Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Έξυπνα & εύκολα κόλπα για οικιακή οικονομία!

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Οικογένεια & οικονομική κρίση!
Η εποχή μας απαιτεί να αλλάξουμε συνήθειες "κόβοντας" από παντού για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές μας δυσκολίες... Διαβάστε προσεκτικά πιο κάτω μερικά έξυπνα, αλλά και εύκολα κόλπα για να γλιτώστε χρήματα!

Ανταλλαγές. Οργανώστε ανταλλαγές με τους βιβλιοφάγους φίλους σας, για να δανείζεστε, αντί να αγοράζετε τα βιβλία που θέλετε να διαβάσετε. Κάντε το ίδιο με τα DVD που όλοι έχετε στοιβάξει από τις Κυριακάτικες εφημερίδες. Τα "σκουπίδια" του ενός μπορεί να είναι το αριστούργημα της έβδομης τέχνης για τον άλλο. Επίσης, ανταλλάξτε με τις φίλες σας ρούχα, που ίσως σας έχουν κουράσει. Έτσι, και εσείς και οι φίλες σας θα αποκτήσετε καινούργια ρούχα και θα νιώσετε ανανεωμένες με 0 κόστος! Ενημερωθείτε από το ίντερνετ για ανταλλακτικά παζάρια για παιδικά ρούχα, έπιπλα και βιβλία.

Διακοπές. Ζητήστε άδεια σε περιόδους off season (π.χ. Νοέμβριο, Μάρτιο, Ιούνιο) και απολαύστε προνομιακές τιμές σε αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία. Αν δεν μπορείτε να πάτε διακοπές εκτός Χριστουγέννων / Πάσχα / Καλοκαιριού, προτιμήστε off season μέρη: βουνά το καλοκαίρι, νησιά τα Χριστούγεννα, λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς γενικώς. Επίσης, όταν σχεδιάζετε την εκδρομή σας, προσπαθήστε να αποφύγετε τους δρόμους με διόδια -και ιδιαίτερα εκείνους με αδικαιολόγητα υψηλά διόδια, όπως η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. 

Διατροφή. Ο προγραμματισμός των γευμάτων εκ των πρότερων σάς δίνει τη δυνατότητα να επωφεληθείτεε από τις εβδομαδιαίες προσφορές στα καταστήματα τροφίμων, καθώς και να κάνετε σωστή χρήση των κουπονιών που διαθέτετε. Επίσης, προτιμήστε τη λαϊκή της γειτονιάς σας για να αγοράσετε τα φρούτα και τα λαχανικά της εβδομάδας. Θα βρείτε μεγαλύτερη ποικιλία τιμών και ποιότητας απ’ ότι στο σούπερ μάρκετ ή το μανάβικο. Για να κάνετε ακόμα μεγαλύτερη οικονομία, προτιμήστε να πάτε αργά το μεσημέρι, οπότε οι τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες απ’ ότι νωρίς το πρωί.

Δραστηριότητες. Ενημερωθείτε από τον δήμο σας για δωρεάν ή οικονομικά γυμναστήρια, κολυμβητήρια και σεμινάρια, τα οποία θα σας γλιτώσουν από τη συνδρομή των αντίστοιχων ιδιωτικών. Γραφτείτε στη δημοτική βιβλιοθήκη και ενημερωθείτε από το ίντερνετ για δωρεάν δραστηριότητες για εσάς και τα παιδιά σας. 

Εποχικά προϊόντα. Είτε πρόκειται για λουλούδια, είτε για φρούτα, είτε για λαχανικά προτιμήστε αυτά που είναι εποχής (όχι ντομάτες στο καταχείμωνο, ούτε λάχανο τον Αύγουστο). Είναι φρέσκα και όχι επεξεργασμένα και είναι φθηνότερα. Εκμεταλλευτείτε τις περιόδους που τα λαχανικά είναι φθηνότερα για να κάνετε σάλτσες ή για να τα αποθηκεύσετε στον καταψύκτη για τον χειμώνα. 

Εσώρουχα. Το πλυντήριο ταλαιπωρεί τα ευαίσθητα εσώρουχα. Για τον λόγο αυτό, φροντίστε αν δεν θέλετε να τα πλένετε στο χέρι -που είναι και το πιο ενδεδειγμένο- να τα βάζετε σε μια ειδική σακουλίτσα για τον κάδο έτσι ώστε να γλιτώσετε ό,τι μπορείτε.

Ηλεκτρικές συσκευές. Ελέγξτε μόνοι σας τις προδιαγραφές και την κατανάλωση ενέργειας μιας συσκευής πριν την αγοράσετε και προτιμήστε αυτές που είναι ενεργειακής κλάσης Α. 
Καθαρίστε τακτικά τα φίλτρα των οικιακών συσκευών. Φίλτρα έχουν τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων, οι απορροφητήρες, τα κλιματιστικά, κ.λπ. 

Ηλεκτρική κουζίνα. Στον φούρνο προτιμήστε να μαγειρεύετε με αέρα και όχι με αντιστάσεις. Έτσι, καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια. Μην ανοίγετε την πόρτα του φούρνου χωρίς λόγο. Χάνεται περίπου το 20% της θερμότητας. Στον φούρνο χρησιμοποιείτε γάστρα και όχι ανοικτά ταψιά, όπου αυτό είναι δυνατό. Προσέξτε, ώστε τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιείτε να έχουν την ίδια διάμετρο με το μάτι στο οποίο τα τοποθετείτε. Έτσι, εξοικονομείτε 20-30% περισσότερη ενέργεια. Κλείστε το καπάκι της κατσαρόλας όταν μαγειρεύετε. Το φαγητό σας θα είναι έτοιμο σε λιγότερο χρόνο. Σβήστε το μάτι και τον φούρνο 5-10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό. H θερμότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στον φούρνο και στις εστίες είναι αρκετή για να ολοκληρώσει το μαγείρεμα. Αν έχετε πολυμελή οικογένεια και μαγειρεύετε συχνά στο μεγάλο μάτι της κουζίνας, προτιμήστε χύτρα ταχύτητας. Εξοικονομείτε 60-80% της ενέργειας. Πέρα όμως από το οικονομικό όφελος (που δεν είναι και λίγο), το φαγητό γίνεται γρηγορότερα και διατηρούνται όλες οι βιταμίνες.Τέλος, αν θέλετε να ζεστάνετε κάτι, προτιμήστε τον φούρνο μικροκυμάτων. Θα εξοικονομήσετε χρόνο και ενέργεια.

Θέρμανση. Η θέρμανση τον χειμώνα είναι το μεγαλύτερο έξοδο του νοικοκυριού. Το πρώτο βήμα για να περιορίσετε την κατανάλωση θερμαντικής ενέργειας είναι να μονώσετε καλά το σπίτι σας. Οι μεγαλύτερες απώλειες συνήθως αφορούν παράθυρα και πόρτες, που δεν κλείνουν καλά και "μπάζουν" αέρα. Το δεύτερο βήμα είναι η σωστή ρύθμιση του θερμοστάτη του καλοριφέρ, στους 20°C περίπου. Τους κρύους μήνες του χειμώνα καλό είναι να έχετε τον θερμοστάτη συνεχώς αναμμένο σε σταθερή θερμοκρασία, χωρίς να τον κλείνετε, καθώς, για να ζεστάνει ξανά το σπίτι, θα χρειαστεί να καταναλώσει τελικά περισσότερο πετρέλαιο. Μην αμελείτε να κάνετε συχνά εξαέρωση των σωμάτων του καλοριφέρ και μην καλύπτετε τα σώματα με ξύλινες επενδύσεις ή μάρμαρα, για να αποφύγετε έτσι την απώλεια θερμότητας.

Θερμοσίφωνας. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τον περισσότερο χρόνο υπάρχει ηλιοφάνεια, το ιδανικό είναι να τοποθετήσετε στο σπίτι σας έναν ηλιακό θερμοσίφωνα: θα έχετε από 25 έως 40% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και θα κάνετε απόσβεση το πολύ σε δυο χρόνια. Αν παρ' όλα αυτά εξακολουθείτε να έχετε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, ρυθμίστε τον θερμοστάτη στη θερμοκρασία των 50°C και κλείνετε πάντα τον διακόπτη, μόλις ζεσταθεί το νερό.

Καλλυντικά. Φτιάξτε μάσκες προσώπου και μαλλιών, αλλά και κρέμες απολέπισης με φυσικά υλικά που έχετε ήδη στην κουζίνα. Πάρτε ιδέες από το ίντερνετ! Χρησιμοποιήστε τη σωστή ποσότητα σαμπουάν και κρέμας μαλλιών: ίση με το μέγεθος του νομίσματος των 2 ευρώ. Μεγαλύτερη ποσότητα στην καλύτερη περίπτωση πηγαίνει χαμένη, στη χειρότερη -αν έχετε για παράδειγμα λιπαρά μαλλιά- σας κάνει κακό.

Κεριά. Για να μην χαλάτε άσκοπα τα κεριά σας υπάρχουν αρκετοί τρόποι. Ένας βασικός κανόνας είναι να προτιμάτε κοντά και παχιά σχέδια αντί ψηλών και λεπτών που καίγονται πιο γρήγορα. Ακόμη καλό είναι να κόψετε χαμηλά το φυτίλι πριν το χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, αλλά και να το ψαλιδίζετε κάθε επόμενη φορά. Τέλος, μην αφήνετε τα κεριά εκτεθειμένα στη ζέστη. Πολλοί συνηθίζουν, πριν τα ανάψουν, να τα τοποθετούν για λίγη ώρα στην κατάψυξη.

Μπαταρίες. Χρησιμοποιείστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Κοστίζουν διπλάσια από τις κοινές, αλλά χρησιμοποιούνται εκατονταπλάσιες φορές.

Πληρωμές με μετρητά. Ζητήστε έκπτωση για την πληρωμή σε μετρητά. Όταν πληρώνετε με πιστωτική κάρτα, ο έμπορος παίρνει τα χρήματά σας με καθυστέρηση και η τράπεζα τον χρεώνει ένα μικρό ποσοστό για τη χρήση της κάρτας της. Γι’ αυτό, προτού βγάλετε το πορτοφόλι σας, ρωτήστε αν θα έχετε κάποια έκπτωση πληρώνοντας με μετρητά αντί για πιστωτική κάρτα - ακόμη κι αν έχετε σκοπό να πληρώσετε έτσι κι αλλιώς με μετρητά!

Πλυντήριο ρούχων. Θα ξοδεύετε 30 - 50% λιγότερη ενέργεια ανά πλύση, αν πλένετε σε χαμηλή θερμοκρασία, κατά προτίμηση 30 - 40°C. Αν τα ρούχα δεν είναι πολύ λερωμένα, επιλέξτε ένα πιο σύντομο πρόγραμμα πλύσης. Επίσης, φροντίστε να είναι γεμάτο το πλυντήριό σας πριν το θέσετε σε λειτουργία. Προτιμήστε τα συμπυκνωμένα και βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά. Έτσι, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας μικρότερη ποσότητα. Τα βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά είναι παράλληλα οικολογικά, αφού βασίζονται στη δράση φυτικών ή ορυκτών καθαριστικών, που διασπώνται πολύ γρήγορα έχοντας τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στο οικοσύστημα, σε αντίθεση με τα συστατικά των κοινών απορρυπαντικών. Αντί για συμβατικό μαλακτικό, χρησιμοποιείστε μαγειρική σόδα. Η σόδα θα κάνει τα ρούχα απαλά, ενώ αν σε κάθε πλύση προσθέτετε 1-2 κουταλάκια σόδας στη θήκη του απορρυπαντικού, θα έχετε αποτελεσματικότερη δράση κατά των αλάτων του νερού, αποφεύγοντας παράλληλα τα αποσκληρυντικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Για πιο λευκά ρούχα, αναμείξτε 10 φλιτζάνια νερό με μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού και 1 φλιτζάνι οξυζενέ. Χρησιμοποιείστε το αντί για λευκαντικό για πλύσιμο στο χέρι ή στο πλυντήριο και δείτε τα γαριασμένα λευκά σας να αλλάζουν εντελώς όψη. Για ακόμα πιο έντονη δράση, αφήστε τα ρούχα να μουλιάσουν στο μείγμα για λίγες ώρες.

Πλύσιμο πιάτων. Έχεις σκεφτεί πόσο νερό, αλλά και απορρυπαντικό, ξοδεύετε κάθε φορά που πλένετε κάτι στο χέρι; Ήρθε η ώρα να το αλλάξετε! Κάθε πρωί που θα ξυπνάτε, γεμίστε ένα μπολ με νερό και διαλύστε μέσα λίγο υγρό για τα πιάτα. Κάθε φορά που θα χρειάζεται να ξεπλύνετε κάτι, βουτήξτε εκεί το σφουγγάρι και κάντε τη δουλειά σας. Ανοίξτε τη βρύση μόνο για να ξεπλύνετε τα πιάτα και αυτά όλα μαζί, και όχι ένα - ένα. Το πόσο συχνά θα αλλάζετε το νερό στο μπολ εξαρτάται από τη χρήση που κάνετε. 

Ρούχα. Σιγουρευτείτε ότι όταν αποθηκεύετε τα ρούχα στο τέλος της κάθε σεζόν, το κάνετε σωστά, γιατί θα στεναχωρηθείτε -και εσείς και η τσέπη σας- αν κάθε φορά χαλάνε και 2-3 ρούχα δικά σας ή των παιδιών... Μεταποιήστε μόνες τα παλιά ρούχα: ένα ψαλίδι, μια βελόνα και μια κλωστή μπορούν να κάνουν θαύματα. Κάντε το παλιό τζιν σορτσάκι, ενώστε δύο ή περισσότερα υφάσματα για να δημιουργήσετε ένα patchwork, που θα δώσει νέα πνοή στην παλιά σας μαύρη φούστα. Αφιερώστε ένα απόγευμα για να δοκιμάσετε νέους συνδυασμούς -π.χ. φόρεμα σε ρόλο μπλούζας, μακριά φούστα για στράπλες μίνι φόρεμα- και δείτε τη γκαρνταρόμπα σας να διπλασιάζεται χωρίς να ξοδέψετε ούτε ευρώ. 

Σίδερο.
Σβήνετε το σίδερο λίγο πριν τελειώσετε το σιδέρωμα και εκμεταλλευτείτε τη θερμότητα που έχει απομείνει. 

Σούπερ μάρκετ. Οι οικονομικές συσκευασίες και οι πολυσυσκευασίες είναι συνήθως πιο οικονομικές. Αν πρόκειται για είδη που συντηρούνται καιρό, όπως απορρυπαντικά, πάνες, σαμπουάν, χαρτικά, ζυμαρικά, αλεύρι, όσπρια, σας συμφέρει να τα αγοράσετε.

Στεγνωτήριο. Στεγνώνετε τα ρούχα σας στην απλώστρα και όχι σε στεγνωτήρια. Ειδικά στην Ελλάδα, τους μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες μπορείτε να ρυθμίσετε το στύψιμο στο πλυντήριο σε λιγότερες στροφές. 

Τρόφιμα. Ξεροκόμματα και μπαγιάτικα ψωμάκια μπορούν να καταλήξουν άνετα στο μπλέντερ, από όπου θα προκύψει από τα τρίμματα ένα πολύ ωραίο υλικό, που θα φυλαχθεί έπειτα στον καταψύκτη για ένα ογκρατέν κάποια άλλη στιγμή. Το ίδιο, φυσικά, μπορεί να γίνει με το κέικ ή τα μπισκότα και να χρησιμοποιηθούν για γαρνιτούρα σε κρέμες. Υπόλοιπα από κρασιά και μπύρες μπορούν πολύ ωραία να γίνουν κύβοι σε παγοθήκες και να χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα όποτε χρειάζεται. Επίσης, κόψτε τα μαυρισμένα κομμάτια από παλιά μήλα και ρίξτε τα στο τηγάνι με λουκάνικα. Μην πετάτε τις μαυρισμένες μπανάνες - λιώστε τις και μαζί με κρέμα φτιάξτε ένα σούπερ γρήγορο γλυκό, που θα αρέσει στα παιδιά.

Χαλιά. Για να μην χαλάσετε τα χαλιά σας πριν την ώρα τους, καλό είναι, όταν χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα να κάνετε αργές κινήσεις, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρείτε το πέλμα τους, αλλά και να είστε όσο πιο σίγουρη μπορείτε ότι θα καθαρίσετε ακόμη και ανάμεσα από τις ίνες. 

Ψυγείο. Τοποθετήστε το ψυγείο μακριά από θερμαντικά σώματα ή παράθυρα που τα βλέπει ο ήλιος, αν δεν θέλετε να καταναλώνει έως και 30% περισσότερο ρεύμα. Αλλάξτε τα λάστιχα της πόρτας του ψυγείου, αν έχουν αρχίσει να φθείρονται, για να μην έχετε απώλειες στην ψύξη και μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Τα νέας τεχνολογίας ψυγεία δεν χρειάζονται απόψυξη. Αν, όμως, το ψυγείο σας είναι παλαιότερης τεχνολογίας, μην την αμελείτε. Ο πάγος που συγκεντρώνεται στα τοιχώματα του ψυγείου αυξάνει την κατανάλωση ρεύματος έως και 18%. Μην παραλείπετε να ξεσκονίζετε συχνά τη σχάρα, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ψυγείου. Δεν είναι θέμα μόνο καθαριότητας, αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του ψυγείου στους 5°-7°C για την ψύξη και -15° με -18° C για την κατάψυξη. Θα έχετε έως και 15% εξοικονόμηση ρεύματος. Μην ανοίγετε συχνά και για πολλή ώρα την πόρτα του ψυγείου. Αποφεύγετε να βάζετε ζεστά τρόφιμα στο ψυγείο. Μην "κολλάτε" το ψυγείο στον τοίχο. Αφήστε 5-10 εκατοστά απόσταση, ώστε να εξαερίζεται σωστά και να μην υπερθερμαίνεται. Τέλος, η συντήρηση τροφίμων στην κατάψυξη βοηθά να εξοικονομήσετε χρήματα. Το κρέας, το γάλα, ορισμένα σκληρά τυριά, τα σταφύλια, οι μπανάνες, οι πιπεριές τσίλι, το βούτυρο, το λευκό κρασί, τα ωμά ασπράδια ή τα ωμά χτυπημένα αυγά, οι ζύμες, το ψωμί και τα ελαφρώς βρασμένα ζυμαρικά (aldente) είναι μερικές περιπτώσεις τροφίμων, που μπορούμε να αξιοποιήσετε χάρη στη χρήση της κατάψυξης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου