Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Κηπουρική. Βοηθά στη σωστή ανάπτυξη!

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Κηπουρική. Βοηθά στη σωστή ανάπτυξη!
Στον ατέλειωτο κύκλο της ζωής φυτά, ζώα και άνθρωποι, ο καθένας με τον τρόπο του, συμμετέχουν σε ένα όμορφο παιχνίδι, όπου όλα και όλοι έχουν τον ρόλο τους. Ένας από τους ομορφότερους τρόπους για να το καταλάβουν αυτό τα παιδιά είναι φυτεύοντας, μεγαλώνοντας και φροντίζοντας λουλούδια ή φυτά. Έτσι, θα μάθουν πως για να ευτυχήσουν πρέπει να αγαπούν τη ζωή και τους ανθρώπους, αλλά και να σέβονται όλα τα πλάσματα της φύσης που έχουν τον ίδιο προορισμό. Να ζήσουν!

Τα παιδιά μέσα από την καλλιέργεια λουλουδιών και φυτών καταφέρνουν να προβάλλουν τις δεξιότητές τους, αλλά και τα συναισθήματά τους. Άλλωστε, η ενασχόληση με την κηπουρική είναι και αυτή μια ευγενής τέχνη. Όπως ο ζωγράφος και ο γλύπτης δίνουν πνοή στα έργα τους και μεταφέρουν σ' αυτά τον εσωτερικό τους κόσμο, έτσι και οι μικροί αφοσιωμένοι κηπουροί και λάτρεις των λουλουδιών “μιλάνε” μέσα απ' τα λουλούδια δημιουργώντας ζωή, χρώματα κι αρώματα.

Η ενασχόληση των παιδιών με την κηπουρική τούς δίνει (ειδικά στα μικρότερα) τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με διάφορα εργαλεία και εργασίες αναπτύσσοντας έτσι τις ικανότητές τους. Επιπλέον, επειδή είναι μια δραστηριότητα με πολλές αλλαγές, θα τα κρατήσει απασχολημένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Δεν θα βαρεθούν εύκολα και θα μπορείτε και εσείς παράλληλα να κάνετε τις δικές σας δουλειές με τα δικά σας φυτά ή λουλούδια.

Η κηπουρική κάνει τα παιδιά να νιώθουν περήφανα, όταν βλέπουν να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει κάτι που τα ίδια έχουν φυτέψει και τα κάνει να αισθάνονται, ότι βοηθούν και αυτά με τον τρόπο τους το περιβάλλον.

Επιπλέον, η κηπουρική θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν πρωτοβουλίες, θα τους μάθει να είναι υπεύθυνα και προγραμματισμένα με βάση τις ανάγκες του μικρού τους κήπου, αφού θα πρέπει να οργανώνουν τη φύτευση και τη φροντίδα των φυτών, αλλά και να παρακολουθούν την πορεία τους. Τα παιδιά, που αναλαμβάνουν να περιποιηθούν και να φροντίσουν μόνα τους τα φυτά που έχουν φυτέψει μέχρι την άνθηση και την καρποφορία τους, αποκτούν μια δραστηριότητα που τους κρατά το ενδιαφέρον σε εγρήγορση για μήνες, μέχρι να έρθει η στιγμή να δουν τη δική τους παραγωγή σε άνθη, λαχανικά ή φρούτα.


Το παιχνίδι της δημιουργίας

Η κηπουρική είναι μια δραστηριότητα που βοηθά τα παιδιά να έλθουν κοντά, να αγαπήσουν, να μάθουν και να σεβαστούν το περιβάλλον και τη φύση. Τα παιδιά στην αρχή μπορούν να την κάνουν υπό την επίβλεψή σας και να περάσουν πιο πολύ δημιουργικό χρόνο κοντά σας.

Η κηπουρική θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά της πόλης να έρθουν σε επαφή με τη φύση, αφού θα συμμετέχουν ενεργά στο παιχνίδι της δημιουργίας. Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα που θα νιώσουν, όταν δουν πως ο βολβός που φύτεψαν έγινε κρεμμύδι ή όμορφο λουλούδι. Παράλληλα, μέσα από τη φροντίδα των φυτών θα αποκτήσουν γνώσεις για την ανάπτυξη και τον κύκλο της ζωής τους, θα μάθουν μεθόδους καλλιέργειας και θα κατανοήσουν τη σημασία και τον ρόλο του καιρού, αλλά και των εντόμων ή των πουλιών σε όλη τη διαδικασία της ανάπτυξης του μικρού τους κήπου.

Ακόμη και μερικές γλάστρες σε ένα μπαλκόνι δεν θα είναι απλά ένα όμορφο και πολύχρωμο παρατηρητήριο ανάπτυξης. Θα γίνει σύντομα μια ανεξάντλητη πηγή ικανοποίησης για τα παιδιά, που θα παρακολουθούν το μεγάλωμα των φυτών και την εξέλιξή τους. Το μεγάλωμα των φυτών θα τα βοηθήσει να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερες δραστηριότητες. 

Μπορούν να βγάζουν φωτογραφίες από τα λαχανικά και τα λουλούδια τους, για να τις συγκρίνουν και να παρακολουθούν καλύτερα την ανάπτυξη των φυτών τους. Επίσης, με τη βοήθειά σας και κάποιο εξειδικευμένο βιβλίο μπορούν να κρατούν ένα μικρό ημερολόγιο, για να ξέρουν πότε και τι πρέπει να κάνουν για να φροντίσουν καλύτερα τις “καλλιέργειές” τους.

Για μικρά παιδιά

Ακόμη κι αν εσείς δεν έχετε τον χρόνο να ασχοληθείτε με την κηπουρική, γνωρίστε στα παιδιά σας τον κόσμο των φυτών, που κρύβει πάντα όμορφες εκπλήξεις.

Χρησιμοποιήστε για αρχή τα κεσεδάκια των γιαουρτιών. Τοποθετήσετε λίγο βρεγμένο βαμβάκι και βάλτε πολλούς καρπούς, που θα μεγαλώσουν γρήγορα. Οι φακές και τα φασόλια είναι η πιο παραδοσιακή συνταγή.

Στην πορεία οι μικροί κηπουροί μπορούν να φυτέψουν σε μικρές γλάστρες και μια σειρά από λουλούδια εποχής. Η καθημερινή φροντίδα για το πότισμα, το χώμα και η προσμονή για το λουλούδι που θα δημιουργηθεί, θα γεμίσουν χαρά τον μικρό σας κηπουρό.

Δείξτε στα μικρά παιδιά, πώς μπορούν να μετρούν με το χάρακα (ή να σημειώνουν σε ένα μικρό ξυλαράκι) το ύψος του αναπτυσσόμενου φυτού. Βοηθήστε τα να μάθουν να παρατηρούν την κίνηση των φυτών προς τον ήλιο και πειραματιστείτε μαζί τους ενθαρρύνοντάς τα να φυτέψουν κουκούτσια ή σπόρους.

Μπορείτε, επίσης, να παροτρύνετε τα παιδιά να ζωγραφίσουν τα φυτά ή να κρατήσουν ένα τετράδιο με αποξηραμένα φύλλα και λουλούδια, όπου θα σημειώνουν μια σύντομη περιγραφή. Αν δεν ξέρουν ακόμη να γράφουν, μπορούν απλώς να κρατούν ένα λεύκωμα.

Αν έχετε κήπο, αγοράστε ένα μικρό δέντρο και φυτέψτε το, για να μπορούν τα παιδιά να το παρακολουθούν χρόνο με τον χρόνο να μεγαλώνει, όπως θα μεγαλώνουν και αυτά. Η παρατηρητικότητά τους θα αναπτυχθεί μαζί με το ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες.

Συμβουλές για την οργάνωση των μικρών κηπουρών!

Τα παιδιά από την ηλικία των τριών ετών και μετά μπορούν να ασχοληθούν με εργασίες στον κήπο ή το μπαλκόνι χρησιμοποιώντας ακόμη και τα παιχνίδια της παραλίας (φτυαράκι, κουβαδάκι, κ.ά).
Μπορούν να γεμίσουν τις γλάστρες με χώμα, να φυτέψουν βολβούς και σπόρους, αλλά και να ποτίσουν τα φυτά με ένα μικρό ποτιστήρι. Επίσης, μπορείτε να τους δείξετε πως να καθαρίζουν τα φυτά από τα κίτρινα φύλλα και να τα τοποθετούν σε ένα άδειο δοχείο, ώστε να φτιάξουν το δικό τους λίπασμα για τα λουλούδια τους.

Τα μικρά παιδιά εκτός από τα φτυαράκια που έχουν για τη θάλασσα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και ένα κουτάλι, ένα πιρούνι ή κάποιο σκληρό πλαστικό ποτήρι. Τα μεγαλύτερα παιδιά, όμως, θα χρειαστούν κατάλληλα εργαλεία.
Αγοράστε τους καλής ποιότητας παιδικά εργαλεία, όπως μικρά φτυαράκια και σκαλιστήρια κηπουρικής, γάντια, ακόμη και μικρά κλαδευτήρια από καταστήματα παιχνιδιών ή κέντρα κήπου. 

Φροντίστε να έχουν καλά εργαλεία, που να μπορούν να τα χειριστούν. Με τα χρόνια μπορείτε να τα αφήσετε να χρησιμοποιούν τα δικά σας εργαλεία. Έτσι, τους αναγνωρίζετε τη σημασία της δουλειάς τους.

Αν έχετε δύο ή τρία παιδιά, φροντίστε κάθε παιδί να έχει το δικό του παρτέρι ή τις δικές του γλάστρες. Καλό θα ήταν ο χώρος να είναι μικρός και να βρίσκεται στο καλύτερο σημείο του κήπου ή του μπαλκονιού σας. Στην αρχή φυτέψτε μόνο 2 ή 3 φυτά από κάθε είδος.

Δεν χρειάζεται να αγοράσετε καινούριες πλαστικές ή πήλινες γλάστρες.
Φυτεύετε μέσα σε κάθε δοχείο που βρίσκετε κατάλληλο και χωρίς αιχμηρές γωνίες, όπως κουτιά από κονσέρβες, καλάθια επενδυμένα με πλαστικό, κουβάδες, λεκάνες ή ποτιστήρια. Έτσι, δείχνετε στα παιδιά ότι κάποια αντικείμενα αντί να πάνε στα σκουπίδια, μπορούν με ένα όμορφο βάψιμο και την κατάλληλη περιποίηση να χρησιμοποιηθούν για κάποιο άλλο σκοπό. Αν τα παιδιά θέλουν, μπορούν να βάψουν τα ίδια τις γλάστρες τους όπως θέλουν ή να γράψουν επάνω το όνομά τους.

Μην προσπαθείτε να εξηγήσετε κάθε εργασία με λόγια,
δείξτε στα παιδιά αντίστοιχες εικόνες από βιβλία και κάντε εσείς μερικές φορές τις εργασίες που πρέπει να κάνουν και εκείνα στην πορεία.

Μετά από κάθε δραστηριότητα προσπαθήστε να επαναλάβετε στα παιδιά αυτά που έκαναν.
Συζητείστε τι έκαναν, τι είδαν, ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα.

Μην επιβάλλετε στα παιδιά, τι να κάνουν.
Καλύτερα να τα αφήνετε να παραδειγματιστούν από τις δικές σας προτάσεις και εργασίες.

Προσέξτε και επιβραβεύστε κάθε τους προσπάθεια, όσο μικρή και αν είναι.
Παράλληλα, αναγνωρίστε τις αποτυχίες τους σαν μέρος της κηπουρικής. Το σημαντικό είναι να αγαπήσει το παιδί τον κήπο του και όχι η σοδειά του.

Αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, πιθανότατα να χρειαστεί να τα βοηθήσετε λίγο, χωρίς να το καταλάβουν. Άλλωστε, κάποιες δουλειές δεν είναι ευχάριστες και ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να τις κάνει όλες, όσο και να θέλει. Καλό θα ήταν, όμως, να μην μάθει τη μικρή βοήθεια που του προσφέρετε. Αυτό που έχει σημασία είναι να νιώθει ότι το παρτέρι ή οι γλάστρες του είναι δικό του έργο.

Δείξτε το έργο των παιδιών στους επισκέπτες σας, με τον ίδιο ενθουσιασμό που δείχνετε και τα δικά σας φυτά. Η προσοχή που θα συγκεντρώνει η δουλειά τους από την οικογένεια και τους φίλους είναι το καλύτερο κίνητρο, για να συνεχίσουν τα παιδιά την ενασχόλησή τους με την κηπουρική. Ωραία ιδέα θα ήταν να παροτρύνετε τα παιδιά να χαρίσουν λίγα λαχανικά ή λουλούδια στους φίλους τους, τον παππού και τη γιαγιά.

Προσπαθήστε να εμπλέξετε στην κηπουρική και άλλα παιδιά, γείτονες, συμμαθητές ή φίλους. Το κοινό ενδιαφέρον θα ενεργοποιήσει τα παιδιά ακόμη περισσότερο.

Τέλος, αν τα παιδιά καλλιεργούν μυρωδικά (δενδρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανό, μαντζουράνα, βασιλικό, κ.ά.), χρησιμοποιήστε τα για τις σαλάτες, τις σάλτσες και το φαγητό. Είναι πάνω από βέβαιο, ότι τα παιδιά θα γεμίσουν με περηφάνια και αυτοπεποίθηση, αν στη σαλάτα ρίξετε ρίγανη από τη δική τους παραγωγή!

Μαρία Φωκά
www.yeskid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου