Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Τι κάνουμε τις τελευταίες ημέρες των διακοπών; 11 χρήσιμες συμβουλές!

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Διακοπές χωρίς απρόοπτα. Το απόλυτο λεξικό!
Σε λίγες ημέρες οι καλοκαιρινές διακοπές θα τελειώσουν. Οι ημέρες χαλάρωσης και διασκέδασης θα δώσουν τη σειρά τους στις ημέρες της σχολικής ζωής και της ρουτίνας. Ας δούμε πώς μπορούμε να χαρίσουμε στα παιδιά λίγες ακόμη δημιουργικές στιγμές μακριά από την τηλεόραση, τα έξυπνα κινητά ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μπορούμε να φροντίσουμε να εμπλουτίσουμε το καθημερινό τους πρόγραμμα με διαφορετικές και ποικίλες δραστηριότητες, που θα τα απασχολήσουν δημιουργικά και να αποφύγουμε το γνωστό φαινόμενο "της βαρεμάρας και της ιδιοτροπίας".

Κατά τη διάρκεια του πρωινού, προγραμματίστε όλοι μαζί τις δραστηριότητες της ημέρας, π.χ. τι αξιοθέατα θα επισκεφθείτε, σε ποια παραλία θα κάνετε μπάνιο, που θα πάτε βόλτα το απόγευμα. Το πρόγραμμα κάνει τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια και μειώνει τη δική σας κούραση. Κάποιες δραστηριότητες που μπορείτε να επιλέξετε, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, είναι:
  1. Αν έχετε επιστρέψει στο σπίτι, φτιάξετε μια καλοκαιρινή γωνιά σε ένα κοινόχρηστο δωμάτιο ή στο μπαλκόνι, τοποθετώντας ένα μικρό αντίσκηνο. Κρατήστε το "κλίμα" των διακοπών ζωντανό. Μπορείτε να διακοσμήσετε τον χώρο με κοχύλια, με εικόνες που να θυμίζουν καλοκαίρι, με κατάλληλα υφάσματα, χρώματα και κεριά!
  2. Δώστε τους την ευκαιρία να παίξουν με το νερό, την άμμο ή το χώμα, αν έχετε αυλή. Να θυμάστε, πως το παιχνίδι είναι το μέσο έκφρασης του παιδιού. Χρειάζεται να παίζει στη φύση, προκειμένου να έχει μια φυσιολογική ανάπτυξη.
  3. Αγοράστε στα παιδιά καινούργια χρώματα, νερομπογιές, μεγάλα χρωματιστά χαρτόνια και μια "ποδιά του ζωγράφου".
  4. Δώστε τους παιχνίδια που καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και απαιτούν τη χρήση της φαντασίας.
  5. Επιλέξτε να τους αγοράσετε καινούργια παραμύθια ή βιβλία. Ένα εξωσχολικό βιβλίο που αναφέρεται σε μια καλοκαιρινή περιπέτεια πάντοτε μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον των παιδιών σας, καθώς θα θελήσουν να ταυτιστούν με τον ήρωα. Επίσης, είναι ο πιο απλός και εύκολος τρόπος ώστε το μυαλό των παιδιών να κρατιέται σε φόρμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα πρέπει, λοιπόν, να παρουσιάσετε τα εξωσχολικά βιβλία ως μέσο διασκέδασης και χαλάρωσης και όχι ως αγγαρεία.
  6. Οργανώστε μια βραδιά για να δείτε όλοι μαζί μια ταινία και καλέστε και τους φίλους τους. Βάλτε τα παιδιά να συντονίσουν την οργάνωση και να διαχειριστούν τον χρόνο για το φαγητό ακόμα και τα οικονομικά!
  7. Τώρα που όλοι είσαστε πιο χαλαροί, είναι ευκαιρία να κάνετε πράγματα μαζί. Να περπατήσετε, να κάνετε ποδήλατο, να κολυμπήσετε, να πάτε σινεμά, να φτιάξετε ένα φαγητό ή ένα γλυκό, να ακούσετε μουσική.
  8. Πηγαίνετε σε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους που δεν έχετε ξαναπάει και δώστε στα παιδιά κίνητρα να παρατηρήσουν και να μάθουν περισσότερα για τον τόπο τους. Συνεχίστε τη μέρα σας με έναν περίπατο συζητώντας γι’ αυτά που είδατε!
  9. Επισκεφθείτε κάποιο πάρκο ή δάσος και γνωρίστε μαζί τα στοιχεία της φύσης. Κάντε πεζοπορία και χαλαρώστε ακούγοντας τους ήχους και παρατηρώντας τα χρώματα. Γεμίστε έτσι τις μπαταρίες και δώστε στο παιδί να καταλάβει, ότι υπάρχουν πολλά όμορφα πράγματα πέρα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
  10. Παρακολουθήστε θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες ή φεστιβάλ και δώστε κίνητρα στα παιδιά να μάθουν περισσότερα για τις τέχνες και τις παραδόσεις. Πάντοτε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουν ερεθίσματα και να διαμορφώσουν τις προτιμήσεις τους και τις απόψεις τους.
  11. Τέλος, μπορείτε να συζητήσετε με τα παιδιά αν θα ήθελαν να φτιάξουν κάτι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού… Μια ζωγραφιά που θα ζωγραφίζουν κάθε μέρα και από λίγο, μια ιστορία, ένα πείραμα, να φυτέψουν κάτι και να δουν πώς θα μεγαλώσει, να ανακαινίσουν το δωμάτιό τους… οτιδήποτε! Αρκεί να βάλουν έναν στόχο που θα τα ευχαριστεί και καθημερινά από λίγο να δουλεύουν για να τον πετύχουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου