Όταν το μικρό σας δεν μπορεί να εκφράσει πού πονάει, είναι δύσκολο να καταλάβετε τι συμβαίνει (και τι να κάνετε). Σας αναφέρουμε μερικούς απλούς τρόπους για να αποκωδικοποιήσετε τον πόνο.
Παράπονο: πόνος στο στομάχι
Παράπονο: πόνος στο στομάχι
Τι να πείτε: "Δείξε με το δάχτυλό σου πού πονάει περισσότερο". Ρωτήστε το παιδί πόσο συχνά πονάει, δηλαδή αν ο πόνος του είναι συνεχής ή έχει περιοδικότητα. Ζητήστε του να σας περιγράψει τον πόνο του, είναι σαν σουβλιά ή σαν σφίξιμο.
Τι μπορεί να είναι: Ο πόνος πάνω από την κοιλιά συνδέεται συχνά με προβλήματα χώνεψης, αέρια ή στρες. Αν το παιδί σας πονάει κάτω από τον αφαλό, μπορεί να έχει μόλυνση στην ουροδόχο κύστη. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο στο κάτω αριστερά μέρος της κοιλιακής χώρας. Ο έντονος, συνεχής πόνος στα δεξιά της κοιλιάς μπορεί να σημαίνει σκωληκοειδίτιδα. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν, ότι ο πόνος στην κοιλιά είναι ένα σύμπτωμα για το οποίο δεν πρέπει να αδιαφορούν, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενημερώνουν τον παιδίατρό τους και σε περίπτωση που ο πόνος επιμένει ή επιδεινώνεται να ζητούν τη βοήθεια του παιδιάτρου.
Παράπονο: Πονοκέφαλος
Τι να πείτε: "Πονάει όλο το κεφάλι σου ή μόνο η μία πλευρά;"
Τι μπορεί να είναι: Οι έντονοι πονοκέφαλοι συνήθως επικεντρώνονται κοντά στα μηνίγγια. Να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, αν το παιδί σας έχει σουβλιές στη μία πλευρά του κεφαλιού (μπορεί να είναι ημικρανία) ή αν έχει και πυρετό και άκαμπτο λαιμό (σημάδια μηνιγγίτιδας). Ο καθημερινός πονοκέφαλος κατά τις απογευματινές ώρες, που εντοπίζεται στους κροτάφους κυρίως, μπορεί να οφείλεται σε μη καλή όραση του παιδιού, οπότε πρέπει να επισκεφτείτε οφθαλμίατρο.
Παράπονο: Πονόλαιμος
Τι να πείτε: "Πονάει συνέχεια ή μόνο όταν ξυπνάς;"
Τι μπορεί να είναι: Το κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει τη μετακίνηση των ρινικών υγρών στο λαιμό του παιδιού σας, καθώς κοιμάται. Ένα ποτήρι νερό συνήθως βοηθάει την κατάσταση. Αν, όμως, δεν μπορεί να καταπιεί ή αν ο πόνος είναι συνεχής ή επικεντρώνεται σε ένα σημείο, μπορεί να έχει στρεπτόκοκκο, οπότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Πολλές φορές ο πόνος στον λαιμό μπορεί να οφείλεται σε ερεθισμένο τραχηλικό λεμφαδένα ή σε πονόδοντο (αντανακλαστικός πόνος)
Παράπονο: Πόνος στα χέρια ή στα πόδια
Τι να πείτε: "Βάλε το δάχτυλό σου στο σημείο που σε πονάει περισσότερο".
Τι μπορεί να είναι: Ο πόνος στην κλείδωση ή σε κάποιο άλλο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να οφείλεται σε αρθρίτιδα ή σε κάποιον τραυματισμό. Πιθανόν να ζητήσει ο γιατρός σας να βγάλετε μια ακτινογραφία. Αν πονάει ολόκληρο το χέρι ή το πόδι ή και τα δύο χέρια ή πόδια, τότε πολύ πιθανόν να οφείλεται σε μυϊκή κούραση. Ο πόνος της μυικής κούρασης παρουσιάζεται συνήθως όταν το παιδί σταματάει τη φυσική του δραστηριότητα και βέβαια να μην ξεχνάμε τους πόνους αύξησης των οστών που παρουσιάζονται την ώρα του ύπνου κυρίως στις κνήμες των παιδιών κατά τη φάση που ψηλώνουν.
Νινέττα Φαφούτη
Με τη συνεργασία της κας Χρυσάνθης Λαθήρα (παιδίατρος)
www.imommy.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου