Πόσα πράγματα μπορεί να χωρέσει τελικά ένα βρεφικό / παιδικό δωμάτιο; Πολλά είναι η απάντηση, αρκεί να έχετε λίγο χρόνο και πολλή όρεξη να φροντίσετε για τη σωστή οργάνωση του δωματίου! Θέλει φαντασία και διάθεση και πιστέψτε μας ακόμη και σε λίγα τετραγωνικά, μπορείτε να κάνετε θαύματα!
Παπουτσάκια, ρουχαλάκια, σεντονάκια, πάνες, παιχνίδια, όλα μπορούν να τοποθετούνται στη θέση τους, ώστε να μην ζείτε σε ένα "αχούρι", όσο μικρό κι αν είναι το δωμάτιο του μωρού σας! Υπάρχουν τα κατάλληλα έπιπλα, που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τον χώρο τακτοποιημένο και καθαρό!
Συρταριέρα
Τους πρώτους μήνες το μωρό χρειάζεται πολλά εσώρουχα και λευκά είδη, καθώς λερώνεται συνεχώς. Όλα αυτά πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή καθαρά, σιδερωμένα και εύκολα διαθέσιμα στη μαμά. Οργανώστε μια συρταριέρα και επιλέξτε ένα ξεχωριστό συρτάρι για κάθε είδος: εσώρουχα, πετσέτες και μπουρνούζια, κάλτσες και σαλιάρες. Επίσης, κρατήστε ένα συρτάρι για τα ρούχα που πλέον του είναι μικρά, για να μην είναι "μέσα στα πόδια σας", (στα χέρια σας μάλλον) και να σας καταναλώνουν τον χώρο και τον χρόνο άδικα. Αργότερα, καθώς το παιδάκι μεγαλώνει, θα βάλετε εκεί τα ρούχα του: Παντελονάκια, μπλουζάκια, φουστίτσες και ό,τι άλλο φοράει το παιδάκι σας.
Ντουλάπα
Τα "καλύτερα" ρούχα του μωρού τοποθετήστε τα στη ντουλάπα του. Κρεμάστε τα σε κρεμάστρες και κάντε έναν διαχωρισμό ανάλογα με το μέγεθός τους. Αν σας έχουν φέρει πολλά δώρα, ή ακόμη καλύτερα, σας έχουν δώσει ρούχα "δεύτερο χέρι" μαμάδες που τα παιδάκια τους τώρα μεγάλωσαν, χρησιμοποιείστε χωρίσματα που θα αναγράφουν την ηλικία για την οποία προορίζεται κάθε ομάδα ρούχων.
Θήκη για τα αναλώσιμα
Οργανώστε έναν χώρο για πάνες, μωρομάντηλα και κρέμες του μωρού. Αν δεν υπάρχει ντουλάπι, τότε κρεμάστε κάπου ένα καλάθι ή μία ειδική κάθετη κρεμαστή θήκη, που θα τη στερεώσετε στον τοίχο με ένα καρφάκι. Φροντίστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση από το σημείο που έχετε στήσει την αλλαξιέρα! Μην πηγαινοέρχεστε με το μωρό πάνω στην αλλαξιέρα! Χρειάζονται μόνο μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου για να πέσει κάτω, αν μείνει εκεί χωρίς επιτήρηση!
Κουτιά για μικροπράγματα
Προμηθευτείτε ευρύχωρα κουτιά, για να οργανώσετε διάφορα άλλα όπως τα παπούτσια, μικροαντικείμενα, ασφάλειες για τις γωνίες ή τις πρίζες, μικρά παιχνιδάκια, ή στολίδια. Ανάλογα με τη χρήση τους, αποφασίστε πόσο κοντά ή μακριά θα είναι από την πρόσβαση στα παιδικά χεράκια!
Καλάθι για παιχνίδια
Αγοράστε ένα βαθύ καλάθι, που θα ταιριάζει με το δωμάτιο και βάλτε εκεί τα παιχνίδια του. Επιπλέον μία χαμηλή σύνθεση με ντουλαπάκια και ραφάκια θα ήταν ιδανική για όσα παιχνίδια είναι σε κουτιά, αλλά και για την οργάνωσή τους (π.χ. συρτάρι για τα lego, ντουλάπι για τα αυτοκινητάκια, τις κούκλες, κ.λπ.)
Ράφια
Τοποθετήστε χρωματιστά ράφια στους ζωγραφισμένους τοίχους και στολίστε πάνω τους τα λούτρινα αρκουδάκια. Αποφύγετε για λόγους ασφαλείας να τοποθετήσετε ράφια πάνω από το κρεβάτι και την κούνια. Στο εμπόριο θα βρείτε έπιπλα σε πολλές διαστάσεις, οπότε προτιμήστε μία μακρόστενη βιβλιοθήκη που αρχικά θα φιλοξενήσει στα ράφια της κάποια παιχνίδια και παραμύθια, ενώ αργότερα θα είναι πολύ χρήσιμη για τα βιβλία των παιδιών.
Γραφικά ειδη
Φτιάξτε μολυβοθήκες, στυλοθήκες και θήκες για μαρκαδόρους, κηρομπογιές ή ό,τι άλλο χρησιμοποιεί κάθε μέρα το παιδάκι σας. Βάλτε απ’ έξω ετικέτες για να είναι όλα τακτοποιημένα. Στα παιδιά αρέσουν τα αντικείμενα που είναι κατηγοριοποιημένα.
Nα θυμάστε κάτι: Αποθήκευση και οργάνωση δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αγοράστε κουτιά με διαφορετικά χρώματα ή κρεμάστε επάνω τους καρτελάκια για διαφορετικά είδη παιχνιδιών. Μπορείτε να αποθηκεύετε οργανωμένα και καθόλου οργανωμένα. Αν θέλετε να είστε στην πρώτη κατηγορία και να μην βάζετε απλώς όλα τα παιχνίδια σε κουτιά και μπαούλα, φροντίστε να τα κωδικοποιήσετε. Έτσι τα παιδιά θα μαζεύουν ευκολότερα τα πράγματά τους, αλλά εσείς θα τα βρίσκετε πιο εύκολα.
www.mothersblog.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου