Οι μαμάδες μιλάνε περισσότερο στα μωρά τους τον πρώτο χρόνο της ζωής τους απ’ ότι οι μπαμπάδες. Και αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τους παιδιάτρους, μιας και η έλλειψη επικοινωνίας του πατέρα με το βρέφος μπορεί να συμβάλλει στην καθυστερημένη γλωσσική του ανάπτυξη κατά την παιδική του ηλικία. Τουλάχιστον, έτσι υποστηρίζει μια έρευνα από το "Brown University" στην Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ (Η.Π.Α.).
Για τις ανάγκες της έρευνας, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση "Pediatrics", οι ειδικοί έβαλαν μικρόφωνα στα μωρά δίνοντας οδηγίες στους γονείς να τα ανοίγουν μόνο όταν είναι όλοι μαζί. Τι συνέβη; Οι μαμάδες έλεγαν λέξεις στα μωρά τους 30% περισσότερο από τους μπαμπάδες, οι οποίοι σπάνια ασχολούνταν με την ομιλία του μωρού - εκτός αν προηγουμένως είχαν ξεκινήσει ήδη οι μαμάδες να επικοινωνούν μαζί τους.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 1/4 περίπου της "φωνητικής κρούσης" των μωρών έβρισκε ανταπόκριση από τους γονείς τους. Και οι αποκρίσεις προέρχονταν από τις μαμάδες αποκλειστικά κατά 70%, και από τους δύο γονείς κατά 18-23%, ενώ από τους μπαμπάδες αποκλειστικά κατά 6-12%. Τέλος, αποκρίνονταν πιο συχνά οι μαμάδες στα κορίτσια, και οι μπαμπάδες στα αγόρια αντίστοιχα, αλλά η διαφορά ήταν τόσο μικρή, άρα όχι βαρύνουσας σημασίας για τους ερευνητές.
Ζαχαρία Πηνελόπη
www.imommy.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου