Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Άγιοι Αδριανός και Ναταλία


Ανδρόγυνο χριστιανών από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Η μνήμη τους τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Αδριανός, η Αδριανή και η Ναταλία. Η Καθολική Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους στις 8 Σεπτεμβρίου. Οι Άγιοι Ανδριανός και η Αγία Ναταλία θεωρούνται Άγιοι της Καθολικής, της Αγγλικανικής, της Ορθόδοξης, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας.

Ο Αδριανός ήταν στρατιωτικός, επικεφαλής του τοπικού πραιτωρίου της Νικομηδείας, επί αυτοκράτορα Μαξιμιανού, στις αρχές του τετάρτου αιώνα.

Λέγεται ότι ενώ περνούσαν από μπροστά του Χριστιανοί, έτοιμοι για να μαρτυρήσουν, τους ρώτησε την ανταμοιβή που περίμεναν να λάβουν από τον Θεό. Αυτοί απάντησαν "τα μάτια δεν έχουν δει, ούτε ακούσει το αυτί, ούτε έχουν εισέλθει στην καρδιά του ανθρώπου, τα πράγματα που έχει ο Θεός προετοιμάσει γι 'αυτούς που τον αγαπούν " (1η προς Κορινθίους 2:09).

Ήταν τόσο έκπληκτος με το θάρρος τους, που ομολόγησε δημοσίως την πίστη του, αν και δεν είχε ο ίδιος ακόμη βαπτισθεί. Τότε φυλακίστηκε και ο ίδιος αμέσως. Εκεί πήγε η Ναταλία να του συμπαρασταθεί και να του πει να μην λυγίσει. Στη συνέχεια, αφού υπέμεινε πολλά και φρικτά βασανιστήρια, παρέδωσε το πνεύμα του.

Οι δήμιοι ήθελαν να κάψουν τα σώματα των νεκρών, αλλά μια θύελλα ξέσπασε και σβήστηκε η φωτιά. Η Ναταλία ανακάλυψε ένα από τα χέρια του Αδριανού. Αργότερα, οι χριστιανοί πήραν το σώμα του Αδριανού και τον έθαψαν στα προάστια του Βυζαντίου, στην Αργυρούπολη. Η Ναταλία πήγε να ζήσει εκεί, και όταν η ίδια πέθανε, θάφτηκε μαζί με τους μάρτυρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου