Στην εποχή που ζούμε, όλο και περισσότεροι γονείς καταλήγουν άνεργοι ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, υπάλληλοι μερικής απασχόλησης. Η αλήθεια είναι πως όταν η ανεργία χτυπήσει την πόρτα μας, η ζωή και η πραγματικότητά μας αλλάζουν ριζικά και όλα τα μέλη της οικογένειας επηρεάζονται και βιώνουν αρνητικά συναισθήματα όπως άρνηση, θυμό, φόβο, απογοήτευση και άγχος.
Παρόλο που οι ανάγκες απαιτούν την απασχόληση και των δυο γονέων, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις την καθημερινότητάς τους, το πλήγμα του άνεργου πατέρα είναι πολύ σοβαρότερο απ' ότι αυτό της άνεργης μητέρας, που ακόμα και αν περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι, υπάρχουν πάντα πράγματα με τα οποία μπορεί να απασχοληθεί και έτσι να νιώθει χρήσιμη. Επιπρόσθετα, η ανεργία πλήττει πολύ περισσότερο την ψυχολογία ενός άντρα απ' ότι μιας γυναίκας, αφού έχει μεγαλώσει και διαπαιδαγωγηθεί πιστεύοντας πως πρέπει να είναι ο στυλοβάτης και ο κουβαλητής του σπιτιού. Για να μην μιλήσω για τις κριτικές του κοινωνικού περίγυρου...
Τι γίνεται, λοιπόν, όταν χάσει τη δουλειά του ο μπαμπάς; Πώς μπορεί να διαχειριστεί την καταπατημένη αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθησή του; Πώς μπορεί να βοηθήσει την οικογένεια και τον εαυτό του, έτσι ώστε να ξεπεράσουν αλώβητοι αυτή την έντονα στρεσογόνα και δυσάρεστη περίοδο της ζωής τους;
- Πιστεύω πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το συζητήσετε με τη σύντροφό σας. Εξηγήστε της τι έχει συμβεί, πως νιώθετε γι' αυτό και πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξει για σας η υποστήριξη και η κατανόησή της.
- Αν τα παιδιά σας είναι σε ηλικία που μπορείτε να συζητήσετε μαζί τους, ενημερώστε τα για την αλλαγή της εργασιακής σας κατάστασης και την επιτακτική ανάγκη να συμβάλουν όλοι στη μείωση των καθημερινών και περιττών εξόδων, μέχρι να βρείτε καινούργια δουλειά. Παρόλο που αυτή η περίοδος δεν θα είναι ευχάριστη για κανέναν, διαβεβαιώστε τα μέλη της οικογένειάς σας πως σύντομα όλα θα είναι ξανά όπως πριν. Αν καταφέρετε να διαχειριστείτε την αλλαγή αυτή με ηρεμία και ψυχραιμία, θα διδάξετε στα παιδιά σας πως ακόμα και σε περιόδους κρίσης, μπορεί κάποιος να παραμένει δυνατός και λειτουργικός. Επιπρόσθετα, να θυμάστε πως συχνά, δεν είναι η ανεργία αυτή καθαυτή που δημιουργεί δυσλειτουργία στην οικογένεια, αλλά οι επιπτώσεις της, όπως για παράδειγμα τα νεύρα, οι καυγάδες και η γκρίνια μεταξύ των μελών της. Η συνοχή, λοιπόν, και η κατανόηση είναι ιδιαίτερα σημαντικά εφόδια για την υγιή μετάβαση στο επόμενο στάδιο της ζωής σας.
- Μιλήστε ανοιχτά για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και παροτρύνετε όλη την οικογένεια να κάνει το ίδιο. Δεν είναι κακό να πείτε πως φοβάστε ή πως ανησυχείτε, αρκεί αυτό που θα υπερισχύει να είναι η ελπίδα και η αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε στο τέλος καλά.
- Προσπαθήστε να ανασυγκροτηθείτε και να οργανωθείτε προς την εύρεση νέας εργασίας. Μην αποθαρρύνεστε και μην το βάζετε κάτω. Μιλήστε με φίλους και γνωστούς, μπείτε στο ίντερνετ, πάρτε εφημερίδες με αγγελίες και ξεκινήστε άμεσα. Δεν υπάρχει λόγος να χάνετε τον χρόνο σας κάνοντας αρνητικές σκέψεις και βουλιάζοντας στην απελπισία. Για να αλλάξει η κατάσταση, πρέπει να κάνετε κάτι, έτσι δεν είναι;
- Ακόμα και αν η ψυχολογία σας δεν είναι στο ζενίθ της, τώρα που σας δίνεται η δυνατότητα προσπαθήστε να διασκεδάσετε και να περάσετε ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας και τη σύντροφό σας.
- Δείτε αυτήν την αλλαγή σαν μια ευκαιρία για καλύτερες επιλογές. Όσο επώδυνη και αν είναι η πραγματικότητά σας, αυτήν τη δεδομένη στιγμή, ίσως αυτό που επιφυλάσσει για σας το μέλλον, να είναι πολύ πιο ουσιαστικό και ευχάριστο για σας. Μην απελπίζεστε λοιπόν. Να θυμάστε πως κάθε τι που γίνεται, γίνεται για κάποιο λόγο - για να ισορροπήσουν τα πράγματα κάπου παρακάτω.
psychologist4u.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου