Χτίζονται σχέσεις μέσα από το παιχνίδι.
Κατάλληλα παιχνίδια: Κούκλες και κουκλάκια, παιχνίδια με κουμπιά και ήχους, κουτιά με μπογιές, βιβλία με ιστορίες, μια μικρή κουζίνα, αυτοκινητάκια και πάρκινγκ, τρένα, βαγόνια, φορτηγά, μπουλντόζες και γενικά ό,τι κινείται!

Πόση ώρα να παίζουμε μαζί;

Δεν είναι χαμένος χρόνος, ο χρόνος που αφιερώνουμε για παιχνίδι με τα πιτσιρίκια μας. Στην πραγματικότητα είναι η πιο ουσιαστική πνευματική τροφή για την ανάπτυξη και τη διαπαιδαγώγησή τους! Η ετοιμότητά μας για παιχνίδι, που εμπεριέχει μια ευχάριστη και χαλαρή διάθεση, χιούμορ και φαντασία, είναι αυτό που κυρίως χρειαζόμαστε για να παίξουμε! Οι ιδέες θα μας έρθουν στην πορεία!

Σε ποια ηλικία σταματά το παιχνίδι;


Σε καμμιά ελπίζω! Η κάθε ηλικία έχει τα δικά της ενδιαφέροντα. Αργότερα τα ονομάζουμε χόμπι. Γονείς, μην προβληματίζεστε εάν βλέπετε ένα παιδί 11-12 ετών να εξακολουθεί να παίζει. Είναι πολύ φυσιολογικό. Αποφύγετε τις παρεμβάσεις στα παιχνίδια, γιατί το ίδιο το παιδί πρέπει να επιλέγει το είδος και τον τρόπο του παιχνιδιού που το ικανοποιεί. Υποστηρίζουμε,  δεν περιορίζουμε το παιχνίδι.

Ας ζητήσουμε κάποια βοήθεια: Πότε να παρεμβαίνω;

Ποτέ, εκτός εάν κρίνετε ότι κινδυνεύει! Το παιχνίδι είναι μια σημαντική διαδικασία για την ανάπτυξη του παιδιού. Είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. Σκεφτείτε ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος για τη διέγερση της φαντασίας του, προκειμένου να υποδυθεί κάποιους ρόλους, αλλά και να ολοκληρώσει το παιχνίδι, μέσα από το οποίο θα εξάγει κάποια συμπεράσματα.

Και για τα πολεμικά παιχνίδια, τι λέτε;

"Μην προτρέπετε τα παιδιά σας να παίζουν με πολεμικά παιχνίδια, ούτε αυτά να είναι στις επιλογές τους. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να παίζουν κάποιες φορές με πολεμικά ή βίαια παιχνίδια, γιατί με αυτόν τον τρόπο εκτονώνουν την επιθετικότητά τους. Δεν πρέπει, όμως, η βία να είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας του παιδιού μαζί μας. Η υπερβολική μύηση στον κόσμο της βίας και των συγκρούσεων είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παιδική ψυχή. Πάντοτε βέβαια, σε συνάρτηση με την ηλικία και την ιδιοσυγκρασία του παιδιού, το βαθμό ωρίμανσής του, καθώς και τις οικογενειακές συνθήκες." (Αλεξάνδρα Καππάτου, "Γνωρίστε το παιδί σας").

Τελειώνοντας…

  • Βρείτε χρόνο να παίξετε! Είναι το πλέον σημαντικό κομμάτι στη ζωή του παιδιού σας! Έστω και λίγος, δίνει στο παιδί χαρά και ηρεμία και επιπλέον μαθαίνει να ενεργεί με άλλους.
  • Σεβαστείτε το την ώρα που παίζει. Είναι τόσο συγκεντρωμένο, για κάποιο λόγο…
  • Μην το κριτικάρετε, με παρατηρήσεις του τύπου "ακόμα αυτό το παιχνίδι παίζεις;" ή "δεν βαρέθηκες επιτέλους;".
  • Τα παιχνίδια δεν υποκαθιστούν την παρουσία μας! Ποτέ μα ποτέ! Το ξέρουμε, αλλά το ξεχνάμε καμιά φορά!
  • Παρατηρείστε τι αρέσει στο δικό σας παιδί, όχι σε εσάς! Η προμήθεια του σωστού παιχνιδιού και οι προδιαγραφές ασφαλείας δεν είναι αγγαρεία! Είναι ασφαλής διασκέδαση και εκπαίδευση.
  • Ένα παιχνίδι τη φορά, όχι μαζεμένα! Μην το προσφέρετε για να το καλοπιάσετε για κάτι. Διαλέξτε μια στιγμή που να είστε ήρεμοι και να έχετε ώρα και όρεξη για παιχνίδι!
Μαίρη Στραβοράβδη
www.infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου